Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Blijf ons steunen, zodat we met elkaar nóg meer impact kunnen maken
Duizenden donateurs gingen je voor
In achttien van de negentien landen die aanspraak maakten op het coronafonds van 100 miljard is fraude geconstateerd. Bovendien is volstrekt onduidelijk wat de uitgegeven miljarden hebben bereikt.
Dit blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer dat woensdag werd gepubliceerd. De Europese Commissie reageerde weliswaar snel om noodlijdende bedrijven hulp te bieden, maar ook constateert de toezichthouder dat er aanwijzingen zijn dat in veel landen is gefraudeerd. “Bijna alle landen die geld geleend hebben, staan nu ook op de lijst met fraudesignalen. Dat moet verder uitgezocht worden, maar het is wel zorgelijk,” zei Stef Blok, die namens Nederland lid is van de Europese Rekenkamer, bij Sven Op 1.
“Achttien van de negentien landen hebben onregelmatigheden of fraude geconstateerd en al die gevallen onderzocht. Dit leidde tot de terugvordering van oneigenlijk gebruikte middelen in dertien landen,” meldt de Europese Rekenkamer in een persbericht.
Volgens Blok is het nog te vroeg om iets over de aard van de fraude te kunnen zeggen en moeten eerst de controlemechanismen op nationaal niveau in kaart gebracht worden. “We gaan nu kijken of de lidstaten van Europa eigenlijk hun controle zo hebben ingericht dat ze fraude kunnen opsporen. Daar zijn eerlijk gezegd ook wel opmerkingen over te maken. Wanneer je honderden miljarden uitgeeft, komt gelukkig heel veel geld goed terecht, maar de ervaring met Europees geld is dat de verleiding voor fraude groot is.” Het persbericht spreekt van een ‘kans’ om na te gaan wat lidstaten eigenlijk deden om het risico op fraude te minimaliseren.
Het rapport wijst er ook op dat het volstrekt onduidelijk is wat het effect is geweest van de uitgegeven miljarden. “Het effect van het coronafonds op het behoud van werkgelegenheid kan niet goed worden beoordeeld, vanwege de manier waarop de Europese Commissie het nieuwe instrument heeft ontworpen en vanwege een gebrek aan goede gegevens op nationaal niveau,” aldus het persbericht.
“Wanneer het om grote bedragen gaat – bovendien om leningen die terugbetaald moeten worden door de belastingbetaler – is het natuurlijk wel van groot belang dat je goed controleert of het geld effectief is, of het inderdaad ook helpt om die werkgelegenheid in stand te houden,” zei Blok. “En daarvan moeten we helaas constateren dat het effect niet duidelijk is. Op dat gebied zijn we inderdaad kritisch.”
Toen Europa in lockdown ging om de verspreiding van een verkoudheidsvirus tegen te gaan, konden veel bedrijven nog maar beperkt, of helemaal niet meer functioneren. De Europese Unie reageerde met het coronafonds, waarmee lidstaten goedkope langetermijnleningen konden krijgen.
Zij gebruikten het geld voor het opzetten, of uitbreiden van regelingen om banen te behouden, zoals werktijdverkorting, verlof en loonsubsidies, en voor gezondheidsmaatregelen.
Negentien landen maakten aanspraak op het fonds en er is al bijna 92 miljard euro uitbetaald. De leningen aan Italië en Spanje zijn goed voor meer dan de helft van dat bedrag. Nederland heeft geen gebruikgemaakt van het fonds.
In maart 2022 onderzocht blckbx in deze blckcheck of het klopt dat Italianen hun huis verbouwen met geld uit het coronafonds.
Reacties
>>Wanneer je honderden miljarden uitgeeft, komt gelukkig heel veel geld goed terecht, maar de ervaring met Europees geld is dat de verleiding voor fraude groot is.”<<
Heel veel geld komt gelukkig goed terecht..
Wat is heel veel geld, 1 miljoen verkeerd besteed is al heel veel, stel die bijna 100 miljard die ze 'zo' bijna ongecontroleerd weg geven, waar 1 miljoen al heel veel geld is voor de meeste normale belasting betalers, je mocht willen? dat je het had en dan met een bedrag van 100 miljard das 100.000.000.000 als je daar van dan die 1.000.000 af haalt (1 miljoen) ach wat maakt het uit, wat een vuil spel met hun vriendjes.
Er schijnen ook heel veel poepvliegen af te komen op een stinkende drol, raar maar waar,.. er is laatst onderzoek naar gedaan door een vooraanstaand groep onderzoekers, zij kwamen gezamenlijk tot deze conclusie. Ik denk zelf dat het een teken van de tijd is.