Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 28 maart 2022

‘Verdrietig’ Heineken definitief weg uit Rusland

Redactie Blckbx
2022 03 28 heineken
2:00

Heineken trekt zich volledig terug uit Rusland, vanwege ‘verdriet om de oorlog in Oekraïne’. Dit maakte ’s werelds tweede grootste bierbrouwer maandagochtend bekend. Het statement kost Heineken 400 miljoen euro.

"We zijn geschokt en diep bedroefd om te zien hoe de oorlog in Oekraïne zich blijft ontvouwen en intensiveren”, aldus Heineken in een verklaring.

Heineken kondigde eerder al aan te stoppen met de productie en verkoop van het merk Heineken in Rusland. Ook kondigde de bierreus aan vanwege de Russische inval in Oekraïne geen nieuwe investeringen meer te doen in het land en besloot het niet meer naar Rusland te exporteren. Maar Heineken brouwde in Rusland ook een aantal lokale biermerken. Daarom besloot de brouwer om alle Russische belangen en activiteiten af te stoten.

Kostbaar statement

De brouwer wil de Russische activiteiten ‘op een ordelijke manier’ overdragen aan een nieuwe eigenaar, waarbij het ‘geen winst wil maken'. Om de veiligheid van de 1.800 werknemers te waarborgen en de risico's op nationalisering te verlagen, blijft Heineken tot de overdracht de huidige afgeschaalde activiteiten doorzetten. Tot eind 2022 blijft Heineken de salarissen betalen. Het concern geeft aan vanwege het besluit waarschijnlijk een afschrijving van circa €400 miljoen te moeten doen.

Heineken wereldspeler

Heineken is na Anheuser-Busch Inbev de grootste bierbrouwer wereldwijd, met brouwerijen in meer dan 70 landen. Heineken is in naam nog altijd een Nederlands bedrijf, maar is al heel lang voor een groot deel eigendom van grote investeringsfondsen, zoals Vanguard International. Heineken baarde afgelopen najaar opzien met de campage ‘The night belongs to the vaccinated’, waarmee het bedrijf actief een stelling innam in het vaccinatiedebat.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Heineken Oekraïne Rusland

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
stuqua

Als land ben je beter af zonder de ativiteiten van een multinational op je grondgebied dan met. Bier maken is als brood bakken daar heb je niet de kennis van buiten voor nodig. Nu kunnen locale bierbrouwers hun product weer afzeten en de winst in eigen land houden. Het is een goede ontwikeling voor Rusland. Globalisering is goed voor de multinational niet voor de locale bevolking.

GTRene

Heineken is ook partner van het WEF... Staan als partner van geregistreerd, doen dus mee net als Unilever en ow onze banken en veel veel meer.

Kijk onder A-Z en de lijst blijft groeien, althans als je van 2021 naar 2022 keek, vergeleek.

https://www.weforum.org/partners/#Z

Cookies op deze website