Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 26 maart 2022

FDA keurt genetisch manipuleren van koeien voor rundvlees goed

Redactie Blckbx
2022 03 26 genetisch rundvlees
5:50

De Amerikaanse FDA heeft onlangs officieel toestemming gegeven voor het op de markt brengen van genetisch gemodificeerd rundvlees. Het is voor het eerst dat genetisch gemanipuleerde dieren mogen worden verwerkt tot consumptievlees. Om het groene licht te kunnen geven moest de FDA de regels wel enigszins omzeilen.

Volgens het persbericht van de Food and Drug Administration (FDA) gaat het om het in de handel brengen van producten, met inbegrip van levensmiddelen, van ‘twee met genoom geëtiketteerde runderen en hun nakomelingen’ door het bedrijf Recombinetics. De voedsel- en warenautoriteit stelde vast dat de genetische verandering geen veiligheidsproblemen oplevert en classificeert deze met een zogenaamde ‘laagrisico vaststelling’.

Kortere en gladdere vacht

De genen van de runderen zijn door Recombinetics zodanig gemodificeerd dat hun vacht korter en gladder is, waardoor ze beter bestand zijn tegen hittestress en zo zwaarder kunnen worden en meer vlees opleveren. Recombinetics is van plan de genetisch gemodificeerde vleesproducten binnenkort al aan te bieden aan ‘geselecteerde klanten op de wereldmarkt’. Over twee jaar moet het vlees ook beschikbaar zijn voor de consument.

‘Geen veiligheidsrisico’s’

Volgens de FDA brengt het genetisch modificeren en als voedsel verwerken van de dieren door Recombinetics geen veiligheidsrisico’s met zich mee. Dit omdat de genetische modificaties resulteren in dezelfde genetische opmaak als bij de zogenaamde ‘slick coat’ runderen, die op conventionele wijze worden gefokt. De FDA stelt: "Er zijn conventioneel gefokte runderen met natuurlijk voorkomende mutaties die dezelfde extreem korte, sluikharige vacht hebben. Rapporten in de wetenschappelijke literatuur wijzen erop dat runderen met deze extreem korte, gladharige vacht mogelijk beter bestand zijn tegen warm weer. Runderen die zich goed voelen in hun omgeving, hebben minder kans op temperatuurgerelateerde stress en kunnen daardoor een betere voedselproductie opleveren."

Regels omzeild

Terwijl eigenlijk een langdurig goedkeuringsproces nodig zou zijn geweest, heeft de FDA in dit specifieke geval het proces voor genetisch gemodificeerd vee naar eigen zeggen ‘gestroomlijnd’, waardoor ze het reguliere goedkeuringsproces konden omzeilen. "De goedkeuring onderstreept onze inzet voor een op risico en wetenschap gebaseerd, datagestuurd proces dat zich richt op de veiligheid voor de genetisch gemodificeerde dieren en de veiligheid voor de mensen die het voedsel eten dat door deze dieren wordt geproduceerd," aldus Steven M. Solomon, directeur van het Center for Veterinary Medicine van de FDA. “We verwachten dat ons besluit andere ontwikkelaars zal aanmoedigen om biotechnologische producten voor dieren naar voren te brengen voor de risicobepaling van de FDA op dit zich snel ontwikkelende gebied. Hierdoor wordt de weg vrijgemaakt voor genetisch gemodificeerde dieren met een ‘laag risico’ om efficiënter op de markt te komen."

Problemen met gen-editing

De genetische verandering in het vee is door het bedrijf Recombinetics ingevoerd met CRISPR, of Clustered Regularly Interspaced Short Palindromic Repeat, gen-editing technologie. Dit is een techniek waarmee het mogelijk is om DNA-fragmenten te knippen en te plakken. Wetenschappers prijzen CRISPR omdat met de techniek mogelijk ernstige erfelijke ziekten kunnen worden geëlimineerd. Maar CRISPR is ook in verband gebracht met onbedoelde mutaties, die niet onmiddellijk zichtbaar zijn. Een zorgwekkend vooruitzicht aangezien de genetische wijzigingen bij de runderen worden doorgegeven aan het nageslacht.

Tot op heden is gen-editing gebruikt om sojabonen te produceren met veranderde vetzuurprofielen en aardappelen die langer vers blijven en geen kankerverwekkende stoffen produceren wanneer ze worden gefrituurd. Andere toepassingen van genetische modificatie in voedingsmiddelen zijn de productie van tarwe met een laag glutengehalte, paddenstoelen die niet bruin worden en tomaten die kunnen worden geproduceerd in gebieden met kortere groeiseizoenen.

Genetisch gemanipuleerd voedsel is al vrijgegeven in de voedselvoorziening, maar wat betreft veiligheid zijn nog geen uitvoerige langetermijnstudies gedaan. Bovendien is bekend dat onbedoelde bewerkingen veranderingen in het DNA van planten kunnen veroorzaken, met gevolgen zoals groeistoornissen, bevattelijkheid voor plantenziekten of de introductie in het genoom van allergenen of toxines. Bij dieren heeft gen-editing geleid tot onverwachte neveneffecten, waaronder vergrote tongen en extra gewervelde dieren.

Risico genetische aandrijving

In een gesprek met Yale Insights, legde Dr. Greg Licholai, een biotech ondernemer, enkele van de zeer reële risico's van CRISPR en andere gen-editing technologieën uit: "Een van de grootste risico's van CRISPR is wat gene drive, of genetische aandrijving, wordt genoemd. Mensen manipuleren de genetische code, en die manipulaties worden van generatie op generatie doorgegeven. We denken dat we weten wat we doen, we denken dat we precies meten welke veranderingen we in de genen aanbrengen, maar er is altijd de mogelijkheid dat we iets over het hoofd zien of dat onze technologie niet in staat is om andere veranderingen op te pikken die niet door ons zijn geregisseerd. De vrees is dan dat die veranderingen leiden tot antibiotica-resistentie of andere mutaties die in de bevolking terechtkomen en zeer moeilijk te controleren zijn. En dat we zo ongeneeslijke ziekten of andere potentiële mutaties creëren waar we niet echt controle over hebben."

Verboden in Brazilië

Het bedrijf Recombinetics, aanvrager van de FDA-goedkeuring, moest overigens in 2019 stoppen met soortgelijke plannen in Brazilië, nadat onverwachte DNA-veranderingen aan het licht waren gekomen. In Brazilië ging het niet om het genetisch modificeren van runderen met een gladde korte vacht, maar om het creëren van hoornloze runderen.

Bron: childrenshealthdefense.org

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cookies op deze website