Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 25 maart 2022

Biden: ‘VS en Europa krijgen te maken met voedseltekorten’

Redactie Blckbx
2022 03 25 biden voedseltekort
3:30

Amerika en Europa gaan onherroepelijk te maken krijgen met voedseltekorten, als gevolg van de sancties tegen Rusland. Dat zei de Amerikaanse president Joe Biden donderdag op de NAVO-top in Brussel. China heeft flink gehamsterd en ontspringt de dans.

"Het wordt echt," zei Biden op een nieuwsconferentie in Brussel. "Niet alleen Rusland betaalt de prijs voor de sancties. De prijs wordt betaald door een heleboel landen, waaronder Europese landen en ook ons land.” Biden refereerde aan Rusland en Oekraïne als ‘de broodmand van Europa’ en de grootste producenten van graan wereldwijd, wier export van graan fors lager dreigt te gaan worden of zelfs helemaal weg kan vallen. Rusland en Oekraïne produceren samen ruim een kwart van alle graan ter wereld. Oekraïne is daarnaast één van de grootste maïsproducenten. Ruim 60 procent van de maïs die in Nederland als veevoer wordt gebruikt, komt uit Oekraïne.

VS en Canada voeren productie op

Volgens Biden is er tussen de G7-landen, de zeven grootste economieën van de wereld, inmiddels al gesproken over manieren om de dreigende graan- en voedseltekorten op te vangen. De VS, als derde grootste graanproducent ter wereld en Canada, ook een grote speler, zouden hun graanproductie in snel tempo moeten gaan vergroten. De prijs van graan zal door de schaarste echter nog veel verder gaan stijgen, verwachten analisten.

Tekst gaat verder onder de tweet

Sean Davis van The Federalist reageert op Twitter: "We staan op het punt om enorme energie- en voedseltekorten te krijgen, en de oplossing van Biden is om boren te verbieden en dure en inefficiënte zonnepanelen en windmolens te plaatsen op wat er nog over is van de Amerikaanse landbouwgrond die niet is opgekocht door China of BlackRock.”

#bareshelvesbiden

Ruim voor de oorlog in Oekraïne was er al sprake van torenhoge inflatie en bereikten de voedselprijzen het hoogste punt in tien jaar. Voor een deel werd dat veroorzaakt door coronacrisis-gerelateerde distributieproblemen en tekorten aan arbeidskrachten, plus een sterke stijging van de vraag en slechte weersomstandigheden. In de Verenigde Staten waren en zijn de hashtags #emptyshelvesjoe en #bareshelvesbiden een hele tijd trending, vanwege de lege schappen overal in Amerikaanse supermarkten. Maar volgens Bloomberg was er naast de coronacrisis ook toen al nóg een belangrijke reden voor de schaarste en hoge voedselprijzen.

China boosdoener

Op 5 januari publiceerde Bloomberg een opiniestuk met de kop: ‘Eén reden voor stijgende voedselprijzen? Chinees hamsteren.’ Bloomberg schreef in januari, dus ruim voor de Oekraïnecrisis: "China zal medio 2022 volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw 69 procent van de maïsreserves, 60 procent van de rijstreserves en 51 procent van de wereldwijde tarwereserves in handen hebben. Volgens China's eigen schatting bevinden de voorraden van het land zich op een ‘historisch hoog niveau’ en dragen zij bij tot de hogere voedselprijzen wereldwijd. Voor China zijn dergelijke voorraden noodzakelijk om niet overgeleverd te zijn aan de genade van grote voedselexporteurs zoals de VS. Maar andere landen, vooral in de ontwikkelingslanden, zouden zich kunnen afvragen waarom minder dan 20 procent van de wereldbevolking zoveel van zijn voedsel oppot", aldus Bloomberg.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Kurt

Ice Age Farmer waarschuwt hier al een tijd voor, heeft zowaar Caroline Van der Plas er over geciteerd.

Dat een schurkenstaat als Canada van de situatie probeert te profiteren verbaasd me niets, net zoals de VS met hun ‘vloeibare gas’ profiteren van de situatie in de Oekraine en de ‘afsluiting’ van Northstream II. Wat me nog wel verbaasd is dat Europa er zo in meehuppelt.

Landen als Kameroen worden nu al keihard geraakt door de sterk gestegen voedselprijzen. ‘Gelukkig’ voor hen wordt mensensmokkel-hub Oekraine nu ‘bedolven’ onder ‘reis-papieren’.

Al moet je volgens The Guardian geen transvrouw zijn, want dan sturen de Oekrainse grenswachten je terug omdat je ‘als man gewoon dienstplichtig bent’ - waar blijven de wokies om dit onrecht aan te kaarten? Trans-women refugees are women, too!

Rusland net zo lang prikken tot er een oorlog komt..
Sancties opleggen aan Rusland waardoor er voedseltekorten komen voor de eigen bevolking..

Lekker hoor onze westerse 'leiders'.. het is me wel duidelijk dat de eigen bevolking ze geen ene reet interesseert..

Cookies op deze website