Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 01 maart 2023

Rusland start pilot met digitale centrale bankmunt (CBDC) en digitale ID

Redactie Blckbx
2023 03 01 Rusland CBDC
1:30

De Centrale Bank van Rusland start vanaf april een proef met een digitale roebel. Het project zal worden gelanceerd voor directe transacties tussen particulieren en voor retail-aankopen. Moskou begint ook met de uitrol van een digitale ID.

Het nieuws over de CBDC-pilot werd onlangs bekendgemaakt door Olga Skorobogatova, vice-gouverneur van de Centrale Bank. “De proef zal gaan om echte transacties tussen echte klanten – maar voor een beperkt aantal transacties en voor een beperkt aantal klanten met dertien banken, die reeds technisch hun gereedheid hebben bevestigd,” zei zij, volgens persbureau TASS.

Skorobogatova benadrukte dat het grote publiek in deze eerste fase nog niet kan deelnemen aan de pilot, omdat deze gestart wordt met geselecteerde klanten. Nadat de digitale roebel in de praktijk is getest, besluit de bank hoe het project zal worden uitgebreid.

De Centrale Bank van Rusland stelde het idee voor een CBDC al voor in oktober 2020. Het publiceerde toen een consultatiedocument, waarin potentiële ontwerpen van de digitale roebel werden geschetst. In latere publicaties zei de bank dat het project kan helpen om de Russische economie minder afhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar en om de gevolgen van de westerse sancties te verzachten.

Digitale ID

In Rusland wordt ook een digitale ID uitgerold. “Het Russische ministerie van Digitale Ontwikkeling zal samen met de Federale Veiligheidsdienst (FSB) vóór 1 mei een ontwerpbesluit indienen, dat het gebruik van een digitaal identiteitsdocument op smartphones in plaats van een paspoort in sommige alledaagse situaties mogelijk maakt,” zei de Russische president Vladimir Poetin, volgens persbureau Interfax.

Er zullen slechts enkele situaties zijn waarin een digitale persoonlijke identiteitskaart legaal kan worden gebruikt in plaats van een paspoort, zei de minister van Digitale Ontwikkeling Maksut Shadayev. “We schrappen het paspoort niet,” stelde hij gerust.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Het verhaal gaat dat Poetin onderdeel is van het clubje. Dit gaat al zo'n 8 maanden online. Men wilde eerst één naam (voor de wereldmunt)maar verschillende namen voor hetzelfde zal, denken ze, eerder geaccepteerd worden. Karel van Wolferen heeft het steeds over een multilpolaire wereld. Ik geloof daar niet meer in. Gifspuit, dig ID, dig munt exact als de rest. Het oorlogsverhaal moet helpen om alles erdoor te drukken. Ben benieuwd of dit alles gaat uitkomen.

Mab

elk land doet er krankzinnig aan mee en krankzinnigen volgen hun regering braaf.

Cookies op deze website