Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 25 januari 2023

CDA en PVV trekken aan de bel over dalend aantal bankfilialen

Redactie Blckbx
2023 01 25 CDA PVV bankfilialen Cropped
2:30

In 2000 telde Nederland nog 6.100 bankfilialen, maar nu nog slechts 420. CDA en PVV vragen financiënminister Sigrid Kaag (D66) om opheldering en pleiten voor het behoud van een landelijk netwerk aan bankkantoren.

Ten opzichte van begin deze eeuw is het aantal bankfilialen met 93 procent gedaald, meldde RTL Nieuws maandag op basis van eigen onderzoek. Rabobank had begin 2000 nog 335 kantoren en nu nog maar 136. Het aantal ING-filialen daalde van 170 in 2020 naar 57 nu. Een kantoor van ABN Amro is nog moeilijker te vinden, want daarvan zijn er nog maar 27 in heel het land. Hoewel SNS aanzienlijk kleiner is dan de overige banken, is het met 220 kantoren het best bereikbaar voor persoonlijk contact.

Recht op goede financiële dienstverlening

Het CDA maakt zich zorgen over het dalende aantal bankfilialen. “Bent u het ermee eens dat iedere volwassene naast dat hij of zij recht heeft op een eigen betaalrekening en betaalpas om mee te kunnen doen in de maatschappij op grond van de Wet op het financieel toezicht, ook recht heeft op de goede financiële dienstverlening om de betaalrekening en betaalpas te kunnen gebruiken?" vraagt CDA-Kamerlid Evert Jan Slootweg aan de minister. Hij wil verder weten of banken volgens haar voldoende goede alternatieven bieden voor fysieke financiële dienstverlening, met name om ook kwetsbare klanten van dienst te kunnen zijn.

Relatie met winsten

PVV-Kamerlid Tony van Dijck wil van de minister weten wat de relatie is tussen de winsten die banken opstreken en het sluiten van filialen. “Kunt u van de vier grootste banken aangeven hoe hoog de winst was in de afgelopen vijf jaar (graag per bank en jaar uitsplitsen)? Is er een correlatie met het sluiten van de bankkantoren en de winst die de banken hebben geboekt?” vraagt hij. Ook vraagt Van Dijck aan minister Kaag of ze bereid is zorg te dragen voor het behoud van een landelijk netwerk van bankfilialen en daarnaast met een norm komt van het aantal beschikbare bankkantoren.

Eerder steunde Van Dijck SP-Kamerlid Mahir Alkaya, die winkels wettelijk wil verplichten om contant geld te accepteren. “Ook de PVV maakt zich daar zorgen over. Nog maar twintig procent wordt contant betaald in de winkels. Je ziet gewoon dat er een tendens is dat het contante geld wordt uitgebannen. Je ziet steeds minder ATM's, je moet tegenwoordig al betalen als je gaat pinnen boven een bepaald bedrag en je ziet outdoor ook steeds meer pinautomaten verdwijnen."

Verzet in België

In België kwamen onlangs drie maatschappelijke organisaties in verzet tegen het dalende aantal pinautomaten in dat land. Grote banken zijn daar onlangs gestart met het project Batopin, dat beoogt een netwerk te creëren van generieke – niet aan een specifieke bank gelieerde – geldautomaten, vergelijkbaar met de Geldmaat in Nederland. Dit gaat echter gepaard met een ‘drastische vermindering van hun aantal’, volgens consumentenorganisatie Testaankoop, ouderenbeweging Okra en non-profitorganisatie Financité.

Kaag verdedigt monitoren transacties

Bij RTL Z verdedigde Kaag dinsdag de plannen van het kabinet om alle particuliere transacties boven de 100 euro door banken gezamenlijk te laten monitoren. Dit is onderdeel van het wetsvoorstel voor de aanpak van witwassen.

“Banken doen dat nu al vanaf nul eurocent,” zegt Kaag. “Wat we mogelijk willen maken, is dat banken samen kunnen gaan werken, omdat vooral de witwassers – zo blijkt uit studies – heel erg gebruikmaken van de kleine transacties.” De grens van 100 euro is voor de minister echter ‘niet in steen gebeiteld, als er goede argumenten zijn om deze hoger te leggen’.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

Het is idd zo dat met minder pin automaten (met smoesjes) en minder bank kantoren ook via smoesjes, ze alvast werken naar een land zonder banken met naam er er straks nog maar 1 naam is en 1 systeem, het digitale, daar werken ze bewust naar toe, ze zijn alles niet voor niks Partner van het WEF met naam en mail daar genoteerd, al die groten en hun dochterondernemingen vallen onder die grote namen, they are all in it, they are the system, they created the system, they rule the system. Het stopt pas als in een Terminator film, als ze alle piiiiiep daarna kan je een eigen systeem voor het volk opzetten, sadly a long way to go.

Mab

De servide is ook uitermate slecht, ik wil al jaren een rekening opzeggen maar woon in het buitenland. Ze zeiden dat je die alleen kon opzeggen door persoonlijk naar een filliaal te gaan. Door Corona en Lock downs, reisrestricties, kon dat dus lange tijd ook daardoor niet. Eindelijk kan het, kun je zelf ook, hotel geboekt alles wat bij een lange reis hoort. Kom je aan in het filiaal (het bestond nog gelukkig) dat je kent en krijg je te horen: nee, je moet eerst een afspraak maken. dat was nooit zo, hoe kan ik dat weten? daar is duidelijk campagne over geweest, niks gehoord en ik woon in het buitenland. Jammer dan; reis voor Jan lul gemaakt.

Cookies op deze website