Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 30 maart 2022

Kabinet wil aanval inzetten op vlees, veel tegengas vanuit de Kamer

Redactie Blckbx
Aanval op vlees
3:00

Het kabinet wil flink het mes gaan zetten in het vleesaanbod in de supermarkt. Onder meer het invoeren van een forse vleestaks moet de Nederlander massaal van de biefstuk en aan de vleesvervanger krijgen. Ook moeten vegaproducten verplicht een prominente plaats krijgen in het supermarktschap. Kamerleden spreken zich massaal uit tegen de plannen.

Minister Henk Staghouwer van Landbouw maakte dinsdag in een brief bekend dat het kabinet gehakt wil maken van de hoge vleesconsumptie in Nederland. Staghouwer vindt het belangrijk om ’de consument te stimuleren een gezonde en duurzame keuze te maken, meer plantaardig en duurzaam en/of biologisch te eten en minder te laten verspillen’. Om dat te bereiken heeft de minister plannen voor campagnes en ’kennisdeling’. “Het is echter ook onze intentie om de huidige beleidsinzet te versterken en verbreden langs de lijnen van normeren en beprijzen.”

Supermarkten dwingen

De minister wil verder dwingende afspraken maken met supermarkten en winkels door het verplichten van ’een minimaal percentage aan duurzaam en/of biologisch voedsel’. Dat moet ook op zichtbare plekken in de schappen komen. Volgens Staghouwer is het de rol van de overheid om verkeerd voedsel extra te beprijzen, maar volgens de minister ’zonder mensen in hun vrijheid te beperken’.

Vleestaks

Staghouwer onderzoekt daarom de mogelijkheid om een vleestaks in te voeren. Mede daarmee wil hij ’een verschuiving van de balans in de consumptie van dierlijke en plantaardige eiwitten van de huidige 60/40-verhouding naar 50/50 in 2030’. Vlees zal daardoor duurder worden. “Een dergelijke verschuiving levert ook een reductie op van de broeikasgasemissies met 10 tot 15 procent en draagt daarmee bij aan de afspraken in het Klimaatakkoord.”

Kamerleden in verweer

In de Tweede Kamer worden de plannen van Staghouwer en het kabinet niet met gejuich ontvangen. Caroline van der Plas van BBB vindt het een onzinnig argument van Staghouwer om gezonder te gaan leven met vleesvervangers: "Als het hem werkelijk om een betere gezondheid gaat, kan hij in plaats van vleesvervangers net zo goed kroketten gaan promoten. Die dingen zitten vol zout en vet en toevoegingen en hebben dezelfde voedingswaarde als kroketten. Laat ze de btw op groente en fruit naar 0 procent brengen, dan doe je werkelijk wat aan de gezondheid van mensen.”

PVV-Kamerlid Alexander reageert woedend. "Door de gestegen voedselprijzen kunnen veel mensen de boodschappen nú al amper nog betalen. Een vleestaks is echt te bizar voor woorden”, foetert hij. Ook SP’er Sandra Beckerman is het er niet mee eens. "Wel zijn we voor het goedkoper maken van groente en fruit”, zegt ze. Kamerlid Derk Jan Eppink van JA21 vreest een ’culinaire dictatuur’. Bij de PvdD gaan de handen juist op elkaar. "Het is goed dat Staghouwer met dit plan komt”, meent Kamerlid Lammert van Raan.

Globalistische trend

De plannen van Staghouwer en het kabinet sluiten goed aan bij de wens van het World Economic Forum, de WHO én Bill Gates om vlees zo snel mogelijk van het menu te krijgen. Van de gewone burger wel te verstaan. Niemand minder dan miljardair en filantroop Bill Gates riep vorige week nog op tot het verminderen van vleesconsumptie. De miljardair, die in rap tempo de grootste grondbezitter van Amerika is geworden, vindt zelfs dat rijke landen voor 100 procent moeten overstappen op synthetisch vlees. Ook de World Health Organisation (WHO) maakt geen geheim van haar afkeer voor vlees eten en laat geen gelegenheid voorbij gaan zonder op te roepen tot het laten staan van vlees. In de plannen van het World Economic Forum van Klaus Schwab is er voor echt vlees in 2030 al helemaal geen plaats meer in de koelkast.

Do as we say

Niet iedereen hoeft van de elite trouwens het vlees te laten staan. Goed voorbeeld daarvan is het bericht van vliegmaatschappij KLM van 6 september 2021. Vlees verdwijnt tijdens de langeafstandsvluchten van het menu. Maar alleen in de toeristenklasse. In de businessclass kan de welgestelde reiziger gewoon blijven genieten van een heerlijke biefstuk. Zo zal het met de plannen van minister Staghouwer van Landbouw ook zijn, indien ze uitgevoerd worden. Rijke mensen zullen gewoon vlees blijven eten, de rest zal het wat vaker moeten laten staan.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Henk Staghouwer Vlees Vleestaks

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Deamon

Ja.... We hebben al een minister van dwang en drang, die zal het wel met wat extra belasting oplossen...

Vraag

Je zou ook de vleesconsumptie kunnen verminderen door de subsidiekraan voor de bio-industrie dicht te draaien en door niet mee te doen aan handelsverdragen als Mercosur en Nafta.
Waarom zou je nepvlees in een laboratorium willen produceren? Waarschijnlijk omdat het meer oplevert voor multinationals dan wanneer we gewoon ons eten van de boer net buiten het dorp halen.
En zoals Van der Plas zegt: schaf de btw op groenten en fruit af.

De vraag is niet of de bio-industrie moet verdwijnen. dat is sowieso nodig. Het is een broeinest voor ziektes. Het is dierenmishandeling, voedselverspilling en energievoorspilling.
Het voer wordt vaak geïmporteerd en de producten zijn vaak voor de export. Wat achterblijft zijn de uitwerpselen en de antibiotica-resistente bacteriën.
Het wordt echt tijd dat we met goede lokale alternatieven komen om goed, gezond en duurzaam voedsel te produceren waar de boer en de burger iets aan heeft, en niet de wereldhandel. En ja, dat zal dan vooral plantaardig moeten zijn, anders lukt het niet.

Cookies op deze website