Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 28 maart 2022

Kaag wil coronamiljarden spenderen aan duurzaamheid en klimaat

Redactie Blckbx
2022 03 28 coronaherstelfonds
4:30

Het kabinet heeft maandag eindelijk een plan ingediend om geld te kunnen krijgen uit het Europese coronaherstelfonds. Maar in plaats van het te besteden aan getroffen ondernemers of het te investeren in gezondheidszorg, wil minister Sigrid Kaag van Financiën de 4,7 miljard euro grotendeels spenderen aan klimaat, digitalisering en duurzaamheid.

Nederlandse ondernemers hadden de afgelopen jaren zwaar te lijden onder de lockdowns en coronamaatregelen. Voor velen betekenden de steunmaatregelen vanuit de overheid niet meer dan een druppel op de gloeiende plaat, of bleken zelfs een wassen neus te zijn. Schrijnende verhalen te over van zelfstandigen die hun spaargeld hebben moeten aanspreken of die uiteindelijk zelfs kopje onder zijn gegaan. Het compenseren van de middenstand lijkt dan ook een prachtige besteding voor de miljarden euro’s uit het coronaherstelfonds. Het doel van het coronaherstelfonds van 750 miljard euro was immers om de landen van de Europese Unie de klap van de crisis te laten opvangen door hun economieën te versterken.

Windmolens en waterpompen

Op aandringen van de Nederlandse regering werden de voorwaarden echter streng: landen moeten ambitieuze hervormingen en investeringen indienen. Zo moet 37 procent van het geld naar klimaatmaatregelen gaan en 20 procent naar digitalisering. Ook moeten er hervormingen in staan die passen bij de aanbevelingen die de Europese Commissie elk jaar aan lidstaten doet.

En dus wil het kabinet met het coronageld geen ondernemers compenseren maar onder meer subsidie aanvragen voor de bouw van windmolenparken op zee en het stimuleren van hybride warmtepompen voor huishoudens. Ook wil het kabinet geld steken in nieuwe IT-systemen bij defensie. Ondernemers, en dan met name zzp’ers, worden zelfs nog extra gedupeerd door het voorstel in het plan om de belastingaftrek voor zelfstandigen nog verder te verlagen. Dat moet het verschil in belastingdruk met werknemers in loondienst verkleinen en de groei van het aantal zelfstandigen afremmen. Het kabinet verkoopt het als een ‘hervorming van de arbeidsmarkt’.

Niet ver genoeg

Het is overigens nog maar de vraag of de Europese Commissie de plannen van het kabinet wel ver genoeg vindt gaan. Met de investeringen in klimaatmaatregelen zal de Europese Commissie weinig problemen hebben. ‘Zwaktebod’ in de plannen is hoe wordt omgegaan met de aanbevelingen voor hervormingen die de Europese Commissie aan Nederland had gedaan. Zo moet Nederland van Europa steevast de woningmarkt hervormen. In de praktijk komt dat neer op het beperken van de hypotheekrenteaftrek en het vergroten van de vrije huursector. Maar VVD, D66, CDA en ChristenUnie laten de aftrek ongemoeid in het coalitieakkoord van Rutte IV. Wel wil het kabinet de jubelton afschaffen, die ouders belastingvrij aan hun kinderen mogen schenken als ze een huis kopen. Ook het verminderen van een belastingvoordeel voor particuliere verhuurders van woningen ziet het kabinet als een hervorming. Evenals het bouwen van 100.000 woningen per jaar.

Verder staan in de lijst met hervormingen maatregelen tegen belastingontduiking en witwassen. Daarnaast plant het kabinet een CO2-heffing voor de industrie en wil het in 2030 kilometerheffing invoeren. De laatste twee maatregelen passen volgens het kabinet bij de Europese aanbeveling om klimaatvriendelijke investeringen te stimuleren.

Build back better

Meer digitale controle over de burger, meer mensen afhankelijk maken van de overheid en meer kapitaal naar ‘groene’ industrieën dus. Bijna alle maatregelen en hervormingen uit de plannen sluiten perfect aan bij de sustainable development goals van agenda 2030 van de Verenigde Naties en de build back better-doelstellingen van het World Economic Forum, waar minister Kaag aandachtig luistert naar wat topman Klaus Schwab te vertellen heeft, zoals op de foto hieronder te zien is.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.