Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 25 maart 2022

Bonussen Wall Street stegen in 2021 naar nieuwe recordhoogte

Redactie Blckbx
2022 03 25 bonussen wall street
1:50

Afgelopen jaar was opnieuw een topjaar voor de bonussen op Wall Street. De gemiddelde bonus voor Amerikaanse bankiers steeg in 2021 met 20 procent tot een nieuwe recordhoogte van 257.500 dollar. Als voornaamste reden voor de exorbitante stijging wordt aangevoerd dat banken financieel alle zeilen moesten bijzetten in de concurrentiestrijd om ‘toptalent’ aan te trekken en te behouden.

De cijfers werden afgelopen woensdag meegedeeld door de staat New York. De bonuspot van de banken zwol vorig jaar aan tot 45 miljard dollar, een stijging van 21 procent ten opzichte van 2020. Naast de strijd om toptalent werden de torenhoge bonussen gerechtvaardigd door een recordactiviteit op het gebied van deals en een recordaantal fusies en overnames. Het was tevens een uiterst winstgevend jaar voor investeringsbanken. De cijfers houden geen rekening met aandelenopties en andere vormen van niet-contante compensatie.

Oorlog slecht voor bonussen

NY State Comptroller Thomas DiNapoli sprak over een absoluut topjaar: "De stijgende winsten van Wall Street bleven de verwachtingen in 2021 overtreffen en zorgden voor recordbonussen," zei DiNapoli. "Maar recente gebeurtenissen zullen de winstgevendheid en bonussen op korte termijn waarschijnlijk naar beneden halen. De markten zijn turbulent nu het herstel van andere sectoren traag en ongelijkmatig blijft en Rusland een onvergeeflijke oorlog voert tegen de vrijheid van Oekraïne."

Werkgelegenheid daalt

Hoewel de bonussen stegen, daalde de werkgelegenheid in 2021 op Wall Street tot 180.000 banen in 2021. Het aandeel van New York in de effectenindustrie is ook gedaald tot 18 procent, tegen 33 procent drie decennia geleden.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Banken Bonussen Wall Street

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website