Minister Henk Staghouwer van Landbouw maakte dinsdag in een brief bekend dat het kabinet gehakt wil maken van de hoge vleesconsumptie in Nederland. Staghouwer vindt het belangrijk om ’de consument te stimuleren een gezonde en duurzame keuze te maken, meer plantaardig en duurzaam en/of biologisch te eten en minder te laten verspillen’. Om dat te bereiken heeft de minister plannen voor campagnes en ’kennisdeling’. “Het is echter ook onze intentie om de huidige beleidsinzet te versterken en verbreden langs de lijnen van normeren en beprijzen.”
Supermarkten dwingen
De minister wil verder dwingende afspraken maken met supermarkten en winkels door het verplichten van ’een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel’. Dat moet ook op zichtbare plekken in de schappen komen. Volgens Staghouwer is het de rol van de overheid om verkeerd voedsel extra te beprijzen, maar volgens de minister ’zonder mensen in hun vrijheid te beperken’.
Vleestaks
Staghouwer onderzoekt daarom de mogelijkheid om een vleestaks in te voeren. Mede daarmee wil hij ’een verschuiving van de balans in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten van de huidige 60/40-verhouding naar 50/50 in 2030’. Vlees zal daardoor duurder worden. “Een dergelijke verschuiving levert ook een reductie op van de broeikasgasemissies met 10 tot 15 procent en draagt daarmee bij aan de afspraken in het Klimaatakkoord.”
Kamerleden in verweer
In de Tweede Kamer worden de plannen van Staghouwer en het kabinet niet met gejuich ontvangen. Caroline van der Plas van BBB vindt het een onzinnig argument van Staghouwer om gezonder te gaan leven met vleesvervangers: "Als het hem werkelijk om een betere gezondheid gaat, kan hij in plaats van vleesvervangers net zo goed kroketten gaan promoten. Die dingen zitten vol zout en vet en toevoegingen en hebben dezelfde voedingswaarde als kroketten. Laat ze de btw op groente en fruit naar 0 procent brengen, dan doe je werkelijk wat aan de gezondheid van mensen.”
PVV-Kamerlid Alexander reageert woedend. "Door de gestegen voedselprijzen kunnen veel mensen de boodschappen nú al amper nog betalen. Een vleestaks is echt te bizar voor woorden”, foetert hij. Ook SP’er Sandra Beckerman is het er niet mee eens. "Wel zijn we voor het goedkoper maken van groente en fruit”, zegt ze. Kamerlid Derk Jan Eppink van JA21 vreest een ’culinaire dictatuur’. Bij de PvdD gaan de handen juist op elkaar. "Het is goed dat Staghouwer met dit plan komt”, meent Kamerlid Lammert van Raan.
Globalistische trend
De plannen van Staghouwer en het kabinet sluiten goed aan bij de wens van het World Economic Forum, de WHO én Bill Gates om vlees zo snel mogelijk van het menu te krijgen. Van de gewone burger wel te verstaan. Niemand minder dan miljardair en filantroop Bill Gates riep vorige week nog op tot het verminderen van vleesconsumptie. De miljardair, die in rap tempo de grootste grondbezitter van Amerika is geworden, vindt zelfs dat rijke landen voor 100 procent moeten overstappen op synthetisch vlees. Ook de World Health Organisation (WHO) maakt geen geheim van haar afkeer voor vlees eten en laat geen gelegenheid voorbij gaan zonder op te roepen tot het laten staan van vlees. In de plannen van het World Economic Forum van Klaus Schwab is er voor echt vlees in 2030 al helemaal geen plaats meer in de koelkast.
Do as we say
Niet iedereen hoeft van de elite trouwens het vlees te laten staan. Goed voorbeeld daarvan is het bericht van vliegmaatschappij KLM van 6 september 2021. Vlees verdwijnt tijdens de langeafstandsvluchten van het menu. Maar alleen in de toeristenklasse. In de businessclass kan de welgestelde reiziger gewoon blijven genieten van een heerlijke biefstuk. Zo zal het met de plannen van minister Staghouwer van Landbouw ook zijn, indien ze uitgevoerd worden. Rijke mensen zullen gewoon vlees blijven eten, de rest zal het wat vaker moeten laten staan.
Reacties