Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 09 juni 2022

Duitsland adviseert vaccinatie tegen apenpokken

Redactie Blckbx
2022 06 09 Duitsland vaccinatie apenpokkken
3:40

In Duitsland adviseert het vaccinatiecomité van het Robert Koch Instituut, het Duitse RIVM, risicogroepen om zich te laten vaccineren tegen apenpokken.

De Ständigen Impfkommission (STIKO) diende vandaag een ontwerpbesluit in ter goedkeuring. Het comité adviseert om kwetsbare groepen tegen apenpokken te vaccineren. Tot de risicogroepen behoren personen boven de 18 jaar die nauw lichamelijk contact hebben gehad met besmette personen, laboratoriumpersoneel dat zonder beschermende uitrusting monsters van besmette personen heeft behandeld en homoseksuele mannen met wisselende partners.

Volgens STIKO is de reden voor deze laatste aanbeveling dat de ongeveer 130 gevallen van apenpokken in Duitsland tot nu toe alleen bij homoseksuele mannen zijn voorgekomen en dat deze groep daarom speciale bescherming moet krijgen.

Nauw contact

Seks, maar ook omgang in het gewone huishouden wordt beschouwd als ‘nauw lichamelijk contact’, evenals verblijf in de nabijheid van een besmette persoon op een afstand van minder dan een meter, bijvoorbeeld tijdens gesprekken. Dit geldt ook voor laboratoriumpersoneel dat onbeschermd contact had met monsters levend virusmateriaal. Mensen die aan deze criteria voldoen, moeten zo snel mogelijk binnen 14 dagen na de blootstelling worden gevaccineerd. Het vaccineren van contacten van een besmet persoon wordt ‘ringvaccinatie’ genoemd.

Verhoogd risico

De groepen die een verhoogd risico lopen op blootstelling aan het virus wordt geadviseerd zich preventief twee keer te laten vaccineren, met een tussenpoze van 28 dagen. Dit geldt voor homoseksuele mannen met wisselende partners en laboratoriumpersoneel dat werkt met apenpokkenmonsters.

Volgens STIKO kan de vaccinatie worden uitgevoerd met het pokkenvaccin Imvanex, dat in de EU is goedgekeurd. Voor de basisvaccinatie zijn twee vaccinaties nodig. Iedereen die al eerder een pokkenvaccinatie heeft gehad, heeft maar één injectie nodig.

Op Twitter noemde gezondheidsminister Karl Lauterbach de aanbeveling van STIKO ‘goed nieuws’.

Is het op tijd?

Ook in het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten is men inmiddels begonnen met ringvaccinatie tegen apenpokken. Maar woensdag publiceerde Nature een artikel waarin verschillende onderzoekers zich afvragen of ‘de wereldwijde uitbraken nog ingedamd kunnen worden’.

Natalie Dean, biostatisticus aan de Emory University in Atlanta, ziet uitdagingen: “Hoewel de vaccins als veilig en effectief worden beschouwd voor gebruik bij mensen die met pokken zijn besmet, zijn de vaccins slechts in beperkte mate getest tegen apenpokken. De strategie berust ook op een zeer strikte tracering van contacten, die wellicht niet in elk land kan worden toegepast. En mensen moeten ook instemmen met inenting met vaccins die zeldzame, maar ernstige bijwerkingen kunnen hebben.”

Volgens Daniel Bausch, verbonden aan de Foundation for Innovative New Diagnostics in Genève, is alleen vaccinatie niet voldoende: “Om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, zullen de gezondheidsambtenaren waarschijnlijk verder moeten kijken dan vaccinatie en zich moeten concentreren op quarantaine en isolatie, alsook op voorlichting van de gemeenschap.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Apenpokken Duitsland Vaccinatie

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
ML

Als je maar genoeg injecties neemt heb je uiteindelijk nergens meer last van, zorg wel voor een goede uitvaart verzekering als je geen spaargeld hebt. O ja, testament is ook wel handig bij bezit. Hoewel, afhankelijk van de dna beschadiging als gevolg van de inhoud van de injecties (verschilt per badgenummer volgens onderzoekers wereldwijd) maak je misschien nog mee dat je geen bezit meer hebt en is een testament overbodig maar... je bent wel gelukkig, dus een glimlach op je gezicht terwijl je in je kist ligt. Dit lijkt me een mooi vooruitzicht voor alle wef leden wereldwijd

BenJen

"Volgens Daniel Bausch, verbonden aan de Foundation for Innovative New Diagnostics in Genève, is alleen vaccinatie niet voldoende: “Om de verspreiding van het virus een halt toe te roepen, zullen de gezondheidsambtenaren waarschijnlijk verder moeten kijken dan vaccinatie en zich moeten concentreren op quarantaine en isolatie, alsook op voorlichting van de gemeenschap.”

Serieus?! Begint het hele gedoe nou weer opnieuw?

Cookies op deze website