Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 23 april 2022

Magic mushrooms doeltreffend tegen depressie, laat onderzoek zien

Redactie Blckbx
2022 04 23 Magic mushrooms depressie Cropped
05:20

Recente onderzoeken laten zien dat psilocybine – de werkzame stof in zogeheten magic mushrooms – bijzonder effectief is tegen depressie. Het lijkt een goed alternatief voor antidepressiva.

Eerder bleek al dat een ervaring met psilocybine de kans op succes bij het stoppen met roken aanzienlijk vergroot. Ook kan het bij terminale kankerpatiënten stress en angst (voor de dood) sterk verminderen. Nu zijn er steeds meer bewijzen dat een psychedelische ervaring met psilocybine ook doeltreffend is tegen depressie.

Tijdens een psychedelische ervaring neemt iemand de werkelijkheid en zichzelf waar op een voorheen onbekende manier. Dit kan gebeuren in een scala aan vormen: van milde hallucinaties – zowel visueel, auditief als fysiek – tot aan intense gevoelens van verbondenheid met mensen, natuur en het universum. Sterk veranderde bewustzijnstoestanden, ego-dood en mystieke ervaringen komen vaak voor.

Doeltreffend tegen depressie

Onderzoekers van Johns Hopkins Medicine wilden weten of een door psilocybine opgewekte psychedelische ervaring mensen kan helpen om van hun depressie af te komen. En zo ja, hoelang dat positieve effect aanhoudt.

Hiervoor recruteerden ze 24 mensen die kampten met langdurige depressie. De meesten hadden al minimaal twee jaar klachten. De ernst van hun depressie werd vooraf en na de behandeling gemeten met de GRID-Hamilton Depression Rating Scale.

De behandeling bestond uit twee sessies, met een tussenpoze van twee weken, waarin de deelnemers gesynthetiseerde psilocybine kregen toegediend. Zij lagen op een bank, de ogen geblindeerd en met een koptelefoon op die muziek speelde. Tijdens de ongeveer vijf uur durende sessie waren er twee begeleiders aanwezig die de deelnemer door de ervaring loodsten en indien nodig geruststelden.

Vorig jaar publiceerden de onderzoekers hun eerste resultaten, waaruit bleek dat bij 71 procent van de deelnemers een maand na de behandeling hun symptomen van depressie met meer dan 50 procent waren afgenomen. Bij 54 procent was zelfs geen sprake meer van depressie. Er volgden nog follow-ups na drie, zes en twaalf maanden, waarin de ernst van hun depressie opnieuw werd gemeten.

Uit de afronding van het onderzoek blijkt dat het positieve effect minimaal twaalf maanden aanhoudt, want de cijfers bleven ongeveer gelijk: na een jaar zag 75 procent een afname aan symptomen van minimaal 50 procent, en bij 58 procent was geen sprake meer van depressie.

Snel en langdurig effect

Volgens Roland Griffiths, directeur van het Johns Hopkins Center for Psychedelic and Consciousness Research, kan psilocybine een goed alternatief blijken voor antidepressiva: “Psilocybine zorgt niet alleen voor significante en directe effecten, maar deze houden ook lang aan, wat suggereert dat het een unieke en nuttige behandeling voor depressie kan zijn. Vergeleken met standaard antidepressiva, die gedurende lange tijd moeten worden ingenomen, heeft psilocybine het potentieel om de symptomen van depressie blijvend te verlichten met één of twee behandelingen.”

Hoe dan?

Het is nog onduidelijk hoe psilocybine deze effecten veroorzaakt. In een onderzoek dat eind vorig jaar werd gepubliceerd, opperde Frederick Barrett – als professor psychiatrie en gedragswetenschappen verbonden aan Johns Hopkins – dat de antidepressieve effecten van psilocybine het gevolg kunnen zijn van veranderingen in neuroplasticiteit. Neuroplasticiteit is het vermogen van het brein om zich te herstellen en regenereren – heel kort gezegd. Het betreft ook de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen neuronen.

"Een veelvoorkomend kenmerk van depressie is iets dat je cognitieve of psychologische inflexibiliteit kunt noemen," zei Barrett. “Je komt vast te zitten in een negatieve sleur van herkauwen: een negatief zelfbeeld en negatieve gedachten over jezelf. Dit is een kenmerk dat ervoor zorgt dat mensen hun depressie voeden en in stand te houden.

“Het komt neer op een verminderd vermogen om creatief of open te denken, en anders te denken over jezelf en je toestand, situatie en gedrag. Als psilocybine onze cognitieve en neurale flexibiliteit vergroot, dan denken we dat het mensen weer in staat stelt om breder na te denken over hoe ze in de wereld passen. En kunnen ze dingen die met hen gebeuren opnieuw beoordelen of herwaarderen."

Mystieke ervaring

Intrigerender is dat het erop lijkt dat de mystieke ervaring die psilocybine opwekt – verandering in bewustzijn, stemming, denken en perceptie – nodig is voor een vermindering van depressie. "De mystieke ervaring zelf lijkt echt belangrijk te zijn voor de therapeutische effecten. Maar we hebben onderzoeksgegevens gepubliceerd die erop wijzen dat het niet echt de mystieke ervaring zélf is, maar de persoonlijke inzichten die je opdoet tijdens de mystieke ervaring, die daadwerkelijk tot therapeutische verandering leiden. Het idee hier is dat de mystieke ervaring ruimte creëert voor persoonlijke inzichten,” zei Barrett tegen Changing America.

Griffiths stelde in een onderzoek vast dat meer dan de helft van de deelnemers de psilocybine-ervaring beschouwde als één van de meest betekenisvolle gebeurtenissen van hun leven.

Nederland

Ook in Nederland wint het onderzoek naar de therapeutische voordelen van psychedelica aan momentum. In antwoorden op kamervragen van Sjoerd Warmerdam, Wieke Paulusma en Joost Sneller (allen D66) schreef gezondheidsminister Ernst Kuipers in maart: “Voor mij staat voorop dat deze en andere potentiële innovatieve behandelingen op een veilige manier bereikbaar worden voor de doelgroep. Nederland is één van de landen die vooroplopen met onderzoek naar psychedelica in de geestelijke gezondheidszorg.” Hij stelt voor de komende vier jaar 35 miljoen euro beschikbaar voor het Onderzoeksprogramma ggz van ZonMw, dat onder andere onderzoek zal doen naar het therapeutisch gebruik van psychedelica.

Ook kondigde Kuipers een Staatscommissie aan die ‘de status van XTC (MDMA) in het kader van de volksgezondheid onderzoekt en advies uitbrengt over de voor- en nadelen van medicinaal gebruik’. Van MDMA, de werkzame stof in XTC, is al langer bekend dat het effectief is in de behandeling van een ernstige posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Deze lui gebruiken de verkeerde paddos's
Maxima Zorreguieta| WEF System Initiative on Shaping the Future of Financial and Monetary Systems (Je zult niets bezitten, samen met Pippa Malmgren | Global Leader for Tomorrow WEF in 2000 en 2001)
Mark Rutte – Agenda Contributor | World Economic Forum
Klaas Knot | Forum Économique Mondial
Feike Sybesma – Agenda Contributor | World Economic Forum
Sigrid Kaag – Agenda Contributor | World Economid Forum
Robbert Dijkgraaf | World Economic Forum
Pieter Abbeel - Agenda Contributor | World Economic Forum
Barbara Baarsma - Agenda Contributor | World Economic Forum (Rabo bank)

Cookies op deze website