Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 22 maart 2022

Lia Thomas' overwinning in NCAA zwemfinale ontketent fel debat over transatleten

Redactie Blckbx
2022 03 22 Lia thomas transgender
3:40

Een vrouwelijke topzwemster klaagde maandag in een brief aan universiteitssportbond NCAA over oneerlijke concurrentie, nadat haar transseksuele mannelijke tegenstandster Lia Thomas een finaleplaats voor haar neus wegkaapte. Thomas won de finale van de NCAA zwemkampioenschappen met overmacht.

Thomas, student van de universiteit van Pennsylvania, was met haar zege de allereerste transgender atleet ooit die het prestigieuze NCAA zwemtoernooi wist te winnen. Sinds kort mogen als man geboren transseksuele vrouwen het opnemen tegen biologische vrouwen van college sportbond NCAA. Ook van de nationale zwembond USA Swimming mogen transatleten wedijveren met biologische vrouwen. Ze moeten wel eerst drie jaar hormoonvervangingstherapie ondergaan, voordat ze aan wedstrijden mogen deelnemen. Thomas heeft nog zes maanden te gaan, maar de NCAA besloot de regels van USA Swimming niet over te nemen en stond Thomas toe deel te nemen aan de wedstrijd van vorige week in Atlanta.

Respectloos voor vrouwelijke zwemmers

De in Hongarije geboren Virginia Tech zwemster Reka Gyorgy bestempelt de NCAA-regels voor transgender atleten als ‘respectloos’ voor vrouwelijke zwemmers. Gyorgy mistte op één plaats na de finale tijdens haar allerlaatste NCAA-zwemtoernooi ooit. In haar brief stelt ze de NCAA-regels om transseksuele atleten toe te staan tegen vrouwen te strijden, aan de kaak. "Met alle respect, ik wil iets aan de orde stellen dat op dit moment een probleem is in onze sport en atleten kwetst, vooral vrouwelijke zwemmers," schrijft Gyorgy, die in de brief benadrukt dat het haar niet gaat om Thomas persoonlijk. "Het promoot onze sport niet op een goede manier en ik denk dat het respectloos is tegenover de biologisch vrouwelijke zwemmers die in de NCAA zwemmen.”

Finaleplaats afgepakt

De zwemster beschrijft verder hoe ze het gevoel had dat haar finaleplaats werd ‘afgepakt’ tijdens haar laatste universiteitstoernooi ooit, een finale die ze slechts met één plaats verschil miste. Allemaal omdat de NCAA-sportbond mannen in haar ogen ten onrechte toestaat om het op te nemen tegen vrouwen. Gyorgy beschrijft ook het verhaal van een andere zwemster die de titel ‘All-American’ misliep nadat ze op dezelfde manier door Thomas was uitgeschakeld. “Elk onderdeel waar transgender atleten aan meededen betekende een lagere klassering voor biologische vrouwen."

Gyorgy concludeert dat de NCAA niet geïnteresseerd is in de bescherming van vrouwelijke atleten en pleit bij de organisatie om 'de juiste veranderingen door te voeren voor onze sport en voor een betere toekomst in het zwemmen.'

Kritiek Caitlyn Jenner

De NCAA heeft met name kritiek gekregen van transgender Olympiër Caitlyn Jenner, die de regels van de organisatie bekritiseerde als oneerlijk tegenover vrouwen. "Ik denk niet dat biologische jongens moeten concurreren in vrouwensporten - we moeten vrouwensporten beschermen," vertelde de atleet voorheen bekend als Bruce Jenner aan Fox News. "Daar komt het op neer." Jenner beweerde dat Thomas ‘het rustig aan deed’ om het wereldrecord van Olympiër Katie Ledecky op de 500 meter vrije slag niet te breken.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
FPolman

Moeilijke discussie. Aan de ene kant heb je mannen en vrouwen. En dan heb je een deel wat "ertussin" gedijt. in principe moet iedereen de kans krijgen om mee te doen met o.a. sport.
Mischien moeten de categorien wat verandert worden, en moeten we drie identiteiten introduceren.
De van oorsprong biologische (vrouw.man), de biologisch gemodificeerde status (man/vrouw) en de sociaal gewenste status (man/vrouw/neutraal),
Dus in je paspoort kun je dan MMM FFF, MFF, MFX, FMM etc. krijgen.
Waarbij X genderneutraal is en M en F Male, Female.

Cookies op deze website