Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 22 juni 2022

Moderna ontwikkelt combi-vaccin tegen corona én griep

Redactie Blckbx
2022 06 22 Moderna combi vaccin3
2:30

Het farmaceutische bedrijf Moderna werkt aan een vaccin tegen corona én griep. En zelfs een drie-in-één injectie is al in de maak.

Dr. Paul Burton, de Chief Medical Officer van Moderna, maakte dit nieuws zondag bekend toen toen hij sprak met 9News Australia. Het combi-vaccin tegen corona en griep zal binnen enkele maanden getest worden op mensen. Moderna hoopt de dubbelklapper volgend jaar, of begin 2024, op de markt te kunnen brengen.

Drie-in-één

Burton kondigde ook alvast de komst aan van een vaccin dat bescherming moet bieden tegen maar liefst drie luchtweginfecties. Behalve tegen corona en griep moet dit ‘triple-threat vaccin’ de ontvanger ook beschermen tegen het RS-virus. “We hebben een drie-in-één vaccin dat bescherming biedt tegen corona, griep en iets dat het RS-virus heet. Dit zijn allemaal respiratoire pathogenen die elk jaar mensen doden, jong en oud,” aldus Burton. De meest voorkomende klachten van het RS-virus zijn, volgens het RIVM, ‘een neusverkoudheid en hoesten’. Het drie-in-één vaccin moet in 2024, of begin 2025, klaar zijn.

Omikronvaccin

Burton maakt zich ernstige zorgen om de nieuwe omikronvarianten die momenteel rondgaan. “Ik denk dat BA.4 en BA.5 zorgwekkend zijn. Ze zijn besmettelijker en ze ontsnappen sneller aan de immuniteit. Dit is iets wat we heel serieus moeten nemen,” zo waarschuwde hij. Gelukkig heeft Moderna een booster ontwikkeld die specifiek is gericht op de omikronstam. Burton zei dat de Australische medische toezichthouder, de Therapeutic Goods Administration, momenteel bezig is om de nieuwe Moderna-spuit goed te keuren.

“Het originele Moderna-vaccin was twee jaar geleden een goed vaccin. Het is vandaag de dag nog steeds een zeer goed vaccin, maar we hebben een aangepaste booster nodig en dat is wat we nu hebben gemaakt,” zo stelde hij iedereen gerust die net als hij bezorgd is om omikron.

Het bedrijf gebruikt zijn mRNA-technologie ook om een kankervaccin te maken. De resultaten van een proef met 200 patiënten zullen later dit jaar bekend zijn.

Zie onderstaande video voor het volledige interview met Burton.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Drievoudige werking!

Requin

De moordenaars weten werkelijk niet van ophouden.

Door de vele kankergevallen gaat men de gentherapties inzetten tegen kanker en daarmee meer kanker induceren.

Cookies op deze website