Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 06 januari 2023

WHO waarschuwt alweer voor COVID-variant, ‘de meest besmettelijke tot nu toe’

Redactie Blckbx
2023 01 06 kerkhoven who nieuwe variant
2:40

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de media doen opnieuw hard hun best om de wereld bang te maken voor alweer een nieuwe COVID-variant. XBB.1.5 zou de meest besmettelijke variant zijn tot nu toe.

Tegelijkertijd met de vermeende ‘verontrustende’ corona-uitbraak in China zou er volgens de WHO in meerdere landen een gevaarlijke en zeer besmettelijke nieuwe variant zijn opgedoken ‘die in rap tempo dominant aan het worden is’. Dat zei dr. Maria van Kerkhove woensdag tijdens een persconferentie van de WHO. Van Kerkhove is technisch hoofd van de COVID-19-reactie en hoofd van de eenheid opkomende ziekten en zoönosen bij de WHO.

“Recombinant XBB.1.5 is tot nu in negenentwintig landen ontdekt. De omikron-variant is de meest overdraagbare subvariant die tot nu is ontdekt,” beweerde Van Kerkhove, die voor haar leidinggevende functie bij de WHO jarenlang als epidemioloog verbonden was aan het Imperial College in Londen.

Ze zei dat de WHO erg bezorgd is over de verspreiding van de variant, vooral in sommige Europese landen en de Verenigde Staten. Met name in het noordoosten van de VS zou XBB.1.5 in snel tempo andere circulerende varianten aan het verdringen zijn, aldus de WHO-dokter. De Technische Adviesgroep van de WHO heeft dinsdag gesproken over de nieuwe variant ‘en over de situatie in China’, zei Van Kerkhove.

Of de besmettelijke nieuwe variant ook gevaarlijker is, liet Van Kerkhove in het midden: “Daar hebben we nog geen data voor maar houden we nauwgezet in de gaten, in laboratorium studies en real-world-data uit ziekenhuizen van mensen die besmet zijn geraakt met XBB.1.5.”

Media springen er bovenop

Zoals ook bij de uitrol van vorige varianten het geval was, springen veel media direct bovenop het angstbericht van de WHO.

“Nieuwe omikron-subvariant XBB.1.5 meest overdraagbare COVID tot nu toe, waarschuwt WHO,” koppen kranten als de New York Post donderdag. “XBB.1.5 heeft zich snel verspreid over het noordoosten van de VS en is verantwoordelijk voor ongeveer 41 procent van de bevestigde COVID-gevallen in het hele land, zo blijkt uit gegevens van de Centers for Disease Control and Prevention (CDC).”

XBB.1.5: Dit is wat we weten over de 'meest overdraagbare' COVID-stam tot nu toe, bericht GlobalNews.

“Wat is de nieuwe Covid-variant XBB.1.5? Waarom de 'Kraken' subvariant een golf van Britse zaken zal aanwakkeren,” bericht iNews onheilspellend.

"Waarschijnlijk zorgt deze nieuwe coronavariant voor een golf in februari," kopt MSN.

Ook op CNN, FoxNews, de BBC en vele andere media werd de afgelopen dagen simultaan de alarmbel geluid.

Pandemiewet Kuipers

De angstberichten over een nieuwe variant zijn koren op de molen van gezondheidsminister Ernst Kuipers (D66). Kuipers wil de Eerste Kamer snel akkoord laten gaan met wijzigingen in de Wet publieke gezondheid (Wpg), vanwege de vermeende corona-uitbraak in China. Gisteren riep hij op om de Eerste Kamer zo snel mogelijk ‘bij voorkeur in de week van 9 januari’ bijeen te brengen om de wetswijziging omtrent coronamaatregelen te realiseren.

Kuipers zou reizigers uit China graag een testverplichting willen opleggen maar Nederland kan wettelijk geen negatieve coronatest eisen. De tijdelijke wetgeving waarop de coronamaatregelen gebaseerd waren, is sinds mei 2022 niet meer van kracht.

Daarom wil de minister graag zo snel mogelijk de wetswijziging realiseren. De regering kan dan bij een dreiging voor de volksgezondheid wel weer maatregelen invoeren, zoals het verplicht dragen van mondmaskers, afstand houden, verplicht testen en (gedeeltelijke) lockdowns.

Oppositie en critici reageren woedend op de poging van Kuipers om de 'pandemiewet' er snel doorheen te willen drukken.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Madpo

De WHO de tempel van bevolkingsvermindering-God Bill Gates. De familie is al lang voorstander van het opruimen van de wereldbevolking tot een totaal van een half miljard inwoners. Onder de vlag van de Bill/Belinda Gates Foundation heeft "mijnheer" Gates een belangrijke vinger in de stromen internationaal hulpgeld naar de derde wereld. Veel van deze donaties gaat naar de Great Pharma om illegale vaxxins te creëren die dan uitgeprobeerd worden op de plaatselijke bevolking, veelal kinderen. Het zijn veelal vaxxins die in de USA als illegaal en ongetest niet toegelaten worden. De WHO krijgt vele miljoenen gedoneerd van Gates.

Requin

Kaag, Kuipers, Maria van Kerkhove en Bill Gates merkwaardig dat ze nog vrij rondlopen. Het is een crisis van het mondiale recht!
Deze crisis zou wellicht beter opgelost kunnen worden door de Cosa Nostra!
Ik weet het bijna zeker!

Cookies op deze website