Lightbox Image
Afbeelding:
Gezondheid 25 maart 2022

VU: plasticdeeltjes aangetoond in menselijk bloed

Redactie Blckbx
2022 03 25 plastic in bloed
1:50

In een nieuwe studie van Nederlandse wetenschappers zijn voor het eerst minuscule plastic deeltjes in menselijk bloed aangetroffen, bij bijna 80 procent van de geteste mensen.

Het onderzoeksproject werd uitgevoerd door wetenschappers van de Vrije Universiteit, Deltares en Amsterdam UMC, locatie VUmc. De resultaten werden gepubliceerd in Environment International. De Nederlandse wetenschappers analyseerden 22 bloedmonsters van anonieme donoren. Bij 17 van de 22 (77 procent) troffen de wetenschappers duidelijk meetbare hoeveelheden microscopisch kleine plastic deeltjes aan in het bloed. De deeltjes zijn waarschijnlijk ingeademd of ingeslikt voordat ze in de bloedbaan terechtkwamen.

PET meest aangetroffen

In het bloed van de proefpersonen bedroeg de totale concentratie plastic deeltjes gemiddeld 1,6 µg/ml, wat te vergelijken is met één theelepel plastic in duizend liter water (tien grote badkuipen). Een kwart van de geteste donoren had geen aantoonbare hoeveelheden plastic deeltjes van welke soort dan ook in het bloed. Polyethyleentereftalaat (PET), polyethyleen en styreenpolymeren waren de meest aangetroffen soorten plastic in de bloedmonsters, gevolgd door poly(methylmethylacrylaat). Polypropyleen werd ook geanalyseerd, maar alle concentraties waren te laag om nauwkeurig te kunnen worden gemeten.

Bloed-hersenbarrière

Analytisch chemicus Marja Lamoree, verbonden aan het onderzoek, legt uit: “Deze dataset is de eerste in zijn soort en moet worden uitgebreid om inzicht te krijgen in hoe wijdverspreid plasticvervuiling is in het lichaam van mensen en hoe schadelijk dat kan zijn. Met dat inzicht kunnen we bepalen of blootstelling aan plastic deeltjes al dan niet een risico voor de volksgezondheid vormt.” Een vervolgvraag die de onderzoekers in de toekomst willen beantwoorden, is hoe schadelijk dit fenomeen werkelijk is. Hoe gemakkelijk kunnen deze deeltjes bijvoorbeeld vanuit de bloedbaan in weefsels terechtkomen, bijvoorbeeld in organen zoals de hersenen?

Over stichting blckbx

Blckbx is een stichting zonder winstoogmerk die wordt gefinancierd door donaties van haar eigen publiek. Voor de mensen, door de mensen en met de mensen: dát is waar blckbx voor staat.

Hoewel we ervoor zorgen dat we de kosten zo minimaal mogelijk houden, zijn er toch doorlopende kosten om gedegen en professionele content te maken. Denk hierbij aan de techniek, de regie, de redactie, de webredactie en het onderhoud van de studio. Om de continuïteit van blckbx te waarborgen, hebben we daarom jouw hulp nodig.

Als je dit artikel waardeert en de urgentie van Nederlands grootste onafhankelijke nieuwsplatform inziet, dan nodigen we je van harte uit om ons te steunen. Alleen dankzij regelmatige donaties kunnen wij onafhankelijke content blijven produceren en onze reikwijdte vergroten, met als doel om de wereld beter te begrijpen. Voor de mensen, door de mensen en met steeds méér mensen.

Reacties

Hier kan je discussiëren over het nieuws, vragen stellen en inhoudelijk iets bijdragen aan artikelen.