Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 03 oktober 2022

Drie lopers gereanimeerd bij Singelloop Breda, factor 40 keer zoveel als normaal

Redactie Blckbx
2022 10 03 singelloop breda
1:50

Van de 13.756 mensen die meededen aan de Singelloop in Breda moesten drie deelnemers tijdens of na het evenement gereanimeerd worden. Volgens een omvangrijke studie is dat ruim veertig keer zo vaak als normaal.

Tijdens de Singelloop in Breda waren er maar liefst drie deelnemers die ‘onwel’ werden en gereanimeerd moesten worden. In Breda werden afstanden gelopen variërend van tien kilometer tot een halve marathon.

Breda Vandaag meldt dat de halve marathon van de Singelloop bijna een half uur moest worden uitgesteld omdat een onwel geworden deelnemer door de hulpdiensten moest worden gereanimeerd. Een deelnemer van de tien kilometer viel vlak voor de finishlijn onverwachts voorover. Hij werd na reanimatie per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook een derde renner moest reanimatie ondergaan. ‘Kan gebeuren tijdens hardloopevenement’, kopt de krant BNdestem.

Veertig keer meer dan normaal

Neuroloog Jan Bonte merkt op dat drie deelnemers met hartproblemen wel heel erg veel is in vergelijking met normaal. Hij verwijst naar een studie uit 2013 waarin onderzoek gedaan is naar de statistische kans op het optreden van hartproblemen specifiek tijdens hardloopevenementen.

De studie onderzocht het aantal incidenten van hartproblemen tussen 1 januari 2001 tot en met 31 mei 2010, aan de hand van gegevens van 10,9 miljoen deelnemers aan marathons en halve marathons.

Uit de studie bleek dat de kans om tijdens een marathon hartproblemen te krijgen 1,01 is per 100.000 en voor halve marathons 0,27 per 100.000. Voor Breda, waar 13.756 mensen meeliepen was de kans maar liefst veertig keer zo groot, ofwel (100.000 / 13.756) x 3 = 22 per 100.000.

Meer reanimaties dit weekend

Dit weekend werden overigens meerdere sportevenementen in Nederland en België opgeschrikt doordat deelnemers plotseling ‘onwel’ werden en moesten worden gereanimeerd. Zo moest zondag tijdens de 17e editie van de wandelmarathon in de buurt van Domburg één van de circa 5.000 deelnemers worden gereanimeerd.

In België zakte de 19-jarige volleyballer Martin Perin zaterdag tijdens de tweede set van de oefenwedstrijd tussen Lindemans Aalst en Greenyard Maaseik plotseling in elkaar. Hij werd met succes gereanimeerd.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

3 deelnemers op de 13000 kan toeval zijn. Maar als we dit op meerdere evenementen betrekken, zien we een zorgwekkende trend, waarbij er 40x meer kan is. Als we deze trend ook nog eens tegen de oversterfte afzetten, kan het bijna niet anders zijn dan dat het vaccin aangemerkt moet wordt als verdachte nr 1 hierin. Dit niet verder onderzoeken, of zelfs verdoezelen is crimineel en riekt naar doodslag of genocide.

Cookies op deze website