Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 22 juli 2022

Blackstone heeft 50 miljard dollar in kas om straks te profiteren van crash huizenmarkt

Redactie Blckbx
2022 07 22 Blackstone Cropped
4:10

Als de huizenmarkt straks instort, heeft investeerder Blackstone 50 miljard dollar klaarstaan om wereldwijd spotgoedkoop woningen op te kopen en burgers te ontdoen van hun opgebouwde kapitaal. De omstreden megabelegger wordt zo nog machtiger.

De Wall Street Journal meldde woensdag dat de Amerikaanse investeringsmaatschappij Blackstone een nieuw vastgoedfonds in het leven heeft geroepen, dat het grootste in zijn soort is dat de wereld ooit heeft gezien. De firma zegt dat het toezeggingen heeft afgesloten van 24,1 miljard dollar voor Blackstone Real Estate Partners X, zoals het nieuwe vastgoedfonds heet. Dat bedrag loopt waarschijnlijk nog op tot 30 miljard dollar. Blackstone legt zelf 300 miljoen dollar in.

Samen met fondsen gericht op onroerend goed in Europa en Azië, heeft de firma een oorlogskas gevuld met meer dan 50 miljard dollar om zogenaamde opportunistische investeringen te doen. Deze deals met een groter risico hebben vaak hoge rendementen.

Aasgier

Het kostte de firma slechts drie maanden om het duizelingwekkend hoge bedrag op te halen, wat erop wijst dat investeerders verwachten dat er de komende tijd veel geld is te verdienen in de huizenmarkt. De tekenen staan voor hen dan ook op groen, hoewel de toekomst voor huizenbezitters en de minder kapitaalkrachtige starters er een stuk slechter uitziet. De alsmaar oplopende inflatie zorgt ervoor dat mensen steeds minder willen en kunnen betalen voor een huis. In de VS is de hypotheekrente sinds oktober 2021 verdubbeld en in Nederland zelfs meer dan verdubbeld. Hogere rentes drukken de huizenprijzen naar beneden. Daar komt de instabiliteit op het politieke wereldtoneel nog bij, wat mensen nog huiveriger maakt om diep in de buidel te tasten.

De Wall Street Journal schrijft eufemistisch dat Blackstone ‘zou kunnen profiteren van een neergang op de publieke markten’. In werkelijkheid betekent dat wanneer burgers wereldwijd straks hun huis moeten verkopen omdat ze hun hypotheek niet meer kunnen betalen, Blackstone gretig zal instappen om het noodlijdende volk te ontdoen van hun opgebouwde kapitaal. De firma is nu al de grootste huizenbezitter en -verhuurder in de VS. In Nederland is het nog niet zo ver, maar ook hier bezit de vastgoedgigant al circa 1.700 woningen, ter waarde van ongeveer 800 miljoen euro. In heel Europa heeft Blackstone voor ruim 92 miljard euro aan vastgoed.

Uitbuiting

Blackstone is bijzonder omstreden. In 2019 beschuldigde de VN-rapporteur voor huisvesting Leilani Farha de megabelegger ervan huurders uit te buiten en de huizenmarkt ernstig te ontregelen. De firma renoveert de opgekochte huizen om deze vervolgens tegen hogere prijzen te verhuren, waardoor het aanbod betaalbare woningen slinkt. Zo kocht Blackstone in 2018 een pakket huurwoningen in de Amsterdamse West-Indische buurt, waarna de huren omhoogschoten van 500 euro naar 1.750 en in sommige gevallen zelfs 2.500 euro per maand. Volgens Farha brengt Blackstone ook hoge kosten in rekening voor klein onderhoud en worden er direct hoge bedragen extra in rekening gebracht wanneer de huur één minuut te laat wordt overgemaakt.

“Huisbazen zijn anonieme bedrijven geworden die het recht van huurders op veiligheid ondermijnen en bijdragen tot de wereldwijde huisvestingscrisis,” aldus Farha. Zij schreef ook brieven aan de regeringen van zes landen – de VS, Tsjechië, Denemarken, Zweden, Ierland en Spanje – waarin zij stelt dat overheden tekortschieten in het beschermen van huurders. “We herinneren staten eraan dat goud een handelswaar is, maar huisvesting niet. Het is een mensenrecht.”

Belastingontwijking

Op basis van eigen onderzoek bracht de Volkskrant in september 2021 aan het licht dat Blackstone in Nederland geen belasting betaalt. De investeringsmaatschappij heeft een fiscale structuur opgetuigd, waardoor het op papier verlies lijdt en de winst naar de Kaaimaneilanden en Jersey kan stromen. Zo loopt de fiscus miljoenen aan belastinginkomsten mis mis. In april van dit jaar kwam directeur James Seppala in de Tweede Kamer uitleg geven over de rol van Blackstone op de huizenmarkt, maar volgens hem doet de firma niets verkeerd. “We voldoen aan alle Nederlandse belastingwetten. Het is hoe alle investeerders in vastgoed opereren. Wij doen wat volgens de wet is toegestaan.”

You’ll own nothing …

Door de agressieve manier waarop Blackstone wereldwijd woningen opkoopt, wordt het voor veel mensen steeds moeilijker om een huis te kopen. En voor de onder- en middenklassen is dat vrijwel de enige manier om gedurende het werkende leven kapitaal op te bouwen. Het groeiende monopolie van Blackstone past dan ook helemaal in het ‘ideale toekomstbeeld’ van sommigen, waarin mensen helemaal niets bezitten, maar wel gelukkig zijn. In het kader van Agenda 2030 promoot het World Economic Forum (WEF) het idee dat privébezit straks verleden tijd is. In plaats daarvan zouden mensen straks alle benodigde zaken huren, leasen of lenen. Daarbij gebruikte het WEF de beruchte slogan ‘You’ll own nothing. And you’ll be happy.’

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Dat zat er aan te komen, in de VS kopen ze al een tijdje de boel op. Zullen Rutte en zijn mede fascisten meedelen? Ze laten dit al jaren toe, ook eentje van de Oranje clan profiteert hier massaal van. In mijn buurt veel jongeren die nog thuis wonen, het is onbetaalbaar. Wel worden hier tijdelijke huizen geplaatst voor Oekrainers. Misschien moeten onze jongeren maar een andere nationaliteit aanvragen en vervolgens zich hier aanmelden als asielzoeker, dan krijgen ze voorrang voor een woning, de kosten aankleden woning worden betaald alsook de medische kosten(onbeperkt fysiotherapie) en men krijgt geld toe elke mnd. Zijn ze beter af.

Cookies op deze website