Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 23 januari 2023

Vanaf deze week huiskrekels en piepschuimkever-larven in Europees voedsel

Redactie Blckbx
2023 01 23 EU insecten
3:00

Vanaf deze week mogen voedselproducenten huiskrekels verwerken in onder meer pasta, brood, sauzen en snacks. Het Nederlandse bedrijf Ynsect mag piepschuimkever-larven toevoegen aan ons voedsel.

Nadat de Europese Commissie (EC) eerder al meelworm en sprinkhaan toevoegde aan het menu, zijn nu ook huiskrekel en piepschuimkever-larven goedgekeurd voor consumptie. De nieuwe wetgeving sluit naadloos aan bij de agenda van onder andere de Verenigde Naties en het World Economic Forum (WEF) om de wereldbevolking insecten te laten eten ‘vanwege het klimaat’.

Huiskrekels

De Europese Commissie (EC) gaf 3 januari goedkeuring aan een aanvraag ingediend door het Vietnamese bedrijf Cricket One Company. Vanaf dinsdag 24 januari is de nieuwe wet van kracht. Voedselproducenten mogen dan gedeeltelijk ontvet poeder verkregen uit de Acheta domesticus (beter bekend als de huiskrekel) verwerken in allerlei soorten voedsel, zoals brood, pizza, pasta, crackers, koekjes, soepen, verwerkte aardappelproducten en chocoladeproducten.

De goedkeuring kwam er na een wetenschappelijk advies van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA), die de veiligheid van het krekelpoeder heeft geverifieerd en goedgekeurd. Het agentschap keurde ook het productieproces van het poeder goed. Voordat de insecten bij -18 graden Celsius doodgevroren worden, moeten ze eerst 24 uur vasten om hen in staat te stellen hun darminhoud af te voeren.

Allergieën

Toch is het eten van de huiskrekels niet zonder risico. Consumptie van gedeeltelijk ontvet huiskrekelpoeder kan volgens de EFSA namelijk reacties veroorzaken bij mensen die allergisch zijn voor schaaldieren, weekdieren en huismijten. Ook stelt het agentschap dat ‘consumptie van dit nieuwe voedingsmiddel sensibilisatie voor eiwitten van Acheta domesticus kan veroorzaken’. EFSA beveelt daarom aan om de allergeniciteit van de huiskrekel verder te onderzoeken.

Piepschuimkever-larven

De EC verleende ook deze maand, op 5 januari, goedkeuring aan een aanvraag van het Nederlandse bedrijf Ynsect NL BV, dat toestemming kreeg om larven van de Alphitobius diaperinus (piepschuimkever) in poedervorm te verwerken in supplementen, tot een maximale dosering van vier gram per dag. Bevroren, pasteuze en gedroogde vormen van het nieuwe voedingsmiddel zijn ook goedgekeurd voor gebruik in diverse voedingsmiddelen, waaronder graanrepen, vleesbereidingen en producten op basis van pasta. Deze nieuwe wet is vanaf 26 januari van kracht.

Meelworm en sprinkhaan

In 2021 werd meelworm al door de EC goedgekeurd voor consumptie. De SAS EAP Group uit Frankrijk diende die aanvraag in en mag de meelworm binnen de EU in de handel brengen. Zij mag afzonderlijk of met een maximumgehalte van tien gram worden verkocht in eiwitproducten, koekjes, gerechten op basis van peulvruchten en deegwaren.

In hetzelfde jaar werd treksprinkhaan door de EC toegevoegd aan het menu. Sindsdien mag het Nederlandse bedrijf Fair Insects BV ingevroren, gedroogde en gepoederde Locusta migratoria binnen de EU in de handel brengen. Afhankelijk van de vorm van verwerking kunnen de sprinkhanen worden gebruikt als ingrediënt in onder andere gerechten op basis van peulvruchten en producten op basis van deegwaren, vleesvervanging, verwerkte aardappelproducten, soepen en salades.

In blckbx today van maandag 23 januari 2022 bespreekt gedragsdeskundige Romy Quint de push om mensen insecten te laten eten.

Van bovenaf opgelegd

Behalve dat het WEF graag ziet dat we insecten gaan eten, is het promoten ervan ook onderdeel van de door de Verenigde Naties opgestelde Sustainable Development Goals (SDG’s). Vorig jaar organiseerde de stichting SDG ­Nederland van het ministerie van Buitenlandse Zaken in het Tropenmuseum in Amsterdam een voedselexpositie. Op deze tentoonstelling lieten zij het publiek kennismaken met insecten en 3D-geprint laboratoriumvlees als toekomstig voedsel.

In onderstaande video legt wetenschapsjournalist Rypke Zeilmaker uit hoe de push om mensen insecten te laten eten, past in een van bovenaf opgelegde agenda.

Steun blckbx en maak onderdeel uit van de blckbx buddy community!
Word blckbx buddy
Blckbx buddy no url

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.
JanBijdehand

Waarom zie ik geen enkele reactie van de Nederlandse regering?
Het WEF is niet gekozen en alles wat het WEF zegt wordt zonder enige verdere kritische studie overgenomen. EU = WEF = ECB = IMF = BIS = WHO = NWO.
Wordt het niet tijd dat de burgers het recht in eigen hand nemen nu de regering blijkbaar volledig is geinfiltreerd door de Nieuwe Wereld Orde?

Mab

Ik mag hopen dat dat cerplicht op de verpakking wordt gezet want veel mensen willen dit helemaal niet of zijn inderdaad allegisch. Voor vegetariers en de door het WEF heilig verklaarde veganisten is het ook een no go. Het is voor vegetariers wel moeilijk aan het worden want die lopen er al tegen aan dat veel vegetarische producten tegenwoordig vegan zijn en dus allerlei troep als margarine bevatten. Blij dat wij puur eten kunnen nuttigen, uit eigen tuin.

Cookies op deze website