Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 25 april 2022

Duizenden winkeliers dreigen failliet te gaan na lockdowns

Redactie Blckbx
2022 04 25 duizenden winkeliers failliet
1:50

Enkele duizenden sport-, mode-, en schoenenwinkels zullen de komende maanden failliet gaan. Ze hebben tijdens de coronalockdowns veel schulden moeten maken om het hoofd boven water te houden, waardoor ze nu ‘dikke financiële problemen hebben’ en moeten sluiten.

Dat zegt algemeen directeur Jan Meerman van INretail, de brancheorganisatie voor de mode-, sport- en schoenenbranche tegenover NU.nl. "Wij schatten in dat 20 procent van onze achterban dikke financiële problemen heeft. De helft daarvan zal stoppen of failliet gaan." Meerman heeft geen goed woord over voor het voornemen van de regering om ondernemers vanaf 1 oktober ook nog rente in rekening te brengen voor het geld dat ze moesten lenen om de gedwongen winkelsluitingen tijdens de coronacrisis te overleven. “Dat kan echt niet. Stop met het pesten van deze ondernemers." Hij roept het kabinet ook op om winkeliers meer tijd te geven om hun belastingschulden terug te betalen.

Flinke klappen

Fysieke winkels kregen flinke klappen tijdens de coronacrisis, omdat veel van hen gedwongen de deuren moesten sluiten tijdens de lockdowns. Ondertussen liepen de vaste lasten gewoon door. De ‘steun’ vanuit de overheid, in de vorm van belastinguitstel, moeten veel ondernemers nu alsnog betalen, mét rente. "Het is voor veel ondernemers mentaal niet op te brengen om vijf jaar te werken om een belastingschuld af te lossen. En daar komt de onzekerheid over de torenhoge inflatie en de oorlog in Oekraïne ook nog eens bovenop", aldus Meerman. Eerder waarschuwde de Kamer van Koophandel al dat er de komende maanden meer ondernemingen stoppen of failliet gaan dan in de afgelopen periode.

In de winkelstraat gaat het gelukkig inmiddels weer de goede kant op, constateert de INretail-directeur. "Er komen minder klanten dan voor de coronacrisis, maar ze kopen meer en gerichter. De omzet zit dan ook op hetzelfde niveau als in 2019. Consumenten hebben twee jaar lang niets uitgegeven en flink gespaard. Mensen maken een inhaalslag, ze willen weer winkelen in combinatie met horeca en cultuur."

Meer online, minder cash

Door het verplicht sluiten van kleine winkels heeft het online winkelen tijdens de coronacrisis een grote vlucht genomen, wat er op zijn beurt weer voor heeft gezorgd dat er minder cashgeld betalingen plaatsvinden. Ook heeft het flink de zakken gespekt van grote onlinebedrijven als Amazon. En waar in Nederland veel winkels als niet-essentieel werden beoordeeld en dicht moesten, waren het in de Verenigde Staten alleen grote retailers zoals Walmart die tijdens de lockdowns open mochten blijven. Walmart boekte in het vierde kwartaal van 2021 een flinke winst.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Het ziet er inderdaad niet best uit nu de volkeren van Europa nog niet zijn geslaagd in het elimineren van de weffers.

12.00 u Le Pen 14,4 m Macron 14,2 m
20.00 u Le Pen 13, 3 m Macron 18,8 m

Na 12.00 u gaan er stemmen af bij Le Pen en worden geteld bij Macron en Macron is de enige die nog stemmen krijgt. Dat de ‘racist’ Marine Le Pen in de Guyana, Guadeloupe en Martinique Macron verpletterend
verslaat is natuurlijk nepnieuws.

Beste nederlanders, tijd voor revolutie voordat je in het slachthuis bent!

ErikUitBussum

Sleutelwoorden, kleintjes failliet, grote mega winst, digitale transacties, cashless society met digitale controle, tis overduidelijk, de maatregelen deden de schade, maar niet aan de grote jongens, ambtenaren, politici...mmmm toch wel verdacht dan....en ook nog wereldwijd.

Cookies op deze website