Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 20 mei 2022

Pokkenpandemie is al gesimuleerd

Redactie Blckbx
2022 05 20 Apenpokkenpaniek Oefeningen Cropped
03:40

Met de wereld in de ban van het apenpokkenvirus is het geruststellend dat er al is geoefend. Donderdag hielden de G7-gezondheidsministers samen met de WHO een oefening met een pokkenuitbraak. En vorig jaar werd een simulatie uitgevoerd waarin de wereld werd overvallen door een apenpokkenpandemie, veroorzaakt door een bioterroristische aanval.

Oefening WHO en G7-gezondheidsministers

Donderdag hielden de G7-gezondheidsministers samen met de WHO een oefening waarin een pokkenuitbraak werd gesimuleerd. De nadruk van de oefening lag op ‘toezicht, reactie en paraatheid’, meldt Bild. De oorsprong van de fictieve ziekte was deze keer niet een vleermuis uit Wuhan, maar de beet van een luipaard.

“Het gaat erom na te gaan of er lessen zijn getrokken uit fouten in het verleden,” zei de Duitse gezondheidsminister Karl Lauterbach. Naast Lauterbach waren aanwezig de gezondheidsministers uit de VS, Canada, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Japan.

De ministers hebben in Berlijn drie video's met mogelijke scenario's bekeken. Er was één belangrijk verschil met de huidige coronapandemie in de oefening: in het door de WHO veronderstelde scenario worden vooral jongeren onevenredig getroffen door ‘luipaardpokken’ – zij sterven er vaak aan.

‘Mondiaal biosurveillancesysteem’

Het Nuclear Threat Initiative (NTI) werkte in maart 2021 samen met de Munich Security Conference (MSC) voor een oefening waarin een apenpokkenuitbraak werd gesimuleerd. In het scenario van de oefening werd de uitbraak veroorzaakt door een bioterroristische aanval, waarbij een in een laboratorium ontwikkelde ziekteverwekker werd verspreid. In de video hieronder zien we een fictief nieuwsbericht over de gesimuleerde pandemie.

‘Miljarden gevallen’ en ‘miljoenen doden’ zien we geschreven in beeld, begeleid door onheilspellende muziek. Een fictieve correspondent zegt: “We zien veel minder gevallen in landen waar regeringen vroeg en hard hebben ingegrepen.”

Het eindverslag van de oefening bevat aanbevelingen voor het geval er daadwerkelijk een apenpokkenpandemie uitbreekt. Zo valt onder meer te lezen dat ‘de NTI-MSC-oefening en andere studies overtuigend hebben aangetoond dat een radicaal versterkt mondiaal biosurveillancesysteem nodig is’.

Ook moet de WHO 'een trapsgewijs, transparant, internationaal waarschuwingssysteem voor de volksgezondheid opzetten met een duidelijke specificatie van de verschillende risiconiveaus, ondersteund door data, om snelle beslissingen op nationaal niveau mogelijk te maken’.

In de aanbevelingen wordt benadrukt dat regeringen vroeg moeten reageren: “Simpel gezegd moeten de nationale regeringen en hun leiders er de voorkeur aan geven vroegtijdig actie te ondernemen. In de wetenschap dat de pandemiedreiging achterloopt op de praktische realiteit, kunnen nationale leiders niet wachten tot het aantal ziektegevallen of sterfgevallen zich opstapelt alvorens te reageren.”

Event 201

De oefening van NTI en MSC doet denken aan Event 201. Deze pandemie-oefening werd in oktober 2019 georganiseerd door het Johns Hopkins Center for Health Security samen met het World Economic Forum en de Bill and Melinda Gates Foundation. In het scenario van de oefening werd de wereld overvallen door een coronavirus dat van vleermuizen via varkens op mensen werd overgedragen. Een paar maanden later ging de wereld in lockdown vanwege de ‘coronapandemie’.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Apenpokken G7 Pokken WHO

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Skydisc1

Wanneer worden die opruiende idioten gestopt die het vrije leven onmogelijk maken. Ik word hier zo moe van. Het volk zal alweer geïntimideerd worden door onze staatszenders van NPO66. De werkende Nederlander heeft vaak geen tijd en zin om zich te verdiepen in de werkelijkheid en worden straks weer op het verkeerde been gezet. Stop deze criminelen die garen spinnen bij onwetendheid gestimuleerd door de afhankelijke media. Hoe in godsnaam maak je de burger wakker?

Kurt

Ugh.

Nou ja, zou te veel opvallen als de oefening de plaag uit een lab in Oekraine of Georgie liet komen. Is er btw al een toename van ‘full service’ Oost-blok Rentababes gemeld, met al die apenpokken e.d.?

(Ja ben cynisch)

Cookies op deze website