Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 08 maart 2022

VS zetten grote stap richting regulering cryptohandel

Redactie Blckbx
2022 03 08 Biden crypto decreet
02:49

De Amerikaanse president Joe Biden zal deze week een presidentieel decreet ondertekenen waarmee de regering voorsorteert op regulering van de cryptohandel. Ook onderzoekt het decreet de introductie van een door de centrale bank gecontroleerde digitale munt. Het zou onder meer noodzakelijk zijn om te voorkomen dat Rusland de westerse sancties omzeilt.

De Amerikaanse regering neemt deze stap nadat de laatste paar weken herhaaldelijk is gesuggereerd dat Rusland de westerse sancties zou kunnen ontwijken door gebruik te maken van de cryptomarkt. Maar volgens critici gaat er niet genoeg geld om in de cryptomarkt om te voorzien in de Russische behoeften.

Coinbase, een Amerikaanse handelsbeurs voor cryptomunten, blokkeerde gisteren 25.000 crypto-portefeuilles van Russische gebruikers die zich bezig zouden houden met illegale activiteiten.

Regulering handel in cryptomunten

Volgens een bericht van Bloomberg, dat sprak met twee anonieme bronnen die bekend zijn met het document, zal Biden het decreet later deze week ondertekenen. Het is de bedoeling dat verschillende onderdelen van de regering de krachten bundelen en gezamenlijk een plan ontwikkelen om toezicht te houden op de handel in cryptomunten.

Verwacht wordt dat het decreet een verzoek zal bevatten aan het ministerie van Buitenlandse Zaken om ervoor te zorgen dat de wetgeving in relatie tot cryptomunten in overeenstemming is met die van de Amerikaanse bondgenoten. Ook zal de Financial Stability Oversight Council – dat toezicht houdt op de stabiliteit van het Amerikaanse financiële systeem – gevraagd worden wat er gedaan kan worden tegen het gebruik van cryptomunten in illegale activiteiten.

Digitale dollar

Daarnaast zal Biden met het decreet verschillende onderdelen van de regering opdracht geven om in kaart te brengen wat de voordelen zijn van een digitale munt, een zogenaamde central bank digital currency (CBDC). Deze zou worden uitgegeven en gecontroleerd door de Federal Reserve, de centrale bank van Amerika. De mogelijke komst van een digitale dollar zou aanzienlijke gevolgen hebben voor de wereldwijde betalingssystemen, de binnenlandse handel en de bankensector.

Het Amerikaanse plan voor een door de centrale bank gecontroleerde digitale dollar staat niet op zichzelf, maar maakt onderdeel uit van een internationale trend. Ook in Europa werkt men aan een dergelijk project. In China is men het verst met de uitrol van een digitale munt. In januari is daar de digitale yuan gelanceerd. Hoewel het project nog in de ontwikkelingsfase verkeert, is de digitale yuan al beschikbaar voor de één miljard gebruikers van de berichten-app WeChat.

Over stichting blckbx

Stichting blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die primair wordt gefinancierd door de donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen is waar we voor staan.

Hoewel we zorgdragen om de kosten zo minimaal te houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen professionele onafhankelijke content te maken. Hierbij valt te denken aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Daarom kan blckbx alleen voortbestaan via het eigen publiek, dus door jou.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijk nieuwsplatform inziet, dan kan je meehelpen om de continuïteit van blckbx te waarborgen. Alleen door (regelmatige) donaties kunnen wij immers onafhankelijke content blijven produceren en dit verder uitbreiden, met als doel om met elkaar – en met steeds meer – de wereld beter te begrijpen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.