Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 12 mei 2022

VWS ontmoedigde bewust opschalen ic-capaciteit tijdens coronacrisis

Redactie Blckbx
2022 05 12 ministerie ontmoedigde ic
4:30

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) ontmoedigde ziekenhuizen tijdens de coronacrisis bewust om het aantal bedden op de intensive care uit te breiden. De oppositie reageert vandaag in de Kamer woedend op het nieuws. ‘Wie gelooft nog dat het gaat om de volksgezondheid?’

Uit onderzoek van NRC blijkt dat veel ziekenhuizen nul op het rekest kregen bij het ministerie van VWS tijdens de coronacrisis als ze vroegen om financiering voor het uitbreiden van de ic-capaciteit. Sommige ziekenhuizen kregen zelfs het advies IC-bedden te ‘schrappen’, op het moment dat de nood aan extra ic-plaatsen juist erg groot was.

'Lag aan de beddentelling'

Een woordvoerder van het ministerie voert als excuus aan dat dit te maken had met de telling van de bedden. "VWS had een half miljard euro subsidie gereserveerd voor opschaling, maar het was vaak niet duidelijk hoeveel ic-bedden een ziekenhuis precies had voor de crisis. Het geld was alleen bestemd voor extra bedden. VWS kwam soms uit op een hoger aantal ic-bedden in de beginsituatie dan de ziekenhuizen zelf opgaven. Daardoor zouden de instellingen minder geld krijgen voor een uitbreiding. Ook de voorwaarden voor de uitbreiding waren niet duidelijk," aldus de woordvoerder.

Druk zorg moedwillig opgevoerd

Maar uit het onderzoek van NRC blijkt dat het ministerie niet flexibel was in het oplossen van de problemen. Zo werd ijskoud vastgehouden aan de eerder gemaakte verkeerde hoge schattingen van het aantal ic-bedden in ziekenhuizen aan het begin van de crisis. Ook als de betreffende ziekenhuizen konden aantonen dat ze in feite over minder bedden beschikten.

Ambtenaren schreven aan toenmalig zorgminister Hugo de Jonge dat er 'maximaal wordt ingezet op het voorkomen van een verhoging in de aantallen bedden, die het ministerie betaalt', zo blijkt uit een wob-verzoek. Het ministerie wil niet opdraaien voor een gat van 22 miljoen, aldus een memo. Dat is namelijk 'niet conform de afspraken die gemaakt zijn met het ministerie van Financiën'.

En zo komen ziekenhuizen die dolgraag hun ic-capaciteit willen uitbreiden onterecht voor een gesloten subsidieloket te staan. Er komt uiteindelijk niets terecht van het opschalen van het aantal ic-bedden, waardoor de Nederlandse bevolking afgelopen winter opnieuw aan een strenge lockdown wordt onderworpen.

Oppositie reageert woedend

In de Tweede Kamer wordt vandaag furieus gereageerd, met name door de oppositiepartijen, die al vanaf het begin van de coronacrisis telkens weer de vraag stellen waarom niet wordt ingezet op het uitbreiden van de ic-capaciteit.

“Wie gelooft nog dat het gaat om de volksgezondheid?” vraagt Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (FVD). “De druk op de zorg is moedwillig verhoogd om vrijheidsbeperkingen te legitimeren”, schrijft zijn partij op de scociale media.

PVV’er Fleur Agema twittert: “De schoften hadden liever een lockdown, liever afschaling reguliere ziekenhuiszorg, liever 95 mrd op de staatsschuld, liever 22% jongeren die zelfmoord overwogen, dan te investeren in ziekenhuiscapaciteit. Zo slecht.”

“Elke dag komt er meer boven tafel,” zegt Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). “Maar waarom waren de media destijds niet zo kritisch? En werden critici steeds weggezet?”

SGP-Kamerlid Kees van der Staaij: "Verontrustend dat financieel gesteggel bij VWS, tijdens hoogtepunt coronacrisis, heeft geleid tot minder grote opschaling van ic-capaciteit dan mogelijk was. Opheldering hierover is nodig.”

Maarten Hijink van de SP noemt het 'heel heftig' dat de capaciteit van de intensive care onder politieke druk wellicht kleiner is geweest dan ze had kunnen zijn. "Je had dus misschien meer patiënten kunnen opvangen, waardoor dan minder strenge maatregelen nodig waren geweest. En dus ook misschien minder reguliere operaties uitgesteld hadden hoeven worden. Dit vraagt om meer onderzoek. Wat zijn de gevolgen van dit beleid geweest? Wat was er gebeurd als er niet zo was geknepen?”

'Keihard de dood in gejaagd'

Wybren van Haga is woedend. “Wij hebben de hele coronacrisis gevraagd om de zorg juist op te schalen, maar de zieke mensen die echt hulp nodig hadden, kregen niets door ambtelijk gesteggel. Terwijl voor vaccins en niet-werkende mondkapjes wél snel de beurs werd getrokken", zegt Van Haga, die een spoeddebat heeft aangevraagd. “Geld is voor de beleidsmakers van dit land dus belangrijker dan mensenlevens.” Met het advies ziekenhuizenbedden te schrappen, heeft het kabinet volgens Van Haga ‘mensen keihard de dood ingejaagd.’

Vermoorde onschuld

Minister Ernst Kuipers reageerde donderdagmiddag in de wandelgangen van het parlement. Hij betwist dat er minder ic-bedden zijn gekomen door het gedrag van zijn ambtenaren. “De insteek is altijd geweest zoveel mogelijk ic-bedden, hoe meer hoe beter. Maar wel zo dat het zo min mogelijk ten koste gaat van de reguliere zorg.” Hij benadrukte dat het voor het voorkomen van een lockdown niet uitmaakt of er meer of minder ic-bedden zijn. Hoe het komt dat onder zijn bewind, en dat van zijn voorganger Hugo de Jonge, er nu minder ic-capaciteit is in Nederland dan voor de coronacrisis, zegt Kuipers niet.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FlowerPower

Een argument destijds was dat ze geen bedden onnodig leeg wilden hebben en personeel zich anders zou “vervelen” en dat dat zonde van het geld zou zijn. Maar hoe zit dat dan met het leger. Die zitten toch ook de hele dag te wachten tot ze nodig zijn…En daar gaan kapitalen voor materieel heen zonder dat het gebruikt wordt. En dat is dan geen probleem….?

Cookies op deze website