Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 28 maart 2023

Omtzigt voert druk op: ‘Kuipers moet relatie oversterfte en vaccins snel onderzoeken’

Redactie Blckbx
2023 03 28 omtzigt kuipers oversterfte onderzoek
1:30

Kamerlid Pieter Omtzigt ziet dat de regering weinig haast maakt met het onderzoek naar de mogelijke relatie tussen vaccinatie en oversterfte. Hij wil daarom dat zorgminister Ernst Kuipers (D66) ervoor zorgt dat het onderzoek snel start en dat de data gratis beschikbaar worden voor onderzoekers.

“Er zou onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek komen naar de hypothese dat er een relatie is tussen vaccinatie en oversterfte. Dat lijkt niet te gebeuren: vandaar deze vragen,” zo introduceerde Omtzigt maandag in een tweet de reeks Kamervragen aan minister Kuipers, waarmee hij de start van het volgens hem zo broodnodige onderzoek wil bespoedigen.

“Het is van groot belang om te bepalen waardoor de 15.000 oversterfte komt,” benadrukt Omtzigt, die al sinds eind 2021 hamert op onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek naar de enorme extra sterfte in de tweede helft van 2021, die grotendeels onverklaarbaar is. Hoewel er werd toegezegd dat het onderzoek zou plaatsvinden, lijken de regering, het CBS en het RIVM voortdurend tegen te werken. Zo werd onterecht het argument gebruikt dat onderzoekers de data over vaccinatiestatus en doodsoorzaak van de overledenen niet mochten gebruiken. Dat zou in strijd zijn met de privacywet AVG.

In de eerste vraag brengt Omtzigt daarom nog eens onder de aandacht van Kuipers dat gezondheidsdata ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek gebruikt mogen worden voor het onderzoek naar oversterfte. Daarna vraagt hij Kuipers op welke manier hij ervoor gaat zorgen dat het onderzoek naar oversterfte op zeer korte termijn, binnen maximaal twee weken, kan plaatsvinden en dat de wetenschappers over de noodzakelijke data van onder andere het CBS, RIVM (vaccinatie) en Vektis kunnen beschikken.

Data gratis

Omtzigt vindt bovendien dat de voor het onderzoek naar oversterfte noodzakelijke data gratis of tegen een geringe vergoeding aan de wetenschappers ter beschikking moeten worden gesteld. Nu moeten onafhankelijke wetenschappers veel geld betalen voor de data. Het Kamerlid wil weten hoe de minister dat gaat regelen.

Tot slot wil Omtzigt weten welk onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek er gedaan wordt naar een mogelijke relatie tussen vaccinatie en oversterfte. Indien dat er niet is, wil hij weten hoe de minister gaat bevorderen dat onafhankelijk onderzoek tussen vaccinatie en oversterfte alsnog plaatsvindt.

Omtzigt heeft de minister veertien dagen de tijd gegeven om de vragen afzonderlijk te beantwoorden.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Juistja

En wederom komt Omtzicht met vragen die door FvD al veel eerder op tafel zijn gezegd. BBB en Omtzicht blaffen voor de vorm maar bijten niet door. Jammer.....

Lam

Waarom vaardigt het Internationaal Strafhof geen arrestatie bevel uit tegen Kuipers voor medeplichtigheid aan genocide ?

Cookies op deze website