Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 27 mei 2022

'Waarom zou je vitamine die corona voorkomt uit basispakket halen?'

Redactie Blckbx
2022 05 27 vitamine d
3:30

Medici en deskundigen reageren met onbegrip op het besluit van minister Kuipers van VWS om vitamine D uit het basispakket te halen. ‘Onverantwoordelijk. Het is een belangrijke vitamine voor een goed werkend immuunsysteem en helpt bij het voorkomen van bovenste luchtweg infecties, waaronder COVID-19.’

Deze week maakte gezondheidsminister Ernst Kuipers bekend dat hij alle vitamine D uit het basispakket gaat halen. Hij zegt daarmee het advies op te volgen van de Gezondheidsraad, advies waarom hij overigens zelf had gevraagd. De minister schrijft in zijn Kamerbrief dat ‘het overgrote deel van de patiënten’ met deze geneesmiddelen uit de voeten kan, ‘en de kosten hiervan voor eigen rekening kunnen dragen.’

Bij vitamine D die door de dokter wordt voorgeschreven gaat het doorgaans om supplementen met een hoge dosering. Deze voorgeschreven vitamine D werd tot nu toe vanuit het basispakket vergoed. Aan op recept voorgeschreven vitamine D hangt een veel hoger prijskaartje dan aan vitamine D die bij de drogist verkrijgbaar is, tot wel tien keer zo hoog. Vitamine D wordt door huisartsen meestal voorgeschreven aan oudere mensen en mensen met een getinte huidskleur, groepen die veel baat hebben bij het nemen van extra vitamine D voor hun gezondheid. Critici vrezen dat juist deze mensen zullen afhaken, als ze zelf voor de supplementen moeten gaan betalen. In totaal levert het schrappen van het belangrijke vitaminesupplement het kabinet ‘slechts’ een besparing op van 14 miljoen euro.

‘Juist hógere zorgkosten’

Apothekersvereniging KNMP heeft mede door de geringe besparing forse kritiek op het besluit van Kuipers. “De uitstroom van vitamine D uit het basispakket is een typisch voorbeeld van penny-wise and pound-foolish”, zegt KNMP-bestuurslid Reinier Bax. “In mijn eigen apotheken zie ik dat geneesmiddelen blijven liggen als mensen er zelf voor moeten betalen.” De apothekersvereniging vreest bovendien dat het besluit juist zal leiden tot hógere zorgkosten. “De kosten voor fracturen, met beroep op revalidatie, wijkverpleging en mantelzorg gaan stijgen. Daarmee is de premiebetaler niet goedkoper uit.”

Ook artsen zoals dr. Carla Peeters spreken zich uit tegen de beslissing van Kuipers. Op Twitter zegt zij: “Vitamine D uit het basispakket is een onverantwoord besluit. Het is een belangrijke vitamine voor een goed werkend immuunsysteem en speelt een belangrijke beschermende [rol] in het voorkomen van bovenste luchtweg infecties inclusief COVID. Wie heeft deze businesscase en dit advies gemaakt?”

Vitamine D voorkomt corona

Dr. Robert Malone, één van de architecten van de mRNA-techniek, de techniek waarop de vaccins tegen corona zijn gebaseerd, maakte deze week nog eens duidelijk hoe belangrijk vitamine D is in de strijd tegen het verkoudheidsvirus corona. “COVID-19 kan behandeld en voorkomen worden met vitamine D," aldus Malone, "Er zijn vrijwel geen sterfgevallen als gevolg van deze ziekte bij mensen die een vitamine D-spiegel in hun bloed hebben van meer dan 50 ng/mL (nanogram per milliliter)."

Malone sprak in het programma ‘American Thought Leaders’ van EpochTV uitgebreid over het belang van de vitamine. "Er zijn nu veel studies, waaronder dubbelblinde gerandomiseerde placebo-gecontroleerde onderzoeken, die bewijs leveren van het nut van vitamine D bij het voorkomen van corona," zei Malone.

Malone verwees onder meer naar een meta-analyse uit 2021, gepubliceerd in het peer reviewed tijdschrift Nutrients. Daaruit bleek dat er ‘sterk bewijs was dat een laag vitamine D3-gehalte leidt tot meer bevattelijkheid voor een COVID-19-infectie’. Ook hier werd een serum vitamine D-gehalte boven de 50 ng/mL geadviseerd om nieuwe uitbraken te voorkomen of te beperken als gevolg van ontsnappingsmutaties of afnemende antilichaam activiteit’.

“Bij COVID-19 is gebleken dat vitamine D de ziekte voorkomt, en het sterftecijfer en de opname op de intensive care afdeling vermindert. Mensen met een tekort aan vitamine D bleken ook 14 keer meer kans te hebben op ernstige of kritieke COVID-19," zo wees een Israëlische studie uit.

Ook effectief tegen griep

Het nemen van vitamine D-supplementen is daarnaast heel nuttig in het voorkomen van de griep. Al in 2010 toonde een gerandomiseerde, dubbelblinde, gecontroleerde studie uit Japan een significant preventief effect van vitamine D aan tegen influenza A. In de studie werd het effect van vitamine D-suppletie onderzocht op het optreden van influenza A bij kinderen tussen 6 en 15 jaar tussen december 2008 en maart 2009.

Onbegrijpelijk

Onbegrijpelijk dus, dat Kuipers dit belangrijke vitaminesupplement uit het basispakket haalt, vindt ook GroenLinks Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet. "Gisteren in debat nog tegen minister Kuipers gezegd: belangrijk doel voor de zorg is het terugdringen van gezondheidsverschillen. Dan moet je dus niet vitamine D uit basispakket schrappen."

Ondernemer Hans van Tellingen gaat zelfs zo ver om het besluit van Kuipers discriminatie te noemen, net als politica Sylvana Simons, fractievoorzitter van BIJ1.

'Onvoldoende bewijs'

Net als in Nederland nemen overigens ook de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten het belang van vitamine D in de strijd tegen corona nog niet serieus, zo lijkt het. De National Institutes of Health (NIH) raden het preventief gebruiken van vitamine D nog steeds niet aan bij het voorkomen van corona. Ondanks dat steeds meer studies het belang van vitamine D bewijzen, zegt het NIH nog altijd dat er 'niet genoeg gegevens zijn'.

"Er is onvoldoende bewijs om een aanbeveling te doen voor of tegen het gebruik van vitamine D voor de preventie of behandeling van COVID-19," schreef het federale agentschap voor medisch onderzoek. De NIH heeft zijn aanbeveling sinds 21 april 2021 niet meer bijgewerkt en heeft niet gereageerd op de vraag van The Epoch Times of het een update zal maken nu er meer trials zijn gepubliceerd.

De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) heeft ook geen richtlijnen uitgegeven om de inname van vitamine D aan te moedigen. Op de webpagina ‘hoe bescherm je jezelf en anderen’ beveelt de CDC alleen aan om de ‘COVID-19 injecties te krijgen’, een goed passend masker te dragen, twee meter bij anderen vandaan te blijven, en onder andere tests uit te voeren.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ontwaakt

De great reset is ontvolking dit is geen compot theorie 5 G kunnen ze gevaccineerd mensen mee volgen ook als je telefoon gebeutrd ook in China levert organen van mensen ze snijden terwijl het slachtoffer nog leeft ..dan blijft het lekker vers soros betaalt er voor de vriend van rutte

Requin

Directieven vanuit het WEF. Net zoals Ivermectine en zink.
Het respect voor de Tierenkampfarzt is vollkommen misplaatst!

Met stip op de lijst naast Marion K. en Disssel. Deze lui mogen
geen blijvertjes zijn onder de wegkweiners.

Cookies op deze website