Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 03 januari 2023

'Helft van de Europese Unie dit jaar in recessie’, voorspelt IMF

Redactie Blckbx
2023 01 03 imf recessie
3:50

Kristalina Georgieva, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), voorspelt dat eenderde van de wereld in 2023 in een recessie belandt. Voor de EU verwacht ze zelfs dat de helft van de landen in een economische crisis terecht komt. Rusland en Hongarije geven de westerse sancties de schuld.

“Voor het grootste deel van de wereldeconomie zal het een zwaar jaar worden, zwaarder dan het jaar wat we achter ons laten,” zegt Georgieva in een interview met CBS. “Omdat de drie grote economieën - de Verenigde Staten, de Europese Unie en China – allemaal tegelijk afremmen.” Ze vervolgt: “De Verenigde Staten is het meest weerbaar en zou een recessie kunnen voorkomen.”

EU zwaar aangeslagen

Over de EU zegt ze dat deze 'zwaar is aangeslagen door de oorlog in Oekraïne’ en dat de ‘helft van de EU’ in een recessie terecht zal komen in 2023. De Chinese economische groei zal dit jaar verder vertragen en China staat een zwaar jaar te wachten, volgens Georgieva.

Deze ontwikkelingen ‘zullen zich vertalen in negatieve trends wereldwijd'. Georgieva: “Als we kijken naar opkomende markten van landen die in ontwikkeling zijn, dan zien we daar dat de situatie nog kritieker is, omdat bovenop al het andere ze worden getroffen door een hoog rentepercentage en de waardering van de dollar.” Dit zal ‘verwoestend’ zijn voor dergelijke landen, aldus Georgieva.

Prognoses Rusland

Ook in Rusland, het doelwit van de westerse sancties, zijn de afgelopen dagen economische voorspellingen gedaan. Andrej Belousov, de eerste vicepremier van Rusland liet vorige week weten dat het jaar 2023 voor de economie van het land ‘vrij uitdagend’ zal zijn wat betreft de financiën en het begrotingstekort.

Belousov beschreef de economische schok als de ‘perfecte storm’ en voegde eraan toe dat het bruto binnenlands product van Rusland met ‘iets meer dan 2 procent’ zou dalen en in 2023 met ‘niet meer dan 1 procent’. "Het komende jaar wordt voor ons nogal moeilijk op financieel gebied.”

Tijdens de top van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) die in november van dit jaar werd gehouden in Bangkok, Thailand, beweerde de Russische eerste vice-premier dat de wereld in 2023 een periode van enorme schokken tegemoet gaat, die nog verergerd wordt door de onopgeloste technische kwesties.

"We beginnen nu pas de ernst te begrijpen van de problemen waarmee de wereld wordt geconfronteerd. Feit is dat de komende jaren een periode zijn van een perfecte storm, wanneer negatieve trends die zich al lange tijd hebben opgehoopt in een beperkte periode samenkomen," zei Belousov tegen verslaggevers in de marge van de top.

Hij weet de economische crisis aan de pogingen van het Westen om Rusland sancties op te leggen. “De wereld begint te begrijpen dat pogingen om Rusland te isoleren de wereldwijde economische problemen alleen maar verergeren.”

Westerse elites

De Russische president Vladimir Poetin had eerder ook verklaard dat het Westen een wereldwijde economische crisis en ‘een golf van verwoestende inflatie’ had veroorzaakt door Rusland in de recente geschiedenis ‘een spervuur van economische en handelssancties op te leggen’ als reactie op zijn militaire interventie in Oekraïne.

"De schuld hiervoor ligt volledig bij de elites van de westerse landen die bereid zijn de rest van de wereld op te offeren om hun mondiale dominantie te handhaven," had Poetin gezegd tijdens een op televisie uitgezonden regeringsbijeenkomst over de economie.

"Rusland kan vol vertrouwen het hoofd bieden aan externe uitdagingen dankzij zowel het verantwoorde macro-economische beleid van de afgelopen jaren als de systematische besluiten om de economische soevereiniteit en de technologische en voedselzekerheid te versterken," had Poetin verder beweerd, waarbij hij Moskou bestempelde als 's werelds grootste producent van natuurlijke hulpbronnen.

Sancties schuld

De Hongaarse premier Viktor Orbán zei in een kerstinterview dat als er ‘nu besloten wordt om de energiesancties op te heffen, de energieprijzen en de inflatie in een oogwenk zouden dalen.’ Hij benadrukte dat de slechte economische situatie allereerst komt door de westerse sancties en niet door de oorlog zelf.

Orbán: “De stijging van de energieprijzen heeft Hongarije in een gevaarlijke situatie gebracht. De Hongaarse economie importeert energie, en daar betaalden we voor de oorlog, voor de sancties, zeven miljard euro per jaar voor. Dat bedrag is nu zeventien miljard euro.”

Als de sancties ophielden, dan zou de economie in Hongarije in 2023 ‘geen anderhalf procent kunnen groeien, maar wel tot vijf procent.’

Op de vraag of Hongarije pro-Russisch zou zijn, antwoordde Orbán: Wij zijn pro-Hongaars. (…) Wij steunen en helpen Oekraïne, want het is in ons belang om het soevereine Oekraïne in stand te houden en het is in ons belang dat Rusland geen bedreiging vormt voor de veiligheid van Europa, maar het is niet in ons belang om al onze economische betrekkingen met Rusland op te geven. We bekijken deze vragen met een Hongaarse bril, niet met die van iemand anders.”

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Kristalina Georgieva is een weffer en ten tweede is dit geen voorspelling maar een resultaat van mondiaal schorum dat het WEF stuurt. De enige oplossing is continu weffers bestrijden tot er geen enkele meer over is. Een strijd tegen een veelkoppig monster, waarvan de namen bekend zijn en waar ze wonen ook. Een bom op het WEF in Davos zou een zegen zijn in het uitdunnen van het vierde rijk!

Cookies op deze website