Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 09 juli 2022

PvdA draait en dreigt kabinet aan meerderheid te helpen voor omstreden handelsverdrag CETA

Redactie Blckbx
2022 07 09 pvda draait ceta 2
3:40

Dankzij een opmerkelijke draai van de PvdA lijkt het kabinet op het allerlaatste moment toch voldoende steun te hebben om de Eerste Kamer dinsdag voor het omstreden handelsverdrag met Canada te laten stemmen. 'Dat is slecht nieuws voor Nederland en een klap in het gezicht van de boeren'.

De draai van de PvdA-senaatsfractie is opvallend, aangezien de PvdA in de Tweede Kamer juist faliekant tegen het omstreden vrijhandelsverdrag is, omdat het de Nederlandse autonomie fors zal uithollen en macht zal overhevelen naar de Europese Unie en multinationals.

Coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stemden in februari 2020 als enige partijen voor het handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. De ChristenUnie ging pas akkoord na allerlei toezeggingen door oud-minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel). Hierdoor werd met de hakken over de sloot voor het verdrag gestemd, 72 stemmen voor, 69 tegen.

Inlegvelletje

Toen er voor het eerst over CETA werd onderhandeld was het PvdA-minister Lilianne Ploumen die de gesprekken namens Nederland voerde. Toen de PvdA in de oppositie belandde keerde de partij zich spontaan tegen het verdrag. In de Tweede Kamer zijn ze nog steeds tegen, maar in de Eerste Kamer dus niet.

Op één of andere manier heeft het kabinet de PvdA in de Eerste Kamer nu weten over te halen om toch voor het verdrag te stemmen, meldt De Telegraaf. Er is een toezegging gedaan dat er een klachtenprocedure zal worden toegevoegd, waarmee het makkelijker wordt om misstanden te melden in de vrijhandel met Canada. Met dit ‘inlegvelletje’ is de PvdA over de streep getrokken.

Klap voor de boeren

Dat er in de Eerste Kamer, met hulp van de PvdA, nu voor CETA gestemd dreigt te gaan worden, is ook een enorme klap in het gezicht van de boeren. In Nederland moet de agrarische sector aan allerlei strenge (milieu)eisen voldoen, waardoor de kosten hoger zijn. In Canada zijn de eisen veel minder streng en kunnen de boeren veel goedkoper produceren. CETA zal dus niet alleen slecht zijn voor het milieu maar ook voor de agrarische werkgelegenheid in Nederland.

Nederlandse grondwet buitenspel

Het CETA handelsverdrag met Canada zal een grote en ontwrichtende impact hebben op de Nederlandse samenleving, weet ook advocate Meike Terhorst, die al sinds het eerste uur strijd voert tegen het verdrag. In de aanloop naar de stemming volgende week dinsdag in de Eerste Kamer sprak programmamaker Flavio Pasquino met Terhorst over de gevaren van CETA. In het gesprek, dat je hier kunt bekijken, legt Terhorst uit hoe multinationals en de Europese Unie via het CETA arbitragehof de Nederlandse grondwet en rechtspraak buitenspel kunnen zetten.

Ook voorziet het verdrag in ongekende privileges en voordelen voor multinationals, die gebruik kunnen maken van deze rechten door simpelweg een kantoor te openen op Canadese bodem.

Wat houdt verdrag precies in?

"In feite worden door het verdrag allerlei bevoegdheden – wetgevend, bestuurlijk en rechtsprekend – overgeheveld naar een EU-niveau. Een supranationale macht in ons land die beslist over zaken die we in eigen hand willen houden,” aldus Terhorst. Voorbeeld: de openstelling van de publieke dienstenmarkt waarmee multinationals eigenaar kunnen worden van nutsvoorzieningen, maar ook kritisch infrastructurele zaken zoals het wegennet en universiteiten, oftewel ons schoolsysteem.

In de uitzending wordt uitgelegd wat het CETA handelsverdrag inhoudt, wie er belang bij hebben en vooral, hoe onnavolgbaar de keuzes lijken te zijn van het merendeel van onze politici, die meer op hebben met multinationals en de EU, dan met de belangen voor de burgers en ondernemers en boeren.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

PvdA, groen links zijn op papier weliswaar oppositie maar gezien het gedrag in de tweede kamer staan ze te springen om mee te doen met de rest van de volksverraders. Blijkbaar kunnen/mogen de leden afzonderlijk niet meer zelfstandig denken. Als het niet zo ernstig was zou je normaal elke keer moeten lachen om het infantiele gedrag van Klaver en Kuiken.

Cookies op deze website