Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 12 april 2022

Twee keer zoveel zieken als normaal, ‘waarschijnlijk door griep'

Redactie Blckbx
2022 04 12 twee keer zoveel zieken
1:30

Er zijn momenteel twee keer zo veel mensen ziek als normaal. Het RIVM denkt dat dat weleens door de griep zou kunnen komen. Arbo Unie ziet het aantal griepgevallen juist afnemen. Goed nieuws is dat over corona helemaal niet meer wordt gesproken.

Uit cijfers van Arbo Unie, één van de grootste arbodiensten van Nederland, blijkt dat er twee keer zoveel ziekmeldingen zijn de afgelopen weken als in dezelfde periode in 2021 en 2020. "We zien dat vooral het korte verzuim, minder dan een week, en het middellange verzuim, een tot zes weken, hoog is”, aldus een woordvoerder van de arbodienst tegenover RTLNieuws.

Comeback griep?

De griep was de afgelopen twee coronajaren in geen velden of wegen te bekennen, maar is terug als nooit tevoren. Althans dat vermoedt het RIVM. "De afgelopen vier weken nam het aantal mensen met griep flink toe", laat het RIVM weten, zonder dat verder te onderbouwen. "Het zijn vergelijkbare getallen met voor de coronapandemie, maar we verwachten geen inhaalslag."

Ook onderzoeksinstituut Nivel denkt dat griep een rol speelt. In de laatste week van maart vond het instituut een griepvirus bij 59 procent van de onderzochte patiënten met een acute luchtweginfectie. De griepepidemie begint vaak in december of januari, nu begon het pas in maart. Dit komt volgens Nivel waarschijnlijk door de coronamaatregelen, die ook de verspreiding van het griepvirus tegengaan. Nu de maatregelen zijn losgelaten en mensen weer meer contact met elkaar hebben, neemt ook de kans op luchtweginfecties zoals griep toe. Hoe het komt dat corona zich ondanks de maatregelen wél volop kon verspreiden in januari en februari, zegt het onderzoeksbureau niet.

Arbo Unie ziet juist minder griep

In tegenstelling tot het RIVM ziet Arbo Unie het aantal ziekmeldingen met griepachtige verschijnselen juist afnemen de afgelopen weken. “Wellicht daalt het aantal mensen met influenza sneller nu het mooier weer wordt, want net als bij corona verspreiden virussen zich minder makkelijk met beter weer.”

Over corona wordt niet meer gesproken door het RIVM, Nivel en de Arbo Unie. Of er naast influenza nog andere mogelijke oorzaken zijn voor het dubbele aantal zieken in vergelijking met normaal, komt ook niet aan de orde.

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Lees meer over: Arbo Unie Corona Influenza Nivel RIVM

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
Cobes

Wie is er echt ziek en wie niet? Velen met complicaties o.a. Gerard Joling, Frans Duits. Kort ziekbed of langer maar dan is bij een uitje, dag in een stad lopen, varen en nog een buffet en een lange heen- en terugreis het hele zorgpersoneel van een zorginstelling ineens beter??? Inclusief de 'long covid lijders' ??? Wat ik wel meemaak is veel ziekte bij jonge sporters en veel overlijdens bij de ouders van mijn vrienden.

Cookies op deze website