Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 20 maart 2023

'Seksuele voorlichting tijdens Week van de Lentekriebels gaat véél te ver'

Redactie Blckbx
2023 03 20 week van de lentekriebels
4:10

Deze week is het de Week van de Lentekriebels, waarin basisschoolkinderen voorlichting krijgen over (anale) seks, gender-identiteit en de clitoris. Er is veel kritiek op het lesmateriaal dat een ideologische agenda en perversiteiten zou opdringen aan (te) jonge kinderen.

Bijna de helft van de scholen (43,2 procent) in het speciaal- en basisonderwijs doet dit jaar mee aan de Week van de Lentekriebels, georganiseerd door Rutgers Expertisecentrum Seksualiteit en SOAIDS Nederland. De gedachte erachter lijkt positief. Leren over je lijf, praten over wat je fijn vindt en het creëeren van een positief zelfbeeld staan dit jaar centraal tijdens de projectweek.

“Wanneer kinderen in het basisonderwijs vanuit een positieve boodschap leren over hun lijf, relaties en seksualiteit, weten ze beter wat zij zelf fijn vinden en wat niet. Leerlingen die van jongs af aan op een positieve manier over relaties en seksualiteit leren, hebben een positiever zelf- en lichaamsbeeld, kunnen beter communiceren over hun wensen en grenzen en ze leren respectvoller met elkaar omgaan," aldus Elsbeth Reitzema, expert seksuele vorming bij Rutgers.

Te ver en te jong

De inhoud van het lespakket en de jonge leeftijd waarop aan kinderen seksuele voorlichting wordt gegeven, vallen echter niet bij iedereen in goede aarde. Veel mensen vinden dat de overheid veel te ver gaat in het seksueel onderwijzen van kinderen. Ook de jonge leeftijd waarop wordt begonnen met voorlichten, stuit velen tegen de borst. Het expertisecentrum heeft lesmateriaal gemaakt voor kinderen vanaf groep één. De lesstof verschilt per leeftijdscategorie. Zo krijgen de allerjongsten in de lessen bijvoorbeeld te horen dat kinderen en volwassenen het fijn vinden om zichzelf aan te raken. "Het is fijn om je eigen vulva of piemel te kriebelen." Bij de wat oudere kinderen is direct veel aandacht in het lesmateriaal voor transseksualiteit. Daarbij wordt kinderen onder andere verteld dat ze zelf kunnen kiezen of ze een jongen of een meisje zijn.

3D clitoris van papier

Vanaf groep zes is de voorlichting explicieter. Groepen zes t/m acht krijgen bijvoorbeeld les aan de hand van een 3D clitoris van papier. “Veel kinderen weten wat de piemel is, en welke functies de piemel heeft. Veel minder kinderen weten over de clitoris. Het is belangrijk dat zowel jongens als meisjes weten over het lichaam van een vrouw, en over de clitoris. Dan hebben zij gelijke kennis en het helpt in de gelijkheid tussen mannen en vrouwen,” aldus de handreiking van de lesmethode.

Anale seks

Ook schuwt de stichting het onderwerp (anale) geslachtsgemeenschap niet. Op de website van de lesmethode staat hierover: “Neuken is een ander woord voor seks hebben, geslachtsgemeenschap hebben, een nummertje maken, met elkaar naar bed gaan of coitus. Met neuken bedoelen we dat er een intiem contact is waarbij de penis in de vagina of in de anus gaat. Als de penis in de anus gaat, dan spreken we van anale seks of anaal neuken. Bij het neuken wordt de penis heen en weer bewogen in de vagina of anus. Door het bewegen kun je een orgasme krijgen. Veel meisjes krijgen op deze manier geen orgasme. Meisjes krijgen een orgasme als de clitoris extra wordt gestimuleerd. Om een ongewenste zwangerschap en een soa te voorkomen moet je bij het neuken altijd een condoom gebruiken. Ook bij anale seks.” Op de webpagina staat een video waarin een doventolk bovenstaande tekst vertolkt.

