Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 24 februari 2022

Oorlog Oekraïne: beurzen kelderen, energieprijzen stijgen

Redactie Blckbx
2022 02 24 Dalende aandelenmarkten uncropped
03:50

De Russische inval in Oekraïne doet de financiële markten kelderen, terwijl de energieprijzen door het dak schieten.

Nederland

Bij het openen van de beurs in Amsterdam zat de schrik er goed in bij beleggers. De AEX-index zakte direct met 3,6 procent naar 702 punten, om vervolgens weer iets op te krabbelen naar naar 704 punten (-3,3 procent).

Vooral de risicovollere techfondsen hebben het zwaar te verduren. ASML staat rond het middaguur op een verlies van meer dan 5,9 procent. Adyen levert 6,0 procent in en Prosus is bijna 2,8 procent gedaald. Ook banken, die hard geraakt kunnen worden als gevolg van Westerse sancties, hebben het zwaar te verduren. De koers van ING is momenteel met 6,5 procent gezakt en ABN staat op - 4,5 procent.

Internationale beurzen zakken weg

Ook in de rest van Europa staan de beurzen in het rood. In Londen daalde de FTSE 100 direct na het openen van de beurs met 2,7 procent. De DAX in Duitsland en de CAC in Frankrijk zijn beide meer dan 4 procent in waarde gedaald.

In Australië beleefde de beurs de slechtste dag in bijna anderhalf jaar. De ASX 200 kelderde met 3 procent naar 6,991 punten, waarmee in één klap 66 miljard euro is verdampt. In Hong Kong zakte de Hang Seng Index (HSI) 3,2 procent.

In Rusland werd de beurs eerst kort gesloten. Direct nadat de beurs weer opende, zakte deze meer dan 10 procent weg. De roebel is 45 procent in waarde gedaald. De Centrale Bank van Rusland reageerde met een verbod op short selling en heeft aangegeven te gaan interveniëren in de valutamarkt.

In de VS gaan de beurzen later vanmiddag weer open.

Energieprijzen door het dak

De olieprijs heeft het hoogste niveau bereikt sinds 2004. Voor een vat ruwe Brent-olie moet nu 102,23 dollar betaald worden en is daarmee 5,6 procent duurder dan gisteren. Rusland is een belangrijke olieproducent en beleggers vrezen voor de toevoer als gevolg van Westerse sancties. De Amerikaanse president Joe Biden heeft voor vandaag een extra pakket aan ‘zware sancties’ aangekondigd; het is nog onduidelijk hoe deze eruit gaan zien.

De prijs van gas is vandaag met meer dan 30 procent gestegen. Op de Amsterdamse beurs lag de prijs voor een megawattuur gas kort na de opening van de handel op 116 euro. Gisteren sloot de handel op een prijs van 87,45 euro. Dit meldt persbureau ANP.

De prijs van goud stond rond het middaguur op een stijging van meer dan 3 procent en bereikte daarmee het hoogste prijsniveau sinds ruim anderhalf jaar.

Cryptomunten

Direct nadat de Russische president Vladimir Poetin de militaire operatie in Oekraïne aankondigde, daalde de waarde van bitcoin met 8 procent naar 34,932 dollar. Ethereum, de grootse cryptomunt na bitcoin, zakte naar een waarde 2,376 dollar, een val van 10 procent. Ook andere populaire cryptomunten, zoals Shiba Inu, Dogecoin en Polkadot, zagen ongeveer 10 procent van hun waarde verdampen. Zelfs voor de van nature volatiele cryptomarkt zijn dit aanzienlijke dalingen.

Lees meer over: Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Negen van de elf praatjesmakers zijn gewoon gekocht
-------------------------------------------------------------------------------
Bob Wouda horen we nu overal in de NATO-elite-campagne, net zoals Waterdrinker, met huilie-huillie-verhaaltjes pro WEF. Uiteraard komt een niet gekochte expert als Marie Therese ter Haar niet aan bod.

feitengraver

De handelingen in Ukraine zetten nogal wat op hun kop. Het is een grote opruimaktie waar wij allen geweldig baat bij hebben. Natuurlijk wordt met alle middelen een situatie geschetst die de europese burger moet mobiliseren om enkel voor de Ukraine te zijn. Het is het laatste strohalmpje waar de "regerende" elite zich aan kan vasthouden voordat ze in de ellende afglijden. Kaag probeert het in Nederland nog met enkele power-tweets waarin ze graag verteld hoe hopeloos ze is ( dat zeg je als je groots gaat verkondigen wapens te sturen naar Ukraine ) en te kennen geeft dat ze voor het WEF werkt, we hebben het in deze nieuwszender reeds horen voorbij komen. Wel, wat de beurzen betreft, er komen weer betere tijden. Een kleine korrektie kan geen kwaad. Wat de financien betreft, laten we afscheid nemen van de dollar, en daarmee de imperialistische macht Amerika/WEF. Wat goud betreft, het enige wat ons nooit in de steek zal laten.
Ik volg de ontwikkelingen in Ukraine verder met een gevoel van voorpret(uiteraard heb ik wel een probleem met onnodig onschuldige burgerslachtoffers, met de nadruk op onnodig want er zijn er ook die er voor kiezen indien zij wapens ter hand nemen en er worden huurlingen door het westen gefinancierd om leed te veroorzaken waar ze rusland de schuld van kunnen geven.)
Schluß met korruptie en kriminele onderwereld praktijken.

Cookies op deze website