Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 06 maart 2022

Visa en Mastercard stoppen met diensten in Rusland

Redactie Blckbx
2022 03 06 visa mastercard
2:20

Vanwege de ‘onuitgelokte’ invasie van Rusland hebben betaalkaartgiganten Mastercard en Visa simultaan besloten om te stoppen met hun activiteiten in Rusland. Daardoor kunnen veel Russen straks binnen en buiten Rusland niet meer met hun bankkaart betalen.

Het besluit houdt concreet in dat Visa- en Mastercard-kaarten die werden uitgegeven door Russische banken niet meer in het buitenland zullen werken. Kaarten uitgegeven buiten Rusland zullen niet meer werken in de Russische Federatie. Deelnemen aan het elektronisch betalingsverkeer is daardoor binnen enkele dagen voor veel Russen niet meer mogelijk.

Macht financiële bedrijven

Los van de vraag wie er schuld is in het conflict, maakt de stap van twee van de grootste creditcardmaatschappijen ter wereld pijnlijk duidelijk hoeveel macht commerciële financiële bedrijven hebben. Visa en Mastercard, en eerder deze week al Paypal, zijn feitelijk in staat om op eigen initiatief de financiële infrastructuur van een heel land deels plat te leggen.

Niet neutraal

Uit de verklaringen van Visa en Mastercard valt duidelijk op te maken wiens kant ze kiezen in het conflict. In een persbericht laat topman A. Kelly van Visa weten: "We zijn genoodzaakt te handelen na de onuitgelokte invasie van Rusland in Oekraïne en de onaanvaardbare gebeurtenissen waarvan we getuige zijn geweest. We betreuren de impact die dit zal hebben op onze gewaardeerde collega's en op de klanten, partners, handelaren en kaarthouders die we in Rusland van dienst zijn. Deze oorlog en de voortdurende bedreiging van vrede en stabiliteit vereisen dat we reageren in overeenstemming met onze waarden."

Ook Mastercard toont in een reactie zich niet neutraal op te stellen. "We zien ons genoodzaakt in te grijpen na de Russische inval in Oekraïne. De wereld heeft meer dan een week lang de schokkende en verwoestende gebeurtenissen gevolgd die het gevolg waren van de Russische inval in Oekraïne. Onze collega's, onze klanten en onze partners zijn getroffen op manieren die de meesten van ons zich niet konden voorstellen.”

Lees meer over: Mastercard Visa Rusland Oekraïne

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.