Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 14 december 2022

SP en PVV willen winkels verplichten om contant geld te accepteren

Redactie Blckbx
2022 12 15 PVV SP contant geld Cropped
3:00

De PVV en SP willen dat er een verplichting komt voor de detailhandel om contant geld te accepteren. De partijen maken zich zorgen over het dalende gebruik van contant geld als betaalmiddel in Nederland. Minister Sigrid Kaag van Financiën wil nog niets toezeggen.

Dat bleek vorige week tijdens een debat van de vaste commissie voor Financiën, waarin uitgebreid gesproken werd over de rol van contant geld in Nederland, meldt Security.nl.

SP-Kamerlid Mahir Alkaya zei tijdens het debat dat de SP zich steeds meer zorgen maakt over het dalende gebruik van contant geld als betaalmiddel in Nederland. "Het gebruik van contant geld was al jaren gestaag aan het afnemen. Maar sinds de pandemie gaat het wel heel erg snel. Mensen zijn meer contactloos gaan betalen en veel winkeliers hebben sinds de pandemie er ook een gewoonte van gemaakt om geen contant geld meer te accepteren."

Volgens het SP-Kamerlid gaat de bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van mogelijkheden om geld op te nemen of af te storten hard achteruit. “Het gevolg is dat al tien procent van de detailhandel en vijf procent van de horeca geen contant geld meer accepteert.”

De SP vindt dat een zorgelijke ontwikkeling, die moet worden tegengegaan. "Niet alleen omdat veel mensen afhankelijk zijn van die betalingen, maar ook vanwege het belang van de stabiliteit van het financiële stelsel," aldus Alkaya.

Alkaya wil winkels daarom wettelijk verplichten om contant geld te accepteren. "Ik vraag de minister daarom om met een wet te komen om de teloorgang van contant geld te stoppen, onder meer door acceptatie verplicht te stellen voor alle detailhandel. Laten we daarmee beginnen. Is zij daartoe bereid?"

Contant geld uitgebannen

Alkaya kreeg bijval van PVV-Kamerlid Teun van Dijck. "Ook de PVV maakt zich daar zorgen over. Nog maar twintig procent wordt contant betaald in de winkels. Je ziet gewoon dat er een tendens is dat het contante geld wordt uitgebannen. Je ziet steeds minder ATM's, je moet tegenwoordig al betalen als je gaat pinnen boven een bepaald bedrag en je ziet outdoor ook steeds meer pinautomaten verdwijnen."

Het PVV-Kamerlid steunt daarom de vraag van de SP om een wettelijke verplichting voor het accepteren van contant geld voor de detailhandel. “Ik sluit me wat betreft een acceptatieplicht van contant geld aan bij de SP,” zei Van Dijck.

Minister Kaag liet weten dat het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank (DNB) onderzoek doen naar het borgen van het publieke belang van contant geld. "Dat is klaar in februari 2023. Ik kan niet zeggen per wanneer u een kabinetsreactie kunt verwachten. We nemen daarbij alle opties mee, inclusief de vraag of wetgeving gepast is en op welke manier. Ik zeg ‘alle opties’, maar ik doe geen toezegging dat er wetgeving komt, want ik heb de studie nog niet gezien."

Kaag hint op afschaffen contant

"Er is misschien een toekomst – dat is een interessantere vraag – waarin eigenlijk niemand meer contant geld wil gebruiken of waarin het merendeel van de bevolking dat niet meer wil. Wat gaan we dan doen? Maken we dan een wet waarmee het altijd verplicht is? Het is ook belangrijk om in het debat vooruit te denken,” aldus Kaag. “Wat gebeurt er over tien, vijftien jaar in een digitale samenleving, die ik misschien niet ga meemaken maar uw kinderen wel? Moeten we altijd maar 'nee' zeggen tegen de vooruitgang? Ik vind dat een veel belangrijkere vraag in het nu, met terugwerkende kracht. Een onderzoek zou dus heel behulpzaam zijn. Dat zou mijn oproep zijn."

Het debat is hieronder in zijn geheel terug te kijken.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

'waarin eigenlijk niemand meer contant geld wil gebruiken of waarin het merendeel van de bevolking dat niet meer wil. '
De bevolking wil wel maar wordt gedwongen door de kosten van de banken, verdwijnen van geldautomaten. Pure opzet naar controle dig. geld. Kaag weet dit want daarom zit ze er ook. Februari? De show moet doorgaan nietwaar.
Vermijd zaken die geen contant accepteren, zeg ook waarom als je dat doet.

bertvanbaar@murena.io

Ha, nee zeggen tegen de vooruitgang ….! Waar heb ik dat meer gehoord? Het is een achteruitgang, minder keuzemogelijkheid, geen zakgeld meer voor de kinderen, geen fooi bij de deur, nooit meer je kinderen om een boodschap kunnen sturen….
Kaag zegt:
Dat is klaar in februari 2023. Ik kan niet zeggen per wanneer u een kabinetsreactie kunt verwachten.
Ja, dan is t te laat: in maart wordt de crisis verwacht waar zij op uit is vanuit het WEF!
Iedereen voelt op zijn klompen aan dat het fout gaat, EN DAT HEEFT NIKS MET CONTANT GELD TE MAKEN

Cookies op deze website