Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 14 april 2023

Dit jaar bijna vier keer meer ziekteverzuim door luchtweginfecties dan in 2021

Redactie Blckbx
2023 04 14 vier keer meer luchtweginfecties
2:10

Het ziekteverzuim als gevolg van corona, griep of andere luchtweginfecties was onder de negen miljoen verzekerden van de Duitse zorgverzekeraar Barmer de eerste drie maanden van dit jaar bijna vier keer zo hoog als in het eerste kwartaal van 2021.

Volgens een vandaag gepubliceerde evaluatie van het Institute for Health System Research, dat onderdeel is van Barmer, konden van januari tot en met maart gemiddeld 368 van de 10.000 Barmer-verzekerden niet werken wegens ziekten aan de luchtwegen. Het ziekteverzuim als gevolg van corona, griep of andere infecties was daarmee bijna vier keer zo hoog als begin 2021, toen 98 per 10.000 verzekerden als gevolg van luchtweginfecties aanspraak maakten op ziekengeld.

Een reden voor de sterke stijging geeft het instituut van de zorgverzekeraar niet. Deskundigen vermoeden echter dat het hoge aantal mensen met een luchtweginfectie te wijten is aan ‘bepaalde tekorten in het immuunsysteem van veel mensen als gevolg van de contactbeperkingen tijdens de coronaperiode’, meldt Mitteldeutsche Rundfunk (MDR). Dat zou ook de oorzaak zijn dat veel andere infectieziekten, zoals roodvonk, aan een opmars bezig zijn, zegt de zender.

Zelfs in vergelijking met begin 2018, toen er een ongewoon sterke griepgolf was geweest, lagen de cijfers dit jaar hoger. Toen lag het aantal op 300 per 10.000 ziekenfondsverzekerden. Er waren destijds op het hoogtepunt tot 55 per 10.000 verzekerden per week ziek vanwege griep. Dit jaar daarentegen lag de piek in een week op slechts negen grieppatiënten per 10.000 Barmer-verzekerden.

Voor het onderzoek onderzocht het instituut het ziekteverzuim in de eerste drie maanden van 2018 tot en met 2023.

Ziekteverzuim recordhoog

Vorig jaar was het totale ziektecijfer in Duitsland al hoger dan ooit tevoren sinds de hereniging tussen Oost- en West-Duitsland, aldus Der Spiegel, die ook over de Barmer-cijfers berichtte. Dit bracht de Duitse economie in 2022 veel schade toe, schrijft de krant. Volgens een studie van het Instituut voor de Wereldeconomie in Kiel (IfW) heeft het recordhoge ziekteverzuim de Duitse economie vorig jaar in totaal 27 tot 42 miljard euro gekost. Opmerkelijk genoeg had het bruto binnenlands product (bbp) vorig jaar zelfs met 2,5 tot 2,9 procent kunnen stijgen in plaats van met 1,8 procent als er minder mensen ziek waren geweest.

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Mab

Stel dat het een gevolg zou zijn van de contactbeperking...hoe valt het daar mee te verklaren nu alles zelfs in Duitsland al meer dan een jaar normaal is? Mijn partner werkt al meer dan een jaar gewoon weer op kantoor. Wel valt op dat daar de geprikten vooral erg veel en lang ziek zijn, zitten de anderen hooguit te sniffen, doet een deel van de geprikten dat ook maar een flink aantal is vaak en/of langduig ziek; onderde ongeprikten niet. Tijd om dat eens echt grootschalig te gaan vergelijken.

Requin

De geprikten met het biowapen hebben een gemold immuunsysteem. Complotdenkers waarschuwden daar al voor. Dit is nog lang niet afgelopen en zowel Dolores Cahill als Didier Raoult voorzagen dit gevolg van het CIA/DARPA biowapen ruimschoots van tevoren.
Volgende keer wijzer?

Cookies op deze website