Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 22 februari 2023

Kuipers mogelijk voor de rechter: ‘Continuïteit kinderzorg komt in gevaar’

Redactie Blckbx
2023 02 22 kuipers rechter kinderhartcentra
3:00

Het Leids UMC en het Amsterdam UMC maken bezwaar tegen Kuipers’ beslissing om in beide ziekenhuizen het centrum voor kinderhartchirurgie te sluiten. Als dit niets oplevert stappen de UMC’s naar de rechter.

Vorige week kondigde minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers (D66) verdere bezuinigingen aan in de zorg. Hij wil het aantal centra voor kinderhartchirurgie gaan halveren. Dat betekent dat twee van de vier centra moeten sluiten.

Utrecht en Leiden/Amsterdam moeten over dik twee jaar stoppen met het opereren van kinderen met een aangeboren hartafwijking terwijl alleen Groningen en Rotterdam open mogen blijven. Volgens Kuipers is de maatregel nodig omdat er in de toekomst niet genoeg patiënten zullen zijn voor de centra.

Eerder was er nog sprake van dat niet Utrecht maar Groningen zou moeten sluiten, maar daar is de minister na veel ophef en protest op teruggekomen. Wel moet de Tweede Kamer nog stemmen over het besluit van Kuipers.

Onbegrijpelijk

Kuipers zegt zelf over het plan dat ‘we hiermee de meest optimale kwaliteit en toegankelijkheid van deze zorg verwachten’. Het Utrechtse ziekenhuis ziet dit anders: “Het is onbegrijpelijk dat de minister het eerdere besluit heeft ingetrokken en het belang van instellingen boven dat van de kwaliteit en continuïteit van zorg voor patiënten laat gaan.” Bezorgde ouders van zieke kinderen zijn inmiddels een petitie gestart om het Utrechtse hartcentrum toch open te houden.

Ook vanuit Leiden klinkt kritiek. Door Kuipers’ plan zou meer dan de helft van de interventies voor kinderen moeten worden verplaatst. Ook zullen ernstig zieke kinderen vaker vervoerd moeten worden naar andere ziekenhuizen en veel personeel zal ergens anders moeten gaan werken. Dit alles zou de continuïteit van de kinderhartzorg in gevaar kunnen brengen volgens Douwe Biesma, de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

“De beschikbaarheid van kinder-ic-bedden komt onder druk te staan in de centra die dicht moeten. Ook het voortbestaan van onze kinder-ic in Leiden komt op losse schroeven te staan,” aldus de voorzitter. Hij wijst ook op het feit dat Leiden het enige centrum in Nederland is waar kinderen al vóór de geboorte geopereerd kunnen worden. Als het hartcentrum ophoudt te bestaan zou deze expertise uit Nederland kunnen verdwijnen.

Naar de rechter

De ziekenhuizen hebben twee weken gekregen om op het voorgenomen besluit te reageren. ”We tekenen formeel bezwaar aan bij de minister en als dat niks oplevert stappen we naar de rechter,” zegt Biesma.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wees al eerder op de mogelijke risico’s van het sluiten van twee kinderhartcentra. Zo zou de regionale beschikbaarheid van de acute zorg mogelijk in gevaar komen. Wel staat de NZa achter het voornemen van het concentreren van hoogcomplexe zorg bij laag volume.

'Geen enkele onderbouwing'

Vanavond om 19.30 uur debatteert de Tweede Kamer over het onderwerp. Daarbij zal ook PVV-Kamerlid Fleur Agema aanwezig zijn. Zij reageerde vorige week verontwaardigd op het voornemen van Kuipers. Volgens Agema had Kuipers 'geen enkele inhoudelijke onderbouwing' om te kiezen voor Rotterdam, in plaats van Leiden of Utrecht. “Dit is zo raar. Iedereen dacht dat naast Rotterdam de strijd ging tussen Leiden en Utrecht. Is er een deal gesloten? Iets uitgeruild in achterkamertjes, zonder dat we dat weten?” tweette ze.

Minister Kuipers was jarenlang bestuursvoorzitter van het Erasmus MC in Rotterdam, een van de ziekenhuizen waar het kinderhartcentrum open mag blijven. Vorig jaar bleek na een onderzoek van Follow The Money dat Kuipers als bestuursvoorzitter meerdere keren de transparantieregels overtrad.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Lam

Heeft dit ook te maken met de bijwerkingen van Pfizer / Moderna, namelijk dat wereldwijd kinderen door de nep vaccins het slachtoffer worden van ontstekingen aan de hartspier ? Meerdere onderzoeken tonen aan dat na de prik bij een groot deel van de kinderen de biomarker Troponine in het bloed wordt aangetroffen dat enkel duidt op een ontsteking van de hartspier / Myocarditis. Gaat Kuipers daarom de kinderhart centra sluiten ? ´ Zo zou de regionale beschikbaarheid van de acute zorg mogelijk in gevaar komen.´
Kinderen hadden sowieso niet ingespoten mogen worden met dit vergift. Kindermoord / genocide.

Opmerkelijk allemaal. Nu beginnen die corrupte ziekenhuizen te protesteren, en terecht, na eerst volledig te hebben meegewerkt aan dat hele coronaverhaal. Daar mochten wij als gezonde critici niks over zeggen. Het is allemaal een verrekt spel mensen. Verlies je er maar niet in zou ik zeggen. Geen nieuws is het beste nieuws.

Cookies op deze website