Daarnaast stelt de methode dat normale seksualiteit, dat tussen een getrouwde man en vrouw, niet het ideaal is. Sterker nog, volgens Rutgers moet het woord ‘normaal’ worden vermeden omdat 'het gebruik van het woord 'normaal" negatief [kan] werken omdat je hiermee bevestigt dat er een norm is'.

blckbx today

Inmiddels is er veel kritiek vanuit de maatschappij op het 'ideologische' lesprogramma en de leeftijd waarop basisschoolkinderen tegenwoordig worden voorgelicht over seksualiteit. Vanavond tijdens blckbx today stelde orthopedagoog Hans Koppies dat het 'problematisch' is dat kinderen al vanaf groep één seksuele voorlichting krijgen. Hij ziet dat de inhoud van het lespakket veel raakvlakken heeft met het seksualiseren van de kinderleeftijd. "Ontwikkelingspsychologisch gezien is de leeftijd van groep vier tot groep zeven een rustige tijd. Deze kinderen zijn helemaal niet bezig met seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Door kinderen in aanraking te brengen met deze dingen ontstaat er kans op verwarring bij hen en kan het zelfs schadelijk zijn."

Daarnaast benadrukt de orthopedagoog dat seksuele voorlichting volgens veel wetenschappers in de eerste en belangrijkste plaats een taak is van de ouders/opvoeders van het kind. Bovendien wijst hij erop dat de genderideologie die wordt onderwezen vanuit het lesprogramma geen wetenschappelijke basis heeft.

Op social media is ook veel afkeuring en commentaar te vinden. Zo tweette juriste Sietske Bergsma:

Ook rechtsfilosofe Raisa Blommestijn uitte kritiek: "Ik krijg lesmateriaal toegestuurd dat kinderen van nog maar vier jaar oud op de basisschool krijgen aangeboden. Ze leren onder andere over transgenders en (anale) seks. Onder het mom van 'jezelf zijn' worden jonge kinderen volgepropt met giftige ideologie. Stop de waanzin."

Journalist Wierd Duk stelde de vraag: "Wie houdt z'n kinderen thuis van de basisschool uit protest tegen het project Lentekriebels, waarin expliciet wordt ingegaan op seksuele handelingen?"

"De overheid moet terug in haar hok en zeker van onze kinderen afblijven met deze walgelijke campagnes. Ouders moeten deze troep verbieden middels de Medezeggenschapsraad," zei Bas Filippini, voormalig voorzitter van Privacy First.

Ander geluid

Pedagoog Belle Barbé liet vandaag een ander geluid horen bij Radio NPO 1. De schrijfster van het boek 'Ik & seks', een boek dat tieners met behulp van illustraties informeert over alle kanten van seksualiteit zoals voorbehoedsmiddelen, polyamorie en seksspeeltjes, zei: "Seksualiseren begint in de hoofden van volwassenen, dat is waar het die lading krijgt. Kinderen nemen het gewoon aan en denken er nog geen andere dingen bij."

Haar woorden lijken aan te sluiten op de handleiding van het leskatern, die zegt dat kinderen 'alleen oppikken waar ze zelf aan toe zijn'. Koppies noemde dat vanavond in blckbx today echter een 'pedagogische misvatting van jewelste'. Hij raadde ouders dan ook aan om kritisch te kijken naar de inhoud van de seksuele voorlichting van hun kinderen. "Vraag scholen naar wat ze precies doceren en neem geen genoegen met een antwoord als 'dat moet van de overheid'."

Als wij niet meer kunnen doen wat nodig is, wie doet het dan wel?
Blijf ons steunen, juist NU!
Juist nu blijven uitspreken

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.

Als je dit bekijkt dan is het toch razendsnel gegaan dat zo veel ouders en leerkrachten dit 'normaal' zijn gaan vinden. De geest van een mens is zo ontzettend makkelijk te vormen, in 'no time'. Allemaal gif: wat we eten, wat we inademen, wat we lezen, zien en te horen krijgen.

Mab

Dat is zeker een pedagogische misvatting, kinderen pikken dat wel zeker op. Ik weet het nog dondersgoed en ik was destijds niet de enige die er nog helemaal niet bezig was en er niet aan toe was. Het beschadigd kinderen. Ouders weten als beste wanneer hun kind ergens aan toe is, het uberhaupt nodig is (het is weer een uitwas van de gedachte: maakbare wereld en we weten het beter dan de natuur en: de eenheidsworst: we zijn allemaal hetzelfde in ontwikkeling) en wat een kind wel en niet kan, hun kind. Hou eens op met ouders zien als preutse idioten.

Cookies op deze website