Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 10 november 2022

‘De EU creëert groter energietekort dan nodig is,’ zegt Europarlementariër Rob Roos

Redactie Blckbx
2022 11 10 Ron Roos energie2
2:30

Waarom bouwt Nederland de gasproductie af en sluiten Duitsland en België kerncentrales, terwijl we juist méér aanbod van energie nodig hebben? Europarlementariër Rob Roos (JA21) maakt gehakt van het Europese energiebeleid. Volgens hem is de crisis een zelf toegebrachte wond.

Roos wijst erop dat de hoge energieprijzen een rimpeleffect veroorzaken in de rest van de economie. “De economische crisis blijft voortduren. De stijgende energieprijzen sijpelen door in de prijzen van alle andere producten: van voedsel tot goederen. Het resultaat: monsterinflatie en een dreigende recessie,” zo opent hij zijn toespraak, die onderaan deze pagina is te bekijken.

EU verkleint aanbod

Overal in Europa wordt de huidige crisis aangegrepen om burgers aan te sporen minder energie te gebruiken, maar volgens Roos zou juist het vergroten van het energieaanbod prioriteit moeten zijn: “Waarover spreekt de Europese Raad: de vraag naar energie terugdringen. Dus niet het aanbod vergroten. Terwijl juist dát moet gebeuren, want we hebben een energietekort.”

Roos constateert echter dat overal in Europa precies het tegenovergestelde gebeurt, namelijk het verkleinen van het aanbod. “Duitsland sluit in april alle kerncentrales. Ook in België dreigt dit te gebeuren. In Frankrijk is de helft van alle kerncentrales ‘wegens onderhoud’ buiten bedrijf. En Nederland bouwt de gasproductie nog verder af,” aldus Roos. “De EU creëert een groter energietekort dan nodig is,” concludeert hij daarom.

Zelf toegebrachte wond

Volgens Roos is de energiecrisis een direct gevolg van het EU-beleid. “Wat is er aan de hand? We zitten in een energiecrisis omdat de meesten van jullie én tegen onze eigen fossiele energie zijn én tegen kernenergie én tegen Russische energie. Je kunt betaalbare en betrouwbare energie willen. Je kunt woke energiebronnen willen. Je kunt Rusland willen boycotten. Maar het kan niet alledrie,” zegt hij.

De Europese burger betaalt de prijs voor de gekozen weg, stelt Roos. “Slechts twee van de drie zijn mogelijk. Nu sneuvelt de energievoorziening. Voor de meeste Europeanen is juist dát het belangrijkste. Het is onze taak om voor het welzijn en de veiligheid van onze burgers en bedrijven te zorgen. Betaalbare en betrouwbare energie is een basisbehoefte.”

Kolen, gas en kernenergie

Daarom roept hij op om direct het energieaanbod te vergroten. “Nu moeten we alle energiebronnen gebruiken die we hebben. Kolen, gas en kernenergie. Dat is onze enige optie. Burgers en bedrijven verlangen daadkracht. De EU moet nú van de roze wolk afkomen, de groene energie afzweren en onze energiezekerheid garanderen.”

Bekijk hieronder de toespraak van Rob Roos.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website