Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 31 mei 2022

'Stress kan dodelijk zijn bij corona', bewijst studie VS

Redactie Blckbx
2022 05 31 stress
3:50

Wetenschappers hebben een verklaring gevonden waarom het immuunsysteem bij sommigen zo veel moeite heeft met het bevechten van corona en griep. 'Het kan komen door acute stress'.

‘Acute stress kan nadelig zijn voor het afweren van infecties, vooral COVID-19, en verhoogt de kans op overlijden in muizen’, zo toonde een peer reviewed studie aan van het Cardiovasculair Onderzoeksinstituut van de Icahn School of Medicine van Mount Sinai in de Verenigde Staten. De studie werd gepubliceerd in het blad Nature.

“Deze studie is de eerste die aantoont hoe specifieke gebieden in de hersenen de cellulaire immuunrespons van het lichaam controleren terwijl men onder acute stress staat en geïnfecteerd is met COVID-19 of influenza,” aldus de directeur van het onderzoeksinstituut dr. Filip Swirski.

“Meer specifiek werd aangetoond dat acute stress neuronen uit een deel van de hersenen bekend als de paraventriculaire hypothalamus aanzet tot een onmiddellijke grootschalige migratie van witte bloedcellen (immuuncellen, of leukocyten) van lymfeklieren naar het bloed en beenmerg,” ze legt Swirski uit. “Dit vermindert de immuunrespons op virussen zoals COVID-19 en influenza, waardoor het lichaam minder bestand is tegen infecties en een groter risico loopt op complicaties en overlijden.”

Volgens het onderzoeksteam gaat het om een belangrijke ontdekking, die het verband legt tussen de hersenen en het immuunsysteem en een beter inzicht geeft in hoe stress de reactie van het lichaam op een virus beïnvloedt. Ook toont het aan waarom sommigen vatbaarder kunnen zijn voor ernstige ziekte dan anderen.

Analyse immuunsysteem

Tijdens het onderzoek keken onderzoekers naar groepen ontspannen en gestreste muizen en analyseerden eerst hun immuunsysteem. Binnen enkele minuten vertoonden muizen die acute stress ondervonden grote veranderingen in hun immuunsysteem in vergelijking met de ontspannen groep muizen. Meer specifiek veroorzaakte stress een grote migratie van immuuncellen in het lichaam van de ene locatie naar de andere. De onderzoekers wilden dit fenomeen verklaren. Met behulp van geavanceerde hulpmiddelen zoals optogenetica en chemogenetica ontdekten de onderzoekers dat neuronen van de paraventriculaire hypothalamus immuuncellen ertoe aanzetten te migreren van lymfeklieren naar het bloed en beenmerg.

Besmetten met corona

Vervolgens analyseerden de onderzoekers hoe muizen in de ontspannen en gestreste modellen zich verhielden toen ze werden geïnfecteerd met influenza en corona. Ze merkten dat muizen in de ontspannen groep het beter deden in vergelijking met de gestreste groep – ze vochten beter tegen infectie en raakten het virus gemakkelijker kwijt. Muizen in de gestreste groep waren zieker, hadden minder immuniteit en stierven vaker aan het virus. De onderzoekers onderzochten ook hoe andere gebieden van de hersenen die verband houden met de motoriek verschillende soorten immuuncellen controleren die van het beenmerg naar het bloed gaan.

De conclusies waren dat hersengebieden vorm geven aan de distributie en functie van leukocyten in het hele lichaam tijdens acute stress bij muizen. Het effect van stress op witte bloedcellen, en hoe dit een negatieve invloed kan hebben op het bestrijden van een virus, is volgens de onderzoekers belangrijk om de resultaten verder te begrijpen en manieren te vinden om de immuniteit te verbeteren. Als witte bloedcellen voortdurend in de bloedbaan terechtkomen, kan dit ook gevolgen hebben voor de gezondheid van hart en bloedvaten, zo menen zij.

Gezonder en minder stressvol leven

“Deze studie is een belangrijk voorbeeld van hoe de hersenen ontsteking controleren en het verband met het verminderen van een immuunrespons tijdens acute stress,” zegt dr. Swirski. “Dit werk kan artsen ertoe aanzetten verder te kijken naar de mentale toestand van patiënten, met inbegrip van slaappatronen en stressniveaus. Het kan aanleiding geven tot interventies om niet alleen gezonder en minder stressvol te leven, maar ook het lichaam te helpen infecties beter te bestrijden.”

De studie werd gefinancierd door meerdere subsidies van het National Heart, Lung and Blood Institute en de National Institutes of Health (NIH).

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Requin

Mooi verhaal. Als ik een weffer afknal gaat hij niet dood aan een kogel door de kop, maar door stress! Uiteraard zet ik hierbij niet aan tot het dodelijk elimineren van fascisten! De gifspuit is niet de oorzaak, maar het veilige gevoel van de bescherming van de spuit. BB houdt eens op met aandacht aan nonsens!

Cookies op deze website