Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
De zware sancties van het Westen tegen Rusland kunnen de Russische economie verpletteren, maar zullen tevens leiden tot een schrijnende prijsschok voor gewone burgers overal ter wereld. Ook ligt een periode van extreme stagflatie op de loer.
Deze onheilspellende waarschuwing deed de Amerikaanse bank Goldman Sachs zondagavond, in een update aan klanten. De bank verwacht wereldwijd een snelle stijging van de prijzen van grondstoffen, zoals gas, olie, tarwe, palladium en nikkel, waarvan Rusland een belangrijke producent is. Goldman Sachs verhoogde direct de prognose van de prijsontwikkeling van ruwe olie. De bank voorziet een stijging op korte termijn naar 115 dollar per vat. Uiteindelijk zullen consumenten wereldwijd de prijsstijgingen gaan voelen in hun portemonnee. Heel veel producten en diensten gaan fors duurder worden.
Oorzaak van de snelle prijsstijgingen zijn volgens Goldman Sachs de aangescherpte politieke en economische sancties van het Westen tegen Rusland. Met name het uitsluiten van Russische banken van deelname aan het internationale betalingssysteem SWIFT werkt prijsopdrijvend, aldus Goldman Sachs. "Het bemoeilijkt het betalen van Russische export”, zegt de bank. “Tenzij er een doorbraak komt in de vredesonderhandelingen zullen de grondstoffenprijzen sterk stijgen.”
Door de recente escalatie met Rusland ligt een periode van extreme stagflatie op de loer, aldus Goldman Sachs: “Voor de bredere economie”. De bank constateert dat de industriële metaalstromen uit Rusland de afgelopen week sterk zijn afgenomen. “Westerse kopers zijn terughoudend door de onzekerheid over sancties en de escalatie van het conflict.” Goldman Sachs ziet dat de aanvoer van metalen via de Zwarte Zee zwaar verstoord is, zowel vanuit Oekraïne zelf als vanuit Kazachstan en Oezbekistan, belangrijke aanvoerroutes voor koper en zink. Door de sterk verminderde uitvoer uit Rusland, Kazachstan en Oezbekistan zullen alle markten voor basismetalen, zoals aluminium, op korte termijn te maken krijgen met een versnelde inkrimping van de toch al lage voorraden. Uiteindelijk zal dit ertoe leiden dat de consumentenprijzen wereldwijd snel zullen stijgen.
Voor olie verwacht Goldman Sachs zoals gezegd een stijging op korte termijn naar 115 dollar per vat. Door de sancties tegen Rusland moeten de oliestromen worden verlegd naar het Oosten. “Maar zelfs indien andere OPEC-landen de productie van ruwe olie opvoeren, en de Verenigde Staten de sancties tegen Iran opheffen waardoor ook dat land weer olie kan exporteren, dan nog zal het aanbod afnemen en de levertijd toenemen.”
Naast olie en metalen verwacht Goldman Sachs dat de prijzen van bepaalde landbouwproducten fors zullen stijgen. Niet alleen nemen Rusland en Oekraïne samen bijna een kwart van de wereldwijde tarwe- en maïsexport voor hun rekening, ook nemen de productiekosten in de landbouw toe door de hogere dieselprijs.
Het voorspellen van de goudprijs is moeilijker, aldus de bank. “Maar de verwachting is dat de prijs verder gaat stijgen”.
Ook in Den Haag weet men dat de oorlog in Oekraïne vervelende gevolgen krijgt voor de koopkracht. De inflatie bedroeg in januari al ruim 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. De gevolgen van het conflict voor de koopkracht op de korte termijn worden in april duidelijk bij de presentatie van de Voorjaarsnota van het kabinet. Premier Mark Rutte is niet optimistisch en waarschuwde enkele dagen geleden al voor een ‘enorme dreun voor de koopkracht’, vanwege Oekraïne. “De reparatie van de koopkracht staat al onder druk en het wordt er door de oorlog in Oekraïne niet makkelijker op”, aldus Rutte.
Reacties
het product (oa benzine en gas)wordt kunstmatig duur gehouden, met een toeslag van de nederlandse staat van ca 65%(belasting/accijns) is het heel simpel om de kosten voor de burger naar beneden te halen. beter is het om de nederlandse regering sancties op te leggen om te zorgen dat het voor het eigen volk weer betaalbaar wordt.
waarom worden er geen kamer vragen gesteld over de combinatie van de mede door Nederland gehanteerde sancties richting Rusland en de stagflatie die dit veroorzaakt. Heb de betekenis van dit woord opgezocht en de uitleg was duidelijk maar wein ig rooskleurig..