Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 16 november 2022

Verenigde Staten starten met pilot digitale centrale bankdollar

Redactie Blckbx
2022 11 16 voor2 proef digitale dollar new york
3:50

Net als de Europese Unie maakt ook de VS haast met de introductie van een digitale centrale bankmunt (CBDC). Dinsdag werd bekend dat internationale bankgiganten samen met de Federal Reserve Bank of New York beginnen aan een pilot met digitale dollars.

De banken die deelnemen aan het experiment zijn Citigroup, HSBC Holdings, Mastercard en Wells Fargo & Co, kondigden de bedrijven dinsdag aan.

Het project, dat het ‘gereguleerde aansprakelijkheidsnetwerk’ wordt genoemd, zal worden uitgevoerd in een testomgeving direct naast het innovatiecentrum van de ‘New York Fed’. Er zal gebruik worden gemaakt van gesimuleerde gegevens, zei de centrale bank.

Tijdens de pilot zal gedurende twaalf weken worden getest hoe banken met behulp van digitale dollars in een gemeenschappelijke database betalingen kunnen versnellen.

Eerder deze maand zei Michelle Neal, hoofd van de marktgroep van de New York Fed, dat zij potentieel ziet in het gebruik van een digitale dollar van de centrale bank om de afwikkelingstijd in valutamarkten te versnellen.

De Federal Reserve Bank of New York is een van de twaalf Federal Reserve Banks van de Verenigde Staten. De centrale banken maken onderdeel uit van de Amerikaanse Federal Reserve Bank.

Digitale dollar komt eraan

Afgelopen weekend kondigde de voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve Bank Jerome Powell de komst van de ‘digitale centrale bankdollar’ op landelijk niveau al min of meer aan.

“Vooruitkijkend vinden er in het mondiale monetaire stelsel belangrijke veranderingen plaats die de internationale rol van de dollar in de toekomst kunnen beïnvloeden. De meeste grote economieën hebben al directe 24/7 betalingen of zijn daarmee bezig. Onze eigen Fednow-dienst zal in 2023 online gaan," zei Powell.

De voorzitter van de Fed gaf aan te onderzoeken of een digitale munt van de Amerikaanse centrale bank een verbetering zou zijn van het reeds veilige en efficiënte binnenlandse betalingssysteem. "Zoals onze whitepaper over dit onderwerp opmerkt, zou een Amerikaanse CBDC ook kunnen helpen de internationale reputatie van de Amerikaanse dollar te handhaven.”

G20-top Bali

De ontwikkelingen rond de digitale dollar in de VS komen precies op het moment dat op de G20 in Bali door regeringsleiders uitgebreid gesproken wordt over het opzetten van een internationale digitale infrastructuur ten behoeve van de uitrol van CBDC.

Koningin Máxima hield maandag op de G20 in Bali een vurig pleidooi voor het invoeren van een digitale centrale bankmunt. Máxima zou de munt bovendien graag wereldwijd gekoppeld zien aan een digitale identiteit. Máxima is speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN) voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (afgekort UNSGSA).

Voorjaar 2023 al wetgeving digitale euro

Op maandag 7 november was er in Brussel een topconferentie over de introductie van de digitale centrale bankmunt in de landen van de EU. President Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) maakte daar bekend dat de Europese Commissie al in het voorjaar van 2023 een wetgevingsvoorstel voor de digitale euro wil indienen.

"De tijdige goedkeuring van een wettelijk kader voor de digitale euro zou alle belanghebbenden de nodige rechtszekerheid geven om zich voor te bereiden op de mogelijke invoering ervan en een sterk signaal van politieke steun afgeven," aldus Lagarde. "Ik kijk erg uit naar het wetgevingsvoorstel voor de invoering van een digitale euro, dat de Europese Commissie binnenkort zal voorstellen," voegde ze eraan toe.

Lagarde zei dat de digitale euro is bedoeld als een digitale munt van de centrale bank die in dienst staat van de Europese Unie (EU). Het twee jaar durende verkenningsproces naar de oprichting ervan moet in september 2023 zijn afgerond.

Einde vrijheid

Niet iedereen is enthousiast als het gaat om de aanstaande invoering van digitale centrale bankmunten, zeker niet als op termijn ook – anoniem te gebruiken – contant geld zou worden afgeschaft of verder aan banden gelegd.

Met een programmeerbare en traceerbare CBDC verdwijnt de privacy voor de consument bij betalingen. In principe kunnen autoriteiten, die de sleutels van de digitale munt in handen hebben, straks gaan bepalen hoeveel geld mensen mogen uitgeven en ook waaraan én waaraan niet. Ook kunnen ze het tegoed verbinden aan een vervaldatum of aan geografische grenzen.

Critici als financieel journalist Ernst Wolff beschouwen de centraal aangestuurde digitale munt daarom als een groot gevaar voor de vrijheid van mensen.

"Het gevaar is dat een CBDC, gecombineerd met een digitaal (medisch) paspoort en een CO2-budget zullen uitmonden in een sociaal kredietsysteem zoals in China, waarbij autoriteiten mensen kunnen belonen of bestraffen voor hun gedrag," meent Wolff. "Digitaal centralebankgeld zou niets meer en niets minder zijn dan de volledige financiële onderwerping van de samenleving aan de staat in de vorm van centrale banken."

World Economic Forum

Wat bij de meeste insiders ook nauwelijks bekend is, is het feit dat het werk van de centrale banken wordt gecoördineerd door het World Economic Forum (WEF), zegt Wolff. Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst in januari 2020 lanceerde het WEF het Global Consortium for Digital Currency. "Dit is het eerste initiatief om toonaangevende bedrijven, financiële instellingen, regeringsvertegenwoordigers, technische deskundigen, academici, internationale organisaties, niet-gouvernementele organisaties en leden van de gemeenschappen van het Forum op mondiaal niveau samen te brengen."

Wellicht dat de betrokkenheid van het WEF verklaart waarom een zware delegatie van de belangenclub, inclusief topman Klaus Schwab, is afgereisd naar de G20-top in Bali.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Sermant

Het WEF is volgens mij opgericht door bankiers om de politiek, bedrijven en banken en internationale instellingen samen te brengen en zo hun agenda uit te rollen. Weet niet of het echt zo is maar heb nog zien passeren dat Klaus Schwab familiale banden heeft met één van de voornaamste bankierfamilies, de geknipte persoon om de WEF te leiden dus..

Cookies op deze website