Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 14 juli 2022

Gas en olie duur? De prijs moet nog véél verder stijgen, eist World Economic Forum

Redactie Blckbx
2022 07 14 wef energieprijs
3:10

Als het aan het WEF ligt, kunnen mensen straks helemaal niet meer autorijden of hun huis verwarmen. ‘De prijzen van fossiele energie moeten nog veel en veel verder omhoog’, eist de invloedrijke ‘praatclub’ van Klaus Schwab. ‘Om de democratie veilig te stellen’.

Door de ‘sancties’ tegen Rusland, dat deze week over het tweede kwartaal een handelsoverschot meldde van 70 miljard euro/dollar, is tanken aan de pomp allang geen pretje meer. Ook aan de stijging van de gasprijs lijkt voorlopig nog geen eind te komen. Met de winter in het vooruitzicht, maken veel mensen zich zorgen dat ze dan letterlijk in de kou komen te staan.

Of het in Nederland net zover zal komen als bijvoorbeeld in Duitsland, is niet te hopen. Eén van de grootste Duitse verhuurders heeft al aangekondigd de temperatuur in alle meer dan een half miljoen woningen tussen 23:00 en 06:00 uur op maximaal 17 graden te gaan instellen. Duitsers die straks de energierekening niet meer kunnen betalen, mogen zich in de wintermaanden collectief komen opwarmen in speciaal daarvoor ingerichte ‘warmtehallen’. In sommige Duitse plaatsen is al aangekondigd dat de scholen na de zomervakantie de verwarming niet meer aan zullen zetten.

Prijs energie moet veel en veel hoger

Maar dit alles gaat het World Economic Forum van Klaus Schwab kennelijk nog lang niet ver genoeg. In een decreet roept het WEF regeringen nu op om ervoor te zorgen dat energie uit fossiele brandstoffen de komende tijd nog 'veel en veel duurder' gaat worden. Veel landen zullen het decreet van het WEF ongetwijfeld opvolgen, omdat voormalige door het WEF opgeleide Young Global Leaders er de dienst uitmaken, zoals Klaus Schwab in 2017 op Harvard's John F. Kennedy School of Government vol trots aangaf.

Belastingvoordelen afschaffen

“De gasprijzen zijn veel te laag en moeten drastisch worden verhoogd, om de democratie veilig te stellen,” aldus het Wereld Economisch Forum (WEF) in het decreet. “Alle belastingvoordelen voor de olie-, gas- en steenkoolproductie móeten worden afgeschaft, en deze industrieën moeten in plaats daarvan hoger worden belast.”

Het WEF heeft een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren. “Ten eerste moeten leidende democratieën afspreken een einde te maken aan de onderwaardering van fossiele brandstoffen. Dat is de voornaamste factor die een overgang naar schone energie in de weg staat,” stelt het WEF. “De onderwaardering in verband met de productie en verbranding van kolen, olie en gas bedroeg 5,9 biljoen dollar aan economische kosten in 2020. Bijna een kwart van deze verliezen – 1,45 biljoen dollar – deed zich voor in 48 grote en kleinere democratieën.”

Zwaar belasten

Het WEF eist verder dat de leidende democratieën van de G20 zich er collectief toe moeten verbinden om de kosten en belastingvoordelen voor de productie en het verbruik van fossiele brandstoffen geleidelijk af te schaffen. “Zij moeten ook geleidelijk een efficiëntere prijsstelling voor fossiele brandstoffen invoeren. Door middel van belastingen of verhandelbare vergunningen om de kosten van plaatselijke luchtverontreiniging, opwarming van de aarde en andere economische schade te dekken.”

Gevaar voor democratie

Als de prijzen van gas en olie niet flink stijgen, dreigt volgens het WEF een groot gevaar voor de democratie. “Door een overgang naar schone energie uit te stellen, maken leidende democratieën hun economieën kwetsbaarder doordat zij afhankelijk blijven van fossiele brandstoffen. Collectief handelen om een groene overgang te bevorderen is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook van cruciaal belang voor de bescherming van de democratie.”

Over de ondemocratische invloed van het WEF zelf op westerse ‘democratieën’ spreekt de belangenclub van multinationals en miljardairs dan weer met geen woord. En dat een rit met de auto of een behaaglijk warm huis door de maatregelen voor een groot deel van de bevolking straks een onbetaalbare luxe wordt, laat de belangenclub blijkbaar al helemaal koud.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Het wordt inderdaad tijd dat deze fossielen worden afgeschaft.

Ukkie

“De gasprijzen zijn veel te laag en moeten drastisch worden verhoogd, om de democratie veilig te stellen,” aldus het Wereld Economisch Forum (WEF) in het decreet. ,,,,Om de democratie veilig te stellen??? Om de dictatuur verder uit te rollen, Dát bedoelen ze. En het is ook bizar dat heel veel lands-leiders elkaar " toevallig" exact kopiëren.

Cookies op deze website