Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 21 mei 2022

Kuipers merkt apenpokken aan als A-ziekte

Redactie Blckbx
2022 05 21 Apenpokken A ziekte2 Cropped
02:50

Gezondheidsminister Ernst Kuipers heeft het apenpokkenvirus vandaag aangemerkt als A-ziekte. Dit deed hij bij ministeriële regeling en op advies van het RIVM. Het betekent dat (mogelijke) besmettingen direct gemeld moeten worden, maar ook dat de overheid dwingende maatregelen kan opleggen om de verspreiding van het virus tegen te gaan.

In een brief aan de Tweede Kamer licht Kuipers zijn besluit toe: “De afgelopen dagen werd bekend dat in Europa meerdere mensen positief testten op apenpokken. Daarom werd ook in Nederland rekening gehouden met besmettingen. Gisteren zijn de eerste twee gevallen van apenpokken in Nederland bevestigd, aangetoond met een PCR-test.”

Tekst gaat verder onder de tweet

Opmerkelijk

Plaatsing op de A-lijst is opmerkelijk, omdat apenpokken namelijk niet makkelijk overdraagbaar is van mens op mens. Het virus verspreidt zich niet in aerosolen, maar vooral via lichaamssappen. In ontwikkelde landen met moderne gezondheidszorg is het oplopen van de ziekte bovendien vrij ongevaarlijk. Volgens het RIVM ‘verloopt de ziekte meestal mild’ en bestaan de symptomen uit ‘koorts, hoofdpijn, spierpijn, gezwollen lymfeklieren, rillingen en moeheid’.

Opsporen, isoleren en maatregelen

“Onderzoekers en artsen van het RIVM verwachten dat er meer mensen besmet zijn geraakt met virus,” zo valt te lezen in de brief van Kuipers. “Bij deze opkomende infectieziekte, waarover nog veel onbekend is met betrekking tot ziektelast, overdracht en risicogroepen, is het essentieel om nieuwe gevallen zo vroeg mogelijk op te sporen, verdachte gevallen te kunnen isoleren en maatregelen te nemen bij contacten, zoals monitoring en quarantaine, om verdere verspreiding te voorkomen.”

‘Geen collectieve maatregelen’

Voor wie vreest dat er nu lockdowns gaan komen, heeft Kuipers geruststellende woorden: “Het is goed om te benadrukken dat er geen collectieve maatregelen voorzien worden. De manier waarop apenpokken overgebracht wordt en de relatief milde klachten bij de meeste mensen maken dat er geen druk op de zorg verwacht wordt.”

De A-status maakt wel de volgende maatregelen mogelijk: gedwongen opname tot isolatie of thuisisolatie, gedwongen onderzoek, gedwongen quarantaine (inclusief medisch toezicht) en een verbod van beroepsuitoefening.

Vaccins liggen klaar

In de brief gaat Kuipers specifiek in op vaccinaties. “In Nederland is tot 1974 gevaccineerd tegen pokken. Het is te verwachten dat deze vaccinatie, zelfs na al deze tijd, nog bescherming biedt tegen apenpokken. Nederland heeft daarnaast de beschikking over vaccins tegen pokken die bescherming bieden tegen apenpokken.” Hoog-risico-contacten van besmette patiënten die naar voren komen in bron- en contactonderzoek ‘krijgen een eenmalige vaccinatie aangeboden’.

Wijziging Wet publieke gezondheid

De regeling betreft vooralsnog een tijdelijke maatregel. Om het apenpokkenvirus permanent de A-status te geven, is een wijziging van de Wet publieke gezondheid (Wpg) nodig. Daartoe moet binnen acht weken een wetsvoorstel worden ingediend bij de Tweede Kamer. Gebeurt dat niet, dan vervalt de maatregel. Kuipers weet nog niet of dat nodig zal zijn: “De komende weken zal aan de hand van de actuele situatie nauw worden bezien of bestendiging van de maatregel noodzakelijk is.”

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Agnost

Apenpokken wereldwijd: waarom wetenschappers op hun hoede zijn Wetenschappers proberen te begrijpen waarom het virus, een minder dodelijk familielid van de pokken, bij zoveel bevolkingsgroepen in de wereld is opgedoken.

https://www.zorgdatjenietslaapt.nl/index.php/2022/05/21/apenpokken-wereldwijd-waarom-wetenschappers/

Requin

De bekende fake verhalen.
Ik voorspel een haatepidemie die het leven gaat kosten van Gates, Fauci, Maxima en nog vele andere bekende weffers§

Cookies op deze website