Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 06 januari 2023

Kritiek op poging Kuipers om ‘pandemiewet’ snel door te drukken

Redactie Blckbx
2023 01 06 kuipers wil pandemiewet doordrukken
2:30

Zorgminister Ernst Kuipers wil de Eerste Kamer snel akkoord laten gaan met wijzigingen in de Wet publieke gezondheid (Wpg), vanwege de vermeende corona-uitbraak in China. De regering kan dan weer maatregelen invoeren. Oppositie en critici reageren furieus.

Kuipers (D66) wil de Eerste Kamer zo snel mogelijk ‘bij voorkeur in de week van 9 januari’ bijeenbrengen om de wetswijziging omtrent coronamaatregelen te realiseren. Hij wil dat de Eerste Kamer daarvoor terugkomt uit reces.

In de media wordt al enige tijd bericht dat China te maken zou hebben met een corona-uitbraak van ‘gigantische proporties’. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Europese Unie en nationale politici laten bezorgde geluiden horen.

De Europese Unie heeft geadviseerd om extra maatregelen te treffen, waaronder het testen van reizigers uit China. Door landen als Frankrijk en Italië is daar al gehoor aan gegeven. Kuipers zou dat hier ook graag willen invoeren maar Nederland kan wettelijk geen negatieve coronatest eisen. De tijdelijke wetgeving waarop de coronamaatregelen gebaseerd waren, is sinds mei 2022 niet meer van kracht.

Daarom wil hij graag zo snel mogelijk de wetswijziging realiseren. De regering kan dan bij een dreiging voor de volksgezondheid wel weer maatregelen invoeren, zoals het verplicht dragen van mondmaskers, afstand houden, verplicht testen en (gedeeltelijke) lockdowns.

'Geen coronamaatregelen in de wet'

Leden van de oppositie en critici reageren woedend op de in hun ogen ‘doorzichtige’ poging van Kuipers om de wet door te drukken.

Volgens Wybren van Haga (BVNL) gaat het hier opnieuw om 'misplaatste paniek' en mogen coronamaatregelen sowieso nooit in een wet verankerd worden: "Minister Kuipers wil dat de Eerste Kamer versneld beslist over zijn ‘pandemiewet’, vanwege de corona-uitbraak in China. Opnieuw wordt misplaatste paniek gebruikt om zinloze maatregelen door te drukken. BVNL stemde tegen de wijziging van de Wpg. Nooit coronamaatregelen in de wet."

“Kuipers wil dat de Eerste Kamer terugkeert van reces om de permanente coronawet met spoed in te voeren. FVD zal er alles aan doen om de wet te stoppen,” tweet Forum voor Democratie.

Eerste Kamerlid Henk Otten ziet er niets in om het reces vervroegd af te breken: “Onnodig paniekvoetbal van Kuipers die nu probeert zijn nieuwe coronawet snel door de Eerste Kamer te jagen.” Volgens Otten kan een test voor reizigers uit China ook ‘gewoon via een noodverordening voor regio Schiphol’ geregeld worden.

"Drie jaar lang paniek als middel inzetten heeft als gevolg dat mensen niet meer naar Kuipers c.s. luisteren," aldus huisarts Els van Veen. "Dat er niets is opgeschaald aan ic-capaciteit zegt alles."

'Grote onzin'

Opiniepeiler Maurice de Hond liet woensdag in blckbx Today weten dat het invoeren van een testplicht voor reizigers uit China ‘grote onzin’ is. “Als je momenteel in Nederland naar de rioolcijfers kijkt, zie je dat er best nog wat virus in Nederland is. Maar we merken er weinig van omdat we er amper nog ziek van worden als we het hebben. We testen niet eens meer of we het hebben. Mochten er Chinezen komen die besmet zijn, wat maakt dat dan uit.”

Als het waar is dat China met een grote uitbraak kampt, is bovendien nu bewezen dat het dragen van mondmaskers niets doet om verspreiding van het virus te voorkomen, aldus De Hond ‘aangezien iedereen in China verplicht mondmaskers moet dragen’. “Daar kunnen we de Chinezen in ieder geval voor bedanken, dat dat nu onomstotelijk is aangetoond.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Een ezel stoot zich geen twee keer aan dezelfde steen..... dat geldt ook voor goedgelovige Covid-angstigen, als deze maatregelen eerder al niet hielpen, de grenzen dichtgooien niet hielp.....dan zal het nu ook niet helpen.

Los van het feit dat tests niets zeggen, in het algemeen al niet, deze specifieke test is zo slecht ontworpen dat die zo de vuilbak inkan en alleen maar onnodige vervuiling van chemicalien en plastics brengt.

Hakbijltje

Kuipers heeft vrees voor de verkiezingen in maart. Als het volk kiest en daarbij in het stemgedrag haar afschuw van dit volkomen incompetente kabinet laat blijken, zal de slagkracht van hem en zijn geloofsgenoten dalen. Daarbij ga ik er wel vanuit dat er geen mogelijke verkiezingsfraude zal plaatsvinden.

Cookies op deze website