Lightbox Image
Afbeelding:
Economie 04 november 2022

Was pensioendebat een toneelstukje voor de bühne?

Redactie Blckbx
2022 11 04 Pensioenwet 2 Cropped def
3:00

De Tweede Kamer debatteerde woensdag tot diep in de nacht over de nieuwe pensioenwet. Maar was het geen toneelstukje? In juni schreef de Raad van de Europese Unie al dat de wet ‘zal worden goedgekeurd’.

Voor- en tegenstanders stonden lijnrecht tegenover elkaar tijdens het debat. Maar uiteindelijk leken naast de coalitiepartijen ook de PvdA en GroenLinks voor het voorstel te zijn – al hebben zij wel nog een aantal eisen. Steun van deze linkse oppositiepartijen is essentieel, omdat er een meerderheid nodig is in zowel de Eerste als de Tweede Kamer om de wet erdoor te krijgen.

Maar in hoeverre was het een echt debat met een open einde? PVV-Kamerlid Léon de Jong publiceerde gisteren een brief waaruit blijkt dat Brussel er al vanuit gaat dat de nieuwe wet zal worden goedgekeurd.

In een brief van 13 juni schrijft de Raad van de Europese Unie aan het Comité van Permanente Vertegenwoordigers: “In de loop van 2022 zullen er wetgevende maatregelen voor de uitvoering van de overeengekomen pensioenhervorming door het Nederlandse parlement worden besproken en goedgekeurd.”

Tekst gaat verder onder de tweet

De nieuwe wet zou het pensioenstelsel grondig hervormen, omdat de collectieve pensioenpot van 1.500 miljard euro zou worden verdeeld over de individuele deelnemers. De garantie dat iemands pensioen een zekere hoogte heeft aan het einde van de rit wordt losgelaten. De hoogte ervan gaat meebewegen met de economie, waarbij grote sommen pensioengeld worden belegd in aandelen. Voorstanders van de nieuwe wet zeggen dat het oude stelsel, dat minder flexibel is, niet houdbaar is omdat de bevolking steeds ouder wordt.

Risicovol

Pensioenexperts waarschuwen in De Telegraaf dat het nieuwe stelsel veel te risicovol is. Zij vinden dat er wordt gegokt met zuurverdiend pensioengeld. “Het plan zoals het er nu ligt, zorgt niet voor een koopkrachtig pensioen,” zegt Henk Bets, pensioendeskundige bij actuarieel bureau Confident. “Als je rekent op een gemiddelde inflatie van 2 procent, dan moet je zeker 50 procent van het geld in aandelen beleggen om met het pensioen die inflatie bij te benen. Dat betekent voor gepensioneerden een groot risico.”

Pensioenexpert Jacintha van Bijnen van onderzoeksbureau Aon vindt de manier waarop de Tweede Kamer dit plan behandelt onbegrijpelijk. “Wat mij verbaast, is dat Kamerleden weer verbaasd zijn als ze scenario’s zien waarin de pensioenuitkering enorm daalt. Dat is nu juist de kern van dit hele plan. Beseffen die Kamerleden wel wat de impact is van dit wetsvoorstel?”

‘Brussel jaagt op pensioenpot’

Net als Léon de Jong denkt financieel expert Ab Flipse dat dit een stap is richting Brusselse controle over de rijkgevulde Nederlandse pensioenpot: “De aap uit de mouw. Onder goedkeuring van de VVD, D66, CDA, CU, PvdA en GroenLinks opent de EU de jacht op ons pensioengeld om daarmee de pensioenpotten aan te vullen van die landen in Europa waar geen of weinig pensioen is opgebouwd. Alles verloopt volgens plan.”

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Terwijl we aan de voorkant druk zijn met regenboogvlaggen , worden we aan de achterkant helemaal leeggeroofd. Moeten mensen eerst in de rij bij de gaarkeuken staan, voordat ze het doorhebben?

JanBijdehand

De EU is een niet gekozen orgaan ... En is ook niet een politiek orgaan. We zien continu bevoegdheden naar Brussel schuiven ..... en Rutte CS acteert volledig buiten de burgers van dit land zonder enige stemming. Hier is sprake van niets minder dan landverraad. Dit is oorlog mensen ..... Uw bezittingen worden weggeroofd via Uw eigen regering naar de NWO in Brussel.

Cookies op deze website