Lightbox Image
Afbeelding:
Corona 12 april 2022

Zonder ChristenUnie geen meerderheid meer voor coronapas

Redactie Blckbx
2022 04 12 Christen Unie tegen coronapas
2:00

De ChristenUnie wil dat de coronapas uit de wet wordt gehaald. Zonder de ChristenUnie is er geen meerderheid meer in de Tweede Kamer voor het coronatoegangsbewijs en verdwijnt de pas bij de volgende stemming uit de gereedschapskist.

CU-Kamerlid Mirjam Bikker stak de mening van haar fractie over de coronapas maandagavond tijdens een debat niet onder stoelen of banken. “Het coronatoegangsbewijs draagt nu niet bij aan de bescherming van de gezondheid en veiligheid van kwetsbaren”, stelde Bikker. Volgens de ChristenUnie moet de mogelijkheid om de coronapas opnieuw verplicht te stellen dan ook uit de wet worden gehaald. "Een coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist houden voor het geval dat, is voor mijn fractie op dit moment niet proportioneel”, aldus Bikker.

Geen meerderheid meer

De mogelijkheid om het coronatoegangsbewijs te verplichten, is geregeld in een tijdelijke wet, die inmiddels al vijf keer is verlengd. Zo'n verlenging wordt pas achteraf aan de Kamer voorgelegd. Maandagavond werd de verlenging van 1 maart tot 1 juni besproken, maar het kabinet heeft ook al een zesde verlenging aangekondigd. Ook daarin wordt de mogelijkheid van een coronapas open gehouden.

Zonder steun van de ChristenUnie is er echter geen meerderheid meer in de Tweede Kamer om de ‘tijdelijke spoedwet’ te verlengen. In deze wet is immers ook de mogelijkheid tot het verplicht stellen van de coronapas verankerd.

Kuipers sluit terugkeer pas niet uit

Minister Ernst Kuipers van VWS sluit de terugkeer van de coronapas niet uit. "Het is iets waar je zeer terughoudend mee moet zijn en ik zie het ook niet zomaar terugkomen,” zegt hij. “Maar ik kan niet uitsluiten dat het toch ingezet kan worden om de samenleving zo veel mogelijk open te houden." Hoe de minister dat wil realiseren als er zonder steun van de ChristenUnie geen meerderheid meer voor is in de Tweede kamer, is niet geheel duidelijk. Wellicht rekent hij erop dat als puntje bij paaltje komt, de ChristenUnie gewoon weer bij het kruisje zal tekenen.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Het woordje NU is gevaarlijk uit de mond van Bikker.
Waffel uit het WEF?

Requin

Geen enkel respect voor farizeeers
--------------------------------------------------
"Een coronatoegangsbewijs in de gereedschapskist houden voor het geval dat, is voor mijn fractie op dit moment niet proportioneel!”
Analyseer deze zin terdege. Uit de mond van een WEF-partij die zich Christelijk noemt.
Hoogste tijd voor een contra coup in NL... en alle nationale staten.

Cookies op deze website