Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 09 januari 2023

Media roepen in koor: ‘Koken op gas veroorzaakt astma bij kinderen’

Redactie Blckbx
2023 01 09 media in koor gas is slecht2
3:00

In de strijd tegen fossiele brandstoffen schrijven veel media vandaag klakkeloos de conclusies over van twee NGO’s, die beweren dat koken op gas slecht is voor de gezondheid en daarom aanraden de transitie naar elektrisch koken te versnellen.

Volgens de organisaties zouden het afgelopen jaar in Europa 700.000 kinderen astmatische klachten hebben gehad door het koken op gas. Dat zou in Nederland neerkomen op ongeveer 70.000 kinderen. Volwassenen met bestaande longproblemen zouden ook klachten kunnen ervaren door het bereiden van hun maaltijd op het gasfornuis.

Alarmistische koppen

De reguliere media grijpen het rapport van de organisaties aan om uit te pakken met alarmistische koppen. ‘70.000 kinderen hebben mogelijk astmasymptomen door koken op gas’, schrijft De Telegraaf. ‘Tienduizenden kinderen hebben mogelijk astmasymptomen door koken op gas’, meldt het AD. ‘Astmasymptomen bij tienduizenden kinderen door koken op gas', bericht RTL Nieuws. ‘Koken op gas leidt tot ongezonde lucht in huis, een “blinde vlek” volgens onderzoekers’, waarschuwt Trouw. ‘Longproblemen bij kinderen door koken op gas’, schrijft BNNVARA. ‘Tienduizenden kinderen hebben mogelijk astmasymptomen door koken op gas’, meldt het Parool. ‘Koken op gas leidde vorig jaar bij zeker 70.000 kinderen tot astmaklachten’, bericht Hart Van Nederland.

Het AD voert chef-kok Pierre Wind op om elektrisch koken te promoten. Hoewel hij ook nog op gas kookt, zegt hij dat zijn voorkeur inmiddels uitgaat naar inductie. “Een gaspit is fantastisch, maar ik ben om.”

‘Propaganda’

Volgens critici zijn het rapport en de alarmistische mediaberichten niets meer dan propaganda om de energietransitie te versnellen. “We koken al honderd jaar op gas. Nu Brussel en Den Haag ons van het gas af willen krijgen, komen wetenschap en media opeens met dit soort berichten,” reageerde journalist Eric van de Beek.

“De media vandaag in koor: ‘Koken op gas is slecht! Je brengt je kinderen in gevaar!’ Kijk lieve mensen, zo ziet propaganda er nou uit,” schreef journalist Annelies Strikkers. “Zo doorzichtig inderdaad. De agenda is: zo veel mogelijk mensen van het gas af. De strategie zoals altijd is angst verspreiden,” vulde publiciste en onafhankelijke mediamaker Fiona Zwart aan.

“Wat een prachtig divers medialandschap! Fijn dat RTL Nieuws, Trouw, AD en Telegraaf zo goed tegelijkertijd persberichten kunnen overtypen. Reminder: van leven ga je dood,” reageerde waterbouwkundige Auke Terlouw, die bijval kreeg van journalist Jan Roos: “Voor de rest loopt de mainstream media helemaal niet aan de leiband hoor.”

‘Schadelijk koken op gas uitfaseren’

Het rapport is deels gebaseerd op onderzoek van TNO en uitgevoerd door twee Europese NGO’s: CLASP, dat naar eigen zeggen ‘in het middelpunt staat van gezamenlijke, ambitieuze inspanningen om klimaatverandering te beperken en de toegang tot schone energie uit te breiden’ en de European Public Health Alliance (EPHA), een verzameling van non-profits die ‘werken aan een betere gezondheid en de stem van de volksgezondheid in Europa versterken’.

In het rapport doen de organisaties een aantal aanbevelingen. De Europese Commissie wordt onder meer aangeraden om ‘schadelijk koken op gas uit te faseren en de verkoop van gasfornuizen geleidelijk stop te zetten’. Ook zouden gasfornuizen voorzien moeten worden van waarschuwingslabels, net als op sigarettenpakjes.

In blckbx today van maandag 9 januari 2022 geeft Romy Quint vanuit haar expertise als gedragsdeskundige duiding aan dit narratief, waarvan de nieuwsverslaggeving volgens haar op zijn minst opvallend is.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Anja1111

Dit is echt de grootst mogelijke onzin die je kunt bedenken! Ik heb zelf astma en zelfs COPD, en ik kook al mijn levenlang op gas. Daarvan krijg ik het echt niet benauwd. Wel van huisstof, rook, vuurwerkdampen, etc.

Maar ja, de agenda wordt uitgerold toch... We moeten allemaal van het gas af, tja... Liever niet dus!

Cook

Het ergste van alles is dat onze belastingcenten worden gebruikt om die NGO's te betalen. Deze staats betaalde angst verspreiders zouden eenvoudig opgeheven kunnen worden door ze niet meer te betalen. Nu nog een politieke partij vinden die de NGO's wil opheffen.

Cookies op deze website