Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 15 december 2022

Canada schrapt bedenktijd euthanasie, op zelfde dag aanvragen én uitvoeren

Redactie Blckbx
2022 12 15 canada euthanasie
2:30

De regering Trudeau gaat het nóg makkelijker maken voor mensen om met medische hulp uit het leven te stappen. De bedenktijd van tien dagen wordt geschrapt en ook met enkel psychische problemen kun je in Canada voortaan euthanasie aanvragen.

Het verruimen van de wettelijke mogelijkheden bij het kiezen voor een ‘medisch begeleide dood’ zal in maart van 2023 ingaan, meldt Reuters.

Onder de nieuwe wet zal het ook mogelijk worden voor mensen met enkel psychische problemen om zich door een arts van het leven te laten beroven. Geestesziekten waren uitgesloten toen de meest recente wet inzake medische hulp bij het sterven (MAID) in 2021 werd aangenomen. Canada is straks een van de zes landen in de wereld waar een persoon door een arts geholpen kan worden met sterven, die alleen aan een psychische aandoening lijdt en niet dichtbij zijn natuurlijke dood is.

Té makkelijk

Tegenstanders van de nieuwe wet vrezen dat kwetsbare mensen gemakkelijker toegang krijgen tot de dood dan tot een leven zonder lijden. De eis dat er voor de ‘behandeling’ nog wel steeds een doktersbriefje moet worden getoond, van twee verschillende artsen die de euthanasie goedkeuren, is volgens hen niet voldoende.

Onlangs kwam in het nieuws dat een 65-jarige dakloze Canadees goedkeuring voor euthanasie had gekregen van een arts met als enige reden dat hij arm was. Les Landry, 65, vertelde beoordelaars voor de procedure dat hij ‘niet wil sterven’, maar dat hij medische hulp bij het sterven heeft aangevraagd omdat hij zich geen comfortabel leven kan veroorloven. De schokkende zaak legt de steeds soepelere benadering van euthanasie in Canada bloot, waar volgens deskundigen ‘kiezen voor de dood toegankelijker is dan steun voor mensen met een handicap’.

Dr. Naheed Dosani, een arts voor palliatieve zorg en assistent-professor aan de Universiteit van Toronto, zei dat Canada een punt heeft bereikt waarop mensen ervoor kiezen om te sterven ‘niet omdat ze dat willen, maar omdat ze geen adequate toegang hebben tot goede gezondheids- en sociale diensten’.

Ook Madeline Li, een kankerpsychiater gespecialiseerd in palliatieve zorg die een protocol voor geassisteerde dood heeft opgesteld voor haar ziekenhuisnetwerk in Toronto, is huiverig voor de uitbreiding van MAID. "Ik ben het eens met MAID voor mensen die stervende zijn. Ik voel me minder op mijn gemak bij de uitbreiding. We hebben MAID zo open gemaakt dat je het om elke reden kunt aanvragen."

Sterk kader

Volgens woordvoerder Jean-Yves Duclos van het ministerie van Volksgezondheid zal de regering zorgen 'dat er een sterk kader is' wanneer hulp bij overlijden beschikbaar wordt voor geestesziekten.

"Uitstel zou betekenen dat mensen die momenteel ondraaglijk lijden, moeten blijven lijden," aldus de arts Justine Dembo uit Toronto, die patiënten beoordeelt voor hulp bij overlijden en deel uitmaakte van een panel van deskundigen over dit onderwerp.

Nederland scoort hoog

Vorig jaar kozen meer dan 10.000 Canadezen voor euthanasie, goed voor 3,3 procent van de Canadese sterfgevallen in dat jaar en een vertienvoudiging ten opzichte van 2016, toen de praktijk werd gelegaliseerd. Vorig jaar was 4,5 procent van de sterfgevallen in Nederland en 2,4 procent van de sterfgevallen in België ‘medisch geassisteerd’.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
GTRene

De rare tijden die gecreëerd zijn door een paar krankzinnigen over vele vele jaren en de laatste 3 jaren over the top waren, geeft velen ook het laatste zetje, het is ook moeilijk te bolwerken, laat staan die plandemie, dat al, maar de klap erboven op de gecreëerde energie sh+tzooi waar velen in armoe komen en of bedrijven failliet gaan voor 'hun' great reset, The Great Steal. maakt het voor velen onmogelijk om zo verder te gaan incl bv een al niet zo makkelijk leventje te hebben gehad. In elk geval beslissen ze zelf en ja een dag is gek, maar de keuze is die van hun, ook al is het sterk beïnvloed door de creeps.

nousjkaJoanna

Met de huidige oversterfte wereldwijd is euthanasie straks overbodig aangezien iedereen "vanzelf" omvalt....

Cookies op deze website