Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 08 maart 2022

Koopkracht Nederlander keldert flink, minus 2,5 procent

Redactie Blckbx
2022 03 08 koopdracht daalt
1:29

De koopkracht van de gemiddelde Nederlander daalt dit jaar gemiddeld met ruim 2,5 procent en de daling kan zelfs nog slechter uitpakken. Het kabinet heeft nog geen idee hoe het de klap voor burgers op gaat vangen.

Dat bevestigen bronnen vandaag aan RTL Nieuws. Het Centraal Planbureau (CPB) zal de dieprode koopkrachtcijfers woensdagochtend presenteren.

De daling van de koopkracht kan zelfs nog rampzaliger uitpakken. Vanwege de grote onzekerheid die de oorlog in Oekraïne met zich meebrengt, zullen de rekenmeesters met drie verschillende scenario’s komen. In het middelste scenario gaat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander er met 2,7 procent op achteruit.

Kabinet heeft geen idee

Het kabinet Rutte heeft nog geen idee of en hoe het de koopkrachtklap voor Nederlanders kan opvangen. Mensen met een kleine beurs en middeninkomens komen het eerst in aanmerking voor koopkrachtreparatie, zo liet premier Rutte vorige week al weten. Welke maatregelen er getroffen gaan worden, is nog onbekend.

Torenhoge inflatie

De inflatie was al torenhoog voor de oorlog in Oekraïne begon. Nederlanders moesten de afgelopen maandag steeds meer afrekenen voor gas, benzine, elektriciteit en levensmiddelen. De huidige crisis voert de druk op de inflatie in snel tempo nog verder op. Een liter benzine kost vandaag langs de snelweg al 2,43 euro.

Lees meer over: CPB Koopkracht Rutte

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Deamon

Tja, het wordt toch tijd dat Mark aan zijn “handrem “ trekt en de centjes richting Zuid Europa laat stoppen met rollen. Wat erg nodig was om de Italianen onze bloemen te laten kopen volgens Rob Jetten. Maar nu kunnen we onze eigen bloemen niet meer kopen….

Cookies op deze website