Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 27 maart 2023

Geen pasta en pizza van insectenmeel op Italiaanse borden

Redactie Blckbx
2023 03 27 Geen insecten in pasta en pizza 2 Cropped
3:00

Italië verbiedt het gebruik van insecten voor pasta- en pizzadeeg. Producten waar de diertjes nog wel in verwerkt zijn, moeten voorzien van duidelijke etiketten apart worden uitgestald in winkels. Ook Hongarije verplicht waarschuwingslabels.

Nadat de Europese Commissie (EC) eerder al meelworm en sprinkhaan toevoegde aan het menu, keurde het in januari ook huiskrekel en piepschuimkever-larven goed voor consumptie. De insecten worden voor allerlei producten gebruikt, maar momenteel vooral voor meel om pasta, pizza, brood en koekjes mee te maken.

Deze wetgeving sluit naadloos aan bij de agenda van onder andere de Verenigde Naties en het World Economic Forum (WEF) om de wereldbevolking insecten te laten eten ‘vanwege het klimaat’. Maar Italië geeft nu tegengas en springt in de bres voor het behoud van de traditionele eetgewoonten, meldt ANSA.

In een gezamenlijke persconferentie maakten de ministers van Landbouw, Gezondheid en Economische Ontwikkeling donderdag bekend dat de regering vier decreten heeft uitgevaardigd die tegenwicht moeten bieden aan de Europese push om burgers insecten te laten eten.

Pasta en pizza insectenvrij

"Wij zullen erop toezien dat de vandaag aangekondigde maatregelen met de gezondheidspolitie volledig worden nageleefd. Dit geldt zowel voor het verbod op het gebruik van insectenmeel in voedingsmiddelen die typisch zijn voor het mediterrane dieet, zoals pizza en pasta, als voor de etikettering van de producten die insectenmeel bevatten, die zichtbaar en duidelijk moet zijn,” zei minister van Volksgezondheid Orazio Schillaci.

Geïnformeerde keuze

De etiketten moeten ook tonen wat de risico’s zijn. En producten die insecten bevatten, mogen niet staan tussen producten waar de diertjes niet in verwerkt zijn. “De decreten voorzien in een etiket met de oorsprong van het product, de risico's verbonden aan de consumptie en de hoeveelheid aanwezig insectenmeel. Maar er komen ook speciale rekken in de winkels waar de producten worden uitgestald,” zei de minister van Landbouw Francesco Lollobrigida.

Mensen moeten een geïnformeerde keuze kunnen maken. “Wie krekels, larven en sprinkhanen wil eten, kan daar terecht. Maar wie dat niet wil – de meeste Italianen, kan ik me voorstellen –, kan daar weg van blijven,” aldus Lollobrigida. “Het is van fundamenteel belang dat dit meel niet wordt verward met voedsel dat in Italië wordt gemaakt,” voegde hij eraan toe.

“Krekelpoeder ... Nee, dank u. Als iemand in Europa graag insecten eet, ga je gang. Voor mijn kinderen verkies ik de smaken en geuren van ons land en ik verdedig ze. En u?” twitterde vicepremier en minister van Infrastructuur en Transport Matteo Salvini.

Hongarije

Ook Hongarije heeft strengere wetgeving uitgevaardigd. Die vereist dat voedingsmiddelen die insecten bevatten, voorzien worden van een label dat luidt: ‘Waarschuwing! Voedsel bevat insecteneiwit!’. En net als in Italië moeten deze producten gescheiden van andere producten worden uitgestald. Hongarije was de enige lidstaat die het voornemen van de EU niet steunde om insecten als voedsel en voedselingrediënten in Europa in de handel te brengen.

Allergieën

De roep om waarschuwingslabels op producten die insecten bevatten, is niet ongegrond. De goedkeuring van de EC om huiskrekels in voedsel te verwerken, kwam er na een wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA). Dat agentschap heeft de veiligheid van het huiskrekelpoeder geverifieerd en goedgekeurd, maar stelde ook dat het eten van insecten niet zonder risico is. Consumptie van gedeeltelijk ontvet huiskrekelpoeder kan volgens de EFSA bijvoorbeeld reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, weekdieren en huismijten. Ook stelt het agentschap dat ‘consumptie van dit nieuwe voedingsmiddel sensibilisatie voor eiwitten van Acheta domesticus kan veroorzaken’. De EFSA beveelt daarom aan om de allergeniciteit van de huiskrekel verder te onderzoeken.

In Nederland zijn producten waarin insecten zijn verwerkt niet voorzien van een speciaal label. Om daar achter te komen, moeten consumenten de kleine lettertjes van de ingrediëntenlijst doornemen.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Anthonius

Hier kan dus een Nederlandse regering nog van leren met hun”Dit moeten wij van Europa”
Alle landen mogen baas zijn in eigen land.
De Nederlandse regering is keihard afgerekend op hun slaafs volgen en instemmen met Europese regelgeving.

Jeanne

Ik denk dat niemand zit te wachten om kakkerlakken te eten. Er zitten behoorlijk wat risico's aan.

Insecten (in je) eten is niet gezond:
https://binformedia.nl/gezondheid/insecten-in-je-eten-is-niet-gezond/

Cookies op deze website