Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 01 februari 2023

Nederlanders halen weer vaker en meer contant geld uit de muur

Redactie Blckbx
2023 02 01 meer contant geld 3 Cropped
1:30

Na jarenlange dalingen nemen mensen weer vaker en meer contant geld op van hun bankrekening. In 2022 steeg het aantal geldopnames met acht procent, zo stelt Betaalvereniging Nederland.

Behalve dat het aantal geldopnames steeg, kende ook het totaal opgenomen bedrag vorig jaar een flinke stijging van dertien procent. Nederlanders namen in totaal 26 miljard euro op, blijkt uit cijfers die Betaalvereniging Nederland dinsdag publiceerde.

De organisatie noemt het einde van de coronamaatregelen als een mogelijke verklaring, want tijdens de coronajaren werd het betalen met contant geld ontmoedigd. Ook heeft de torenhoge inflatie waarschijnlijk een rol gespeeld. In dure tijden hebben mensen met contant geld beter zicht op wat zij uitgeven.

De PVV en SP pleitten er onlangs voor dat de detailhandel wordt verplicht om contant geld te accepteren. “Mensen zijn meer contactloos gaan betalen en veel winkeliers hebben sinds de pandemie er ook een gewoonte van gemaakt om geen contant geld meer te accepteren,” zei SP-Kamerlid Mahir Alkaya. Hij wordt daarin gesteund door PVV-Kamerlid Teun van Dijck: “Je ziet gewoon dat er een tendens is dat het contante geld wordt uitgebannen. Je ziet steeds minder ATM's, je moet tegenwoordig al betalen als je gaat pinnen boven een bepaald bedrag en je ziet outdoor ook steeds meer pinautomaten verdwijnen.”

Meer transacties

Het totale aantal betalingen met cash, pinpas, iDEAL en creditkaarten – aan de winkelkassa en online – is in 2022 ruim zestien procent toegenomen ten opzichte van 2021. Er zijn vorig jaar met deze betaalmiddelen zo’n 8,1 miljard transacties verricht, voor een totaalbedrag van bijna 282 miljard euro.

Kaartloos betalen populairder

Naast de opmars van contant geld wordt ook het kaartloos betalen met een smartphone of smartwatch steeds populairder. “Afgelopen december was dertig procent van alle pinbetalingen kaartloos, een toename van vijftig procent ten opzichte van een jaar eerder. Bij nog maar één op de tien pinbetalingen wordt de betaalpas in de betaalterminal gestoken,” aldus Betaalvereniging Nederland.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Blij te lezen dat contant geld betalingen weer wat opkomen, contant geld mag niet verdwijnen!
Daarnaast is met pin of online betalen mooi makkelijk en die kunnen met gemak naast elkaar bestaan, zoals ze al jaren doen!

Maar ze willen meer controle voor hun kant, meer macht! listen or else, ja eerst lokken ze je met van alles wat, maar vetellen de helft, dan 1x in het net (Skynet ;-)) zit je in hun web en sluiten ze de uitgangen af en zit je in een door hun gecontroleerd systeem, ja nu al, maar nu kan je nog een beetje bewust leven, dat kunnen de meesten straks met hun plannen wel vergeten.

BuzzFuzz

Wat mij verbaast is dat er nooit wordt gediscusseerd over het feit at je al zeker 5 jaar contant geld niet kan pinnen bij een geldautomaat tussen 23:00 - 06:00 onder het mom van plofkraken toendertijd.

Ondanks dat de oerlelijke gele Geldmaat is ontwikkeld door ING, ABN AMRO en Rabo Bank om plofkraken onaantrekkelijk te maken door het geld onbruikbaar te maken als er een plofkraak op een Geldmaat pinautomaat wordt uitgevoerd, hebben ze deze blokkade tussen 23:00 - 06:00 altijd aangehouden.

Het zou fijn zijn als jullie hier aandacht aan besteden want het is simpelweg schandalig te noemen dat mijn toegang wordt ontzegt tot mijn eigen geld.

Cookies op deze website