Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 19 mei 2022

Wereldwijd bijna 10 miljoen doden door coronamaatregelen

Redactie Blckbx
2022 05 19 tien miljoen doden
4:30

Uit cijfers van de WHO blijkt dat er de afgelopen twee jaar bijna 10 miljoen mensen stierven door ‘het effect van de pandemie op de gezondheidsstelsels’ – ofwel door de coronamaatregelen. Er overleden 15 miljoen mensen meer dan normaal, waarvan 5,5 miljoen ‘met of door’ corona.

Natuurlijk noemt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het beestje in het onlangs gepubliceerde rapport niet rechtstreeks bij de naam. Niet de coronamaatregelen maar ‘het effect van de pandemie op de gezondheidsstelsels en de samenleving’, zijn volgens de gezondheidsorganisatie debet aan de gigantische oversterfte. “Sterfgevallen die indirect verband houden met COVID-19 zijn toe te schrijven aan andere gezondheidsaandoeningen waarvoor mensen geen toegang hadden tot preventie en behandeling omdat de gezondheidsstelsels door de pandemie overbelast waren.” Het merendeel van de extra sterfgevallen (84 procent) is geconcentreerd in Zuidoost-Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika.

Over het enorm gestegen aantal zelfmoorden, de onnodige sterfte van senioren overal ter wereld in verzorgingshuizen en de echte olifant in de kamer – de eventuele rol van de mondiale vaccinatiecampagne, waarbij een groot deel van de wereldbevolking werd en wordt geïnjecteerd met experimentele mRNA-producten en virale vectorvaccins –, rept het rapport van de WHO met geen woord.

Internationaal samenwerken

Wat de WHO vanzelfsprekend wel doet in het rapport is oproepen tot meer internationale samenwerking en het koppelen van informatiesystemen van landen.

"Deze ontnuchterende gegevens wijzen niet alleen op de impact van de pandemie, maar ook op de noodzaak voor alle landen om te investeren in veerkrachtigere gezondheidsstelsels die essentiële gezondheidsdiensten tijdens crises in stand kunnen houden, waaronder sterkere gezondheidsinformatiesystemen," aldus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. "De WHO is vastbesloten om met alle landen samen te werken om hun gezondheidsinformatiesystemen te versterken en zo betere gegevens te genereren voor betere beslissingen en betere resultaten."

"Gegevens vormen de basis van ons werk elke dag om de gezondheid te bevorderen, de wereld veilig te houden en de kwetsbaren te dienen,” vult dr. Ibrahima Socé Fall, assistent-directeur-generaal voor noodmaatregelen aan. “We weten waar de hiaten in de gegevens zitten en we moeten collectief onze steun aan landen intensiveren, zodat elk land in staat is uitbraken in realtime te traceren, de verlening van essentiële gezondheidsdiensten te garanderen en de gezondheid van de bevolking te beschermen."

En nóg meer samenwerken

Volgens de WHO zijn de nu gepresenteerde cijfers het resultaat van een wereldwijde samenwerking, ‘ondersteund door het werk van de technische adviesgroep voor de beoordeling van de sterfte in COVID-19 en het overleg met de landen'.

Deze groep, die gezamenlijk is bijeengeroepen door de WHO en het Department of Economic and Social Affairs (UN DESA) van de Verenigde Naties, bestaat uit ‘veel van 's werelds meest vooraanstaande deskundigen, die een innovatieve methodologie hebben ontwikkeld om vergelijkbare sterftecijfers te genereren, zelfs wanneer de gegevens onvolledig of niet beschikbaar zijn'.

Volgens de WHO is deze methodologie van onschatbare waarde gebleken, aangezien veel landen nog steeds niet over de capaciteit beschikken voor betrouwbaar toezicht op sterfte. Zij kunnen daardoor niet de gegevens verzamelen en genereren die nodig zijn om de overmatige sterfte te berekenen. "Met behulp van de algemeen beschikbare methodologie kunnen landen hun eigen gegevens gebruiken om hun eigen schattingen te genereren of bij te werken."

'Gezaghebbende beoordeling'

"Het systeem van de Verenigde Naties werkt samen om een gezaghebbende beoordeling te geven van de wereldwijde tol aan levens die door de pandemie verloren is gegaan. Dit werk is een belangrijk onderdeel van de voortdurende samenwerking van het VN-DESA met de WHO en andere partners om de schattingen van het wereldwijde sterftecijfer te verbeteren," aldus Liu Zhenmin, adjunct-secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor economische en sociale zaken.

De heer Stefan Schweinfest, directeur van de afdeling Statistiek van het VN-DESA, voegt daaraan toe: "Tekortkomingen in de gegevens maken het moeilijk om de ware omvang van een crisis te beoordelen, met ernstige gevolgen voor het leven van mensen. De pandemie heeft ons er nog eens duidelijk aan herinnerd dat er behoefte is aan een betere coördinatie van de gegevenssystemen in de landen en aan meer internationale steun voor de opbouw van betere systemen, onder meer voor de registratie van sterfgevallen en andere levensbedreigende gebeurtenissen.

Rol van coronaprikken?

In het rapport van de WHO wordt zoals gezegd nergens melding gemaakt van de eventuele rol van coronavaccinaties in het veroorzaken van de forse oversterfte. Ook wordt er geen uitsplitsing gemaakt tussen de mate van oversterfte in 2020, toen er nog geen vaccinaties waren, en 2021, toen de vaccinatiecampagne mondiaal werd uitgerold.

In diverse landen, waaronder Nederland, was er met name in de tweede helft van 2021 sprake van forse oversterfte. Een groot deel hiervan is onverklaarbaar, en kan niet worden toegeschreven aan uitgestelde zorg of corona. Het CBS doet momenteel samen met het RIVM onderzoek naar de onverklaarbare oversterfte, en zegt daarbij ook specifiek te kijken naar de eventuele rol van coronavaccinaties.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

‘We hebben meer data nodig’.

Typisch technocraten-gebabbel, het hoge aantal (neven)slachtoffers kwam door beleidskeuzes, niet door een gebrek aan data - de risicogroepen, de wijze van overdracht, en de meest waarschijnlijke uitbraak-bron (en zodoende het vliegverkeer wat gemonitord had moeten worden, dwz. Wuhan - Lombardije etc.) waren al heel vroeg bekend.

Bovendien: als dezelfde falende deskundigen nu weer in een ander clubje gaan zitten...nut?

Cookies op deze website