Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 15 februari 2023

WHO staakt onderzoek naar herkomst coronavirus, ‘blijft voor altijd raadsel’

Redactie Blckbx
2023 02 15 koopmans lab leak theorie
2:40

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft stilletjes het onderzoek naar de herkomst van het coronavirus afgeblazen, omdat China zou weigeren om mee te werken. Volgens viroloog Marion Koopmans ‘komen we er nu nooit meer achter wat er precies is gebeurd’.

Het nieuws dat de tweede fase van het onderzoek niet doorgaat, werd dinsdag wereldkundig gemaakt door Nature. Er waren aanhoudende problemen bij pogingen van de WHO om cruciale studies in China uit te voeren, beweert WHO-epidemioloog dr. Maria van Kerkhove in het artikel. “De politiek in de hele wereld belemmerde de vooruitgang van het onderzoek.”

Zoönose of lab leak?

Losstaand van de vraag hoe (on)gevaarlijk het coronavirus is, houdt de herkomst van het virus de gemoederen al vanaf het begin van de crisis bezig. Is het virus van dier op mens overgesprongen, of is het – al dan niet met opzet – gelekt uit een laboratorium? De officiële lezing is nog altijd dat het virus afkomstig zou zijn van een dierenmarkt in Wuhan. Dat zou bevestigd zijn tijdens de eerste fase van het onderzoek, in Wuhan. Daarbij was ook viroloog Marion Koopmans betrokken. Dat was opmerkelijk aangezien de Nederlandse viroloog in het verleden diende als adviseur van het Centrum voor Ziektebeheersing en Preventie van de Chinese Communistische Partij (CCP) en auteur was van studies die werden gefinancierd door subsidies van de Chinese regering,

Verder is bekend geworden dat Koopmans, samen met onder andere de Amerikaanse COVID-tsaar dr. Anthony Fauci en de Duitse viroloog dr. Christian Drosten eerder al actief heeft geprobeerd om de zogeheten ‘lab leak-theorie’ te verdoezelen. Saillant detail is dat de Brit dr. Jeremy Farrar, die ook betrokken was, in december is benoemd tot Chief Scientist bij de WHO.

De betrokkenheid van Koopmans bij het onder het tapijt vegen van de lab leak-theorie werd aangetoond in een serie e-mails die journalist Jimmy Tobias via een Wob-verzoek in handen had gekregen. Uit de Wob-documenten bleek dat Koopmans al in februari 2020 aan een internationaal team virologen adviseerde om niet te veel ruchtbaarheid te geven aan de mogelijkheid dat het virus uit het biolab in Wuhan gelekt zou kunnen zijn. De reden hiervoor was dat het publiek anders zou denken dat de virologen de lab leak-theorie zelf ook als oorsprong van het virus overwogen. Op dat moment was er geen enkel bewijs voorhanden dat deze mogelijkheid uitsloot. Het bij voorbaat publiekelijk terzijde schuiven van de lab leak-theorie op dat moment was wetenschappelijk niet correct en smoorde een open debat naar de herkomst van het virus.

Toch uit een lab

De laatste maanden duiken steeds meer bewijzen op dat het virus toch uit het biolab in Wuhan is gelekt. Zo verscheen in oktober 2022 een rapport van de Amerikaanse Senaat waarin wordt gesteld dat het virus waarschijnlijk is ontsnapt uit het lab in Wuhan. Ook is er nieuw genetisch bewijs opgedoken dat genetische manipulatie waarschijnlijker maakt.

Voor altijd een raadsel

Maar nu is dus bekend geworden dat de WHO de cruciale tweede fase van het onderzoek niet zal uitvoeren. Dinsdag liet Koopmans in reactie op het nieuws tegenover het ANP weten dat ze de vraag ’wat is er nou precies gebeurd?’ nog steeds heel valide vindt. “Maar ik denk niet dat we daar nu ooit nog achter gaan komen.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
DVW

Voor Marion niet, kennelijk. Maar de rest van de wereld is er allang achter, Pierre Capel legt het hier helder uit: https://www.youtube.com/watch?v=7CmwREbsVNo&t=1s

bertvanbaar@murena.io

Koopmans vergeet een woord in haar antwoord: het woord “willen”: Maar ik denk niet dat we daar nu ooit nog achter WILLEN komen.”
Er hoeft helemaal geen onderzoek meer te komen: wij weten al hoe t zit; het is wachten of er (ooit) een afwisseling van de wacht komt; dan pas wordt deze vraag opportuun.

Cookies op deze website