Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 05 september 2022

Helft van de ambachtelijke bakkers staat op omvallen

Redactie Blckbx
2022 09 05 Ambachtelijke bakkers Cropped
2:40

Door de alsmaar stijgende energieprijzen dreigt de helft van de ambachtelijke bakkers in Nederland failliet te gaan. Volgens Rob Jetten moeten ze dan maar minder energie gebruiken bij het bakken.

Voorman Arend Kisteman van de bakkersbranche was vanochtend bij het radioprogramma Sven op 1 van Sven Kockelmann om de noodklok te luiden. Als ze niet gecompenseerd worden, moet de helft van de ambachtelijke bakkers in Nederland binnenkort stoppen met hun bedrijf.

“Rond de 40 tot 60 procent van alle bakkers kan op 1 januari de energierekening niet meer betalen. Dat betekent dat meer dan 1.500 bakkers zullen verdwijnen. Er blijft geen bakker meer over zo,” zegt Kisteman. “Het wordt voor mij ook einde verhaal. Het is niet te doen.”

Sommige bakkers zagen hun energierekening van 30.000 euro stijgen naar een duizelingwekkende 300.000 euro per jaar. “Dat is helaas geen uitzondering,” zegt Kisteman. “De overzichten die ik toegestuurd krijg van andere bakkers laten zien dat de rekening vaak zes, acht of tien keer hoger wordt. Tien keer hoger is echt geen uitzondering.”

Bezuinigen kan niet

Via MKB Nederland heeft de bakkersbranche contact gehad met Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Kisteman legde uit dat verduurzamen op korte termijn niet haalbaar is, waarop Jetten voorstelde om te bezuinigen en minder energie te gebruiken. “Maar we kunnen geen brood bakken op 120 in plaats van 240 graden. Dan wordt het niet gaar. En daar leefde het idee dat dit wel zou moeten kunnen.” Op de vraag van Kockelmann of ze in Den Haag enig idee hebben waar bakkers mee bezig zijn, antwoordde Kisteman negatief: “Ik denk het niet.”

Wat de bakkers ook zorgen baart is het uitgelekte voornemen van de regering om per 1 januari het minimumloon met 10 procent te verhogen. “Niet uitvoerbaar,” zegt Kisteman hierover. “We willen best verhogen, maar dit kunnen we niet leien.” Daarom mikt Kisteman op compensatie voor de bakkers. “Er moet nu compensatie komen voor de hoge energieprijzen. Tot volgend jaar wachten met compensatie is gewoon te laat. In coronatijd lukte het om ons snel tegemoet te komen, dus ik hoop dat dat nu ook weer lukt.”

Actievoeren

Daarom voeren ze vanaf dinsdag tot en met Prinsjesdag actie voor hun bestaansrecht. Als ze niet gecompenseerd worden, is het gedaan is met de ambachtelijke bakker in Nederland, vreest Kisteman. Met de extreem hoge prijzen is een zaak overnemen zeer onaantrekkelijk. “Als bakkerijen niet meer worden overgenomen, dan komt echt het einde in zicht.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Natuurlijke-immuniteit

Misschien een tip om eens naar café Weltschmerz te kijken, aflevering tegengas, waarin Mr. Jeroen Pols e.e.a.
uitlegt over mogelijkheden bij woekerprijzen en bestaansrecht.

Natuurlijke-immuniteit

Misschien kan er een deel van het geld dat de paus vraagt om naar vaticaanbank over te boeken, zie eerder bericht, aan burger ontlasting gegeven worden.

Cookies op deze